Джузепе Джорджино: 30 години затвор за Брендо в Италия

https://www.24chasa.bg/Article/1398333 www.24chasa.bg
Джузепе Джорджино

Джузепе Джорджино, представител на Спецзвено за борба с организираната престъпност и международен трафик на дрога на Италианските карабиниери, пред Слави Ангелов: 

- Г-н Джорджино, има ли достатъчно сериозни доказателства за съдебно дело в Италия за трафик на наркотици и пране на пари срещу Евелин Банев-Брендо?

- Да. Бъдете сигурен, след като има издадена европейска заповед за арест от италиански съдия. Имаме доказателства, че точно той е финансирал тази организация за трафик на кокаин.

Джузепе Джорджино: 30 години затвор за Брендо в Италия

- В какво точно се е изразявало финансирането на тези операции от страна на Евелин Банев-Брендо?

Джузепе Джорджино: 30 години затвор за Брендо в Италия

- Първоначално ние проследихме движението по няколко банкови сметки в Швейцария, които са на на Евелин Банев.

Той прехвърля пари по други сметки, също в Швейцария, които са на името на един негов близък сътрудник.

Този сътрудник пък, използвайки една фирма, купува чрез преводи по банков път и оборудва лодките, с които кокаинът трябва да се транспортира от Латинска Америка към Западна Европа.

- Какво наказание очаква Евелин Банев в Италия?

- Очаква го между 20 и 30 години затвор. Това е наказанието за организатор на международен канал за трафик на наркотици.

- С кои мафиотски организации в Италия е работил Брендо?

- Нямаме данни за контакти на хора, свързани с Евелин Банев-Брендо, с големи мафиотски организации в Италия. Българската организация бе разкрита, докато се разследваше една италианска група за международен наркотрафик. Тя не е свързана с известните мафиотски организации и е тясно свързана с бизнеса с трафик на наркотици.

- Каква точно е била ролята на Брендо в тази организация?

- В нашите разследвания той се оказва организатор и финансист в тази схема за трафик на наркотични вещества. Според нашите оценки той и италианските му партньори са пренасяли годишно от Латинска Америка около 40 тона кокаин.

По време на нашето разследване в сътрудничество с испанската и португалската полиция иззехме 6 тона кокаин на 14 февруари 2007 г. 4,5 тона от този наркотик бяха натоварени на един голям кораб - 80-метров.

Ние го атакувахме до испанския бряг. А останалите тон и половина ги транспортираха с яхта, близо до остров Мадейра.

- А какво конкретно е участието на Брендо?

- Преди тези кораби да тръгнат към Западна Европа, Банев е финансирал пряко организация от българи - негови сътрудници. Които са закупили и подготвили за трафик на кокаин една малка флотилия от 5 различни плавателни съда.

- Къде е била базата им?

- Корабите бяха базирани на Карибските острови - Сан Мартин, Тринидад и Тобаго. При тази операция през 2007 г. организацията им загуби, защото бяха заловени и конфискувани заедно с дрогата два от плавателните им съдове. И в резултат на тези загуби, а също така и на изтичането на информация към Брендо, което тогава се получи, нашата операция беше анулирана. И всъщност българите, които ние тогава успяхме да заловим на трите острова, се върнаха обратно в родината си, не бяха задържани, но пък и не успяха да пренесат към Западна Европа нито един килограм кокаин.

- Как продължи разследването?

- След това други сътрудници на Банев влязоха във връзка с италианската група, за която ви споменах. Българите и тези италианци започнаха да работят по нова схема. Вместо да вземат наркотика от Карибските острови, те си определяха срещи с джипиес координати на различни места в Атлантическия океан.

Там от голям кораб, наречен майка, кокаин в порядъка на няколкостотин килограма се прехвърля в яхти.

С платноходките стига до Мадейра или Канарските острови, откъдето пък се пренася до бреговете на Европа. През 2008 г. очаквахме последната пратка от 4 тона кокаин, но за съжаление след изтичането на информация към Брендо от една среща на магистрати организацията му разбра за нашите разследвания и операцията пак бе анулирана.

- Италиано-българската организация от кого е купувала кокаина в Латинска Америка?

- Купували са наркотика от колумбийските наркокартели.

- Като говорим за годишни доставки от 40 т кокаин, за какъв оборот в пари на тази организация става дума?

- На едро кокаинът може да се продава килото за около 3500 евро. Ако го умножим по 40 тона годишно, се получава оборот от 140 милиона евро. При това на цени на едро. Действителните обороти са много по-големи.

- В кой град в Италия е била базирана тази организация?

- В Милано.

- Какви конспиративни отношения е поддържал Брендо с партньорите си в Италия?

- Естествено, Банев не е идвал в Италия, за да се среща с партньорите си. Идваха негови сътрудници, посредници и точно те бяха арестувани в тази международна операция.

Можем да кажем също, че италианецът, който беше ръководител на тази организация, бе базиран в Хърватия, защото той живееше от дълги години там.

- А българите в Холандия каква роля са играли в организацията?

- Тук трябва да уточня, че ние успяхме да стигнем до Банев и неговата организация, започвайки да разследваме един италианец, който се явява голям посредник на международни наркоорганизации.

Този мъж действаше между Милано и Падуа и бе в контакт с различни трафиканти, между които и една организация, базирана в Амстердам, която всекидневно пренасяше дрога чрез куриери Двамата арестувани в Холандия българи работеха точно за тази организация.

Така че ние тръгнахме да разследваме на по-ниско ниво от този италианец и в крайна сметка стигнахме и до Евелин Банев. Това е едно разследване, което тръгна от долу, от ниско ниво на тази организация.

- Българинът, задържан в Перу, какво е правил?

- Той работеше за италианеца посредник, от когото започна цялото разследване. Българинът в Перу обаче няма връзка с организацията на Брендо. Той работи за други, които внасят кокаин през Аржентина за Италия.

Така че благодарение на разследването на този италианец ние разкрихме общо три наркоорганизации - една в Испания, холандската, която внасяше дрога през Венецуела и Санто Доминго, и тази на Брендо.

Първите две транспортираха малки количества, в сравнение с италиано-българската група, свързана с Брендо.

- Какво е движението на наркотика в Европа?

- При организацията на Брендо се използват серия от куриери, които след като вземат стоката в Испания, я скриват в тайници на големи автомобили. Тези лимузини имат двойно дъно. С тези автомобили пренасят наркотика до получателите в различни точки на Европа, а след това скриват в тайниците парите, с които е платено за стоката.
За това при много от арестите бяха заловени и големи суми - милиони евро. Само със суми от порядъка на 2,5 млн. евро има задържани както българинът от града на Брендо - Тополовград, така и швейцарец, хванат със същата сума на границата между Испания и Франция. Със сигурност този швейцарец бе тръгнал да депозира тези пари в банковите сметки на Евелин Банев.

- С какво помогнаха в операцията българските власти?

- Операцията се получи благодарение на сътрудничеството със службата "Антидрога" във Франция, които ни помогнаха много да разкрием българската група на остров Сен Мартен, както и на испанската полиция.

На първо място в сътрудничеството ни с чужди служби обаче се нарежда ГДБОП, защото без тях ние нямаше да успеем да стигнем до Евелин Банев. За нас той беше непознат. И дори мога да кажа, че благодарение на информацията и работата на ГДБОП ние успяхме да оценим значимостта на този човек в международния наркотрафик.

- Можем ли да кажем от подслушването на телефоните на арестуваните в операцията как те са наричали Евелин Банев-Брендо?

- Наричаха го "Б".

- Просто "Б"?

- Да. Точно така. "Б" ще направи....", "Б" каза.....".

- Как оценявате ролята на Банев в тази международна наркоорганизация?

- Със сигурност ролята му е централна и важна. И, разбира се, точно изтичането на информация преди няколко години ни попречи да видим дали останалите лица в тази организация бяха важни колкото него.

 

Човек на Доктора издавал и на Банев

Бивш служител в правоохранителната система най-вероятно е издал на Евелин Банев-Брендо през 2008 г., че срещу него се подготвя акция на полициите в Италия, Испания, Хърватия и България.

Този служител навремето е бил разследван за връзки със застреляния контрабандист на цигари Иван Тодоров-Доктора по подозрение, че е изнасял информация и за него.
Това съобщи за в. "24 часа" вчера източник, запознат с проверката по случая.
Най-вероятно още в близките дни този мъж ще бъде разпитан с детектора на лъжата, за да се установи със сигурност дали той е предателят, въпреки че това няма никаква
стойност в съда,  уточни източникът на вестника.

Българският представител, който е имал достъп до информацията, предоставена от италианските и швейцарските служби през 2008 г. за българските трафиканти на кокаин, и която е открита у Ивелин Банев-Брендо при ареста му, вече е извън правоохранителната система.

Това потвърди официално вчера в Пазарджик и вицепремиерът Цветан Цветанов.
На въпрос това значи ли, че този човек е пенсиониран, вътрешният министър отговори: "Нещо подобно." Той отказа да уточни дали става дума за висш магистрат, но призна, че става дума за лице с дългогодишен опит в системата.

"Днес ще подпиша писмо до главния прокурор, с което ще го информирам какво сме намерили и какво сме иззели при съвместната операция с Европол и италианските колеги, понеже се разбрахме с г-н Велчев, докато не приключим с нейната реализация да не се предприемат никакви действия", обясни Цветанов.
Той отказа да отговори дали може да се очаква в близките дни арест на висш магистрат.
Вътрешният министър обаче съобщи, че вчера през нощта на границата между Словения
и Хърватия е бил задържан един от издирваните  босове на кокаиновата мафия и се очаква лицето да бъде екстрадирано в Италия.

Цветанов не съобщи кой е задържаният, само намекна, че бил от обкръжението на благоевградчанин с прякор Кьоравия и е бил около него, когато е бил застрелян пред хотел в центъра на областния град.