Бойко Борисов договори сделка за 500 военни машини за Ирак

https://www.24chasa.bg/Article/1398890 www.24chasa.bg
Снимки: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов договори днес по време на Десетата международна изложба за отбранителна техника "Хемус 2012" сделка за 500 броя бронирани машини МТЛБ за Ирак. Това стана в присъствието и на изпълняващия длъжността министър на отбраната на Ирак д-р Садун ал Дулайми, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Борисов уточни, че всяка машина е на стойност 300 000 лева и определи сделката като много добра. Машините са производство на "ТЕРЕМ"-Търговище и в скоро време една ще бъде изпратена за изпитания и тестове на полигон в Ирак.

Премиерът съобщи, че пред завършване е и сделка за 36 млн. евро за специализирана техника на "Кинтекс България" за Алжир. До края на деня очакваме да се договори още една продажба за 55 млн лв., допълни Бойко Борисов и поздрави министъра на отбраната Аню Ангелов за добрата организация на изложението.

Бойко Борисов договори сделка за 500 военни машини за Ирак

Премиерът предложи на заместник-началника на Главното управление на Китайската армия генерал-лейтенант Лио Шънг китайците да купят боеприпаси за близко разстояние. Борисов се пошегува, че е достатъчно да бъде купен по един патрон за всеки китайски войник.

Бойко Борисов договори сделка за 500 военни машини за Ирак

„Сред приоритетните цели за правителството са подпомагане развитието на отбранителната индустрия и военната промишленост. Виждаме, че има голям интерес, проявен от страна на чуждестранни делегации към тази изложба", заяви Бойко Борисов. „През последните години България няма нито една рекламация на износ на военни изделия", подчерта премиерът.

Мероприятието се провежда под патронажа на Министерство на отбраната и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. На него присъстваха и министрите Аню Ангелов и Делян Добрев.

„Днес Министерският съвет прие Стратегията за развитие на отбранителната индустриално-технологична база на България, която включва провеждането на такъв вид изложби. Тази година интересът към "ХЕМУС - 2012 - отбрана, антитероризъм и сигурност" е огромен и днес тук присъстват 25 делегации от страни от 4 континента.", изтъкна министърът на отбраната.