Нефритът е китайският диамант

https://www.24chasa.bg/Article/139813 www.24chasa.bg

За какво са използвали китайците диамантите? Само като инструмент, с който гравирали нефрита. Защото техният "диамант" е нефритът, който стои най-високо в скалата на скъпоценностите им, следван от златото и среброто.

Китайските императори били обсипани с него и се хранели от нефритени съдове, а на жените правели комплименти, че са красиви като нефрит. Смятали, че е вкаменена сперма на Небесния дракон

Нефритът е два пъти по-здрав от стоманата, което се дължи на финото преплитане на дребните влакнести кристали от изграждащите го актинолит и тремолит. Руският академик Ферсман дава пример как при удар върху скален къс сибирски нефрит, поставен между наковалня и голям парен чук, се натрошила металната наковалня, а нефритът останал невредим. Твърдостта му е 6,5-7 по скалата на Мос, но е изключително жилав. Идеален за гравиране.

Нефритът и жадеитът са разновидности на минерала жад. До 1863 г. са смятани за един и същ камък. Срещат се в многообразие от цветове - зелен, син, черен, виолетов, бял, жълт, червеникав, кафяв. Имат леки различия в химичния състав и цвета. Нефритът е по-кадифен и непрозиращ. Трудно се разпознават от неспециалист. Свойствата им са сходни. На английски се използва общият термин жад (jade). На български, макар и неточно, казваме като общо понятие думата нефрит.

Жад идва от испански - piedra de ijada - камък на пояса. Индианците в Америка открили, че може да помага на бъбреците и оттам конкистадорите му дали името. С благотворното му влияние върху този орган е свързан и произходът на думата нефрит - от гр. nephros - бъбрек. До ден днешен е популярен сред много лечитали за целта.

Още преди 5000 г. китайците са ценели нефрита като императорски камък. Наричали го камъка на небето и го свързвали с петте главни човешки добродетели - състрадание, скромност, смелост, справедливост и мъдрост.

Използвали са го не само за красиви предмети и култови фигури, но и в гробниците на императорите. В една от тях е открит цял костюм от нефрит, който трябвало да осигури на притежателя си безсмъртие. В Централна Америка маите, ацтеките и олмеките също почитали нефрита повече от златото. Той е на първо място и в скалата на ценностите на маорите в Нова Зеландия. С помощта на магьосник те откривали находищата му. Европейците от неолита го използвали за инструменти и оръжия заради твърдостта му. В древния Рим смятали, че носи успех на гладиаторите.

Находищата му са пръснати по света. Най-висококачествен жадеит добива Бирма, особено една разновидност, известна като "императорски нефрит" - най-желаната и ценна, с дълбок изумруденозелен цвят. С нея снабдявали Китай. В Британска Колумбия, Канада, са най-големите залежи от нефрит.

Нефритът е камък с много история, от векове е част от азиатската философия. Смятали го за свещен камък, от който е направен тронът на Буда. През XII в. китайците описали свойствата му в трактат, който се състоял от 100 тома и 700 цветни илюстрации.

Камък на живота и дълголетието, дарява здраве и богатство. Древните китайци го използвали за любов, вярност, щедрост, мир и хармония. Смятали, че е носител на енергията ян и слагали частици от него в еликсира на безсмъртието. Вярвали, че носи голям късмет.

Наричат то и камък на сънищата. Силно защитен камък, пази като щит носителя си от зло и отрицателни енергии. Особено добре пази децата от болести и осигурява психическа закрила.

Има мека, стабилна енергия. Увеличава силата на тялото. Способства за съсредоточаване и яснота на ума.

Особено е благоприятен за белите дробове, сърцето, тимусната жлеза, ларинкса, имунната система, отстраняването на отрови от кръвта, нервната система. Укрепва филтриращата и почистващата система на организма и помага при отстраняване на токсини. Лечителите го използвали при болки в черния дроб, мигрена. Вързан за хълбока помага да се изхвърлят камъни от бъбреците Подпомага плодовитостта и раждането. Когато имал проблеми със стомаха, лекарят от II век Гален носел нефритена огърлица. Пръстен с нефрит може да отнеме умората от очите и да излекува късогледство. Твърди се, че предпазва от мълнии и земетресения. Много благотворен за сърцето - и физически, и духовно. Наричат го камък на сърцето. Привлича и развива всякаква любов. В Китай годениците си разменяли нефритени пеперуди за щастие

Добър е за емоционален баланс и стабилност. Помага и за изобилие и пари. Изчиства енергийно и е подходящо да стои до други камъни. Има мощни успокояващи вибрации, които са благотворни в най-различни области. Прекрасен е за бизнесмени, музиканти и градинари. В средните векове бил любим камък на алхимиците. Съветват да го носят хора, които искат да променят живота си и да навлязат в нов етап. Потъмняването му предсказва нещастие.

Макар никога да не е напълно прозрачен, колкото повече прозира, толкова е по-ценен.

Планета: Венера, Плутон

Зодии: Везни, Дева, Риби, Рак

 

Манхатън e вкопан в гранат

Основите на сградите в Манхатан, Ню Йорк, са вкопани дълбоко в скала, която съдържа голямо количество гранат.

Той е смятан за камък на януари, защото е много траен и здрав. Твърдостта му е 7-7,5 по скалата на Мос.

Гранатите са едно от най-големите семейства скъпоценни камъни. Те са група силикати с изометрична кристална решетка. В природата се срещат над 25 вида. Повечето естествени гранати са смесица от две или повече разновидности. Наречени са така от древните гърци, понеже им напомняли за семената на нара

- granatum. Гранатът може да е полупрозрачен до прозрачен, а понякога и непрозрачен. Най-често е тъмночервен, но има гранати във всички цветове: розови, виолетови, оранжеви, жълти, зелени, черни, кафяви. Не се среща само в синьо.

Пурпурночервеният се нарича алмандин, безцветният или жълтозелен - гросулар, кафявият или черен - меланит, зеленият - уваровит, червеният - пироп, андранит. Зеленият демантоид е най-скъпият и рядък гранат.

Ценени са от хиляди години. Украшения с гранати били разпространени още по времето на скитите. Египтяните изработвали бижута от гранат. По времето на романтизма гривни и брошки от гранат стават особено модни в Европа. Гранати се намират на различни места в Африка, Азия, Америка. Големи находища има в Чехия и Испания. Император Рудолф II бил голям поклонник на чешкия гранат и имал в своята колекция няколко уникални екземпляра. Една от най-красивите огърлици с големи тъмночервени гранати е изложена в музея в Прага на чешкия композитор Сметана. Той я подарил на жена си. Уникален гранатов комплект, обсипан с 460 камъни, подарил влюбеният Гьоте на 18-годишната Улрике фон Левецов.

Гранатът носи щастие в любовта и приятелството и предпазва собствениците си от неприятели. Червеният вариант събужда любовни страсти

и подпомага потентността. Персийският поет Хафиз пише: "Както слънчевият лъч възпламенява граната в твоя пръстен, така сърцето ми разпалва любов към теб."

Мощен регенериращ камък, почиства и зарежда с енергия всички чакри. Повишава въображението. Символизира огън, вяра, смелост, истина, грация, постоянство и преданост. Твърди се, че е осветявал нощите на Ноевия ковчег и така станал талисман на пътешествениците. От векове е известен като камък на воините. Бойци по цял свят го носели като талисман срещу рани и смърт, за победа.

Много кръстоносци инкрустирали гранат

по дръжките на мечовете, на щитовете и коланите. Камъкът предупреждава за задваща се опасност като промена цвета си или загуби блясък. Гони черните мисли и меланхолията.

Гранатът има изключителни лечебни свойства, укрепва жизнените сили и създава усещане за щастие на своите притежатели. Помага да се овладеят бурни събития, полезен е при кризи. Особено когато положението изглежда безнадеждно, вдъхва кураж и активира инстинкта за оцеляване. В Италия по традиция го носят вдовиците.

Гранатът нормализира кръвното налягане и подпомага кръвообращението. През горещото лято охлажда, а зимата топли. Има силна връзка с хипофизата. Подпомага приемането на витамини и минерали. Древните хирурзи го поставяли в раните, за да спрат кръвотечението.

Ако сте обект на клевети и злобни клюки, ще отблъсне негативните вибрации и ще ги върне към онези, които са ги пратили. Квадратните гранати носят успех в бизнеса.

Планета: Марс

Зодия: Водолей, Козирог, Стрелец, Скорпион

 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

47-годишният актьор за кратко наля корем и бузи Асен Блатечки е голям българин и обича да си похапва! Папараците на "България Днес" уловиха артиста, който видимо е качил няколко килограма в последно време. На същото мнение са и посетителите на театър "Сълза и смях", където Блатечки играе в постановката "Когато котката я няма".

Не дават виза на участничката ни за "Мис Свят", не знаела английски За малко българската претендентка Цонка Милчева, която трябва да представи страната ни на световния конкурс "Мис Свят Глем", да не замине, тъй като... не знаела английски език, ядосани са организаторите начело с Венета Кръстева, най-успешната ни миска.

Световноизвестният кларнетист Иво Папазов-Ибряма се вдъхновява от рапъра Дий, призна самият той. Радомир Юнаков, както е истинското име на рапъра, преди години смесил рап с музиката на Ибряма и от това се получил изключителен звук - челни позиции на хита му в американските класации. Преди дни Ибряма сподели,