До март тръгват 50 електронни услуги, засега само в София

https://www.24chasa.bg/Article/1398958 www.24chasa.bg
Служителка в Министерски съвет оправя микрофона на вицепремиера Симеон Дянков. Той следеше как министър Ивайло Московски подписва договорите. СНИМКА: Йордан Симeонов

50 административни услуги, които се предоставят от общините, трябва да се дават по електронен път до март 2013 г. Пилотно обаче тази част от електронното управление ще бъде изработена само за Столична община. Впоследствие моделът за електронните услуги ще се ползва и от останалите общини.

София е избрана, защото тук са 20% от населението, а и има райони, които отговарят на модела на малките общини, обясни зам.-министърът на съобщенията Валери Борисов.
"Сирма - Интерконсулт" ще трябва да разработят този проект срещу 2,9 млн. лв. В момента редица общини приключват проектите си за е-управление по програма "Административен капацитет" и след внедряването им ще се предоставят над 150 електронни услуги на гражданите и бизнеса.

"Работата по най-големите проекти за електронното управление започва буквално от утре, а първите резултати ще са готови и работещи до края на годината", обяви вчера транспортният министър Ивайло Московски при подписването на четири договора за изпълнение на проектите.

Най-голямата поръчка от правителсвото е към консорциум "Сиенсис - Абати". Те ще изградят архитектурата на цялата система за електронно управление в България. Техният проект е за 4,1 млн. лв. Друга поръчка е за анализ коя администрация с какви данни и регистри борави, за да може те да бъдат свързани. Изпълнител срещу 2,3 млн. лв. е "Сиела", като задачата е 30 публични регистъра (ЕСГРАОН, регистър на МПС и т. н.) да бъдат свързани и вече да не се изискват документи от гражданите.

IBS България пък ще преработи портала на електронното правителство egov.bg срещу 1,47 млн. лв.

Зам.-министър Валери Борисов ще стане председател на борда на "Информационно обслужване", за да може държавната фирма да се ангажира активно с електронното правителство, каза вицепремиерът Симеон Дянков.

В момента в шефския борд са бившият директор на "Близу" Александър Колев и Ваня Големанска от КФН. През януари те замениха Чавдар Тодоров и Бисер Боев. Рокадата бе обжалвана, съдът дори се произнесе в тяхна полза, но промяната стана факт, защото вписването в Търговския регистър бе станало часове преди произнасянето на съда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции