До март тръгват 50 електронни услуги, засега само в София

https://www.24chasa.bg/Article/1398958 www.24chasa.bg
Служителка в Министерски съвет оправя микрофона на вицепремиера Симеон Дянков. Той следеше как министър Ивайло Московски подписва договорите. СНИМКА: Йордан Симeонов

50 административни услуги, които се предоставят от общините, трябва да се дават по електронен път до март 2013 г. Пилотно обаче тази част от електронното управление ще бъде изработена само за Столична община. Впоследствие моделът за електронните услуги ще се ползва и от останалите общини.

София е избрана, защото тук са 20% от населението, а и има райони, които отговарят на модела на малките общини, обясни зам.-министърът на съобщенията Валери Борисов.
"Сирма - Интерконсулт" ще трябва да разработят този проект срещу 2,9 млн. лв. В момента редица общини приключват проектите си за е-управление по програма "Административен капацитет" и след внедряването им ще се предоставят над 150 електронни услуги на гражданите и бизнеса.

"Работата по най-големите проекти за електронното управление започва буквално от утре, а първите резултати ще са готови и работещи до края на годината", обяви вчера транспортният министър Ивайло Московски при подписването на четири договора за изпълнение на проектите.

Най-голямата поръчка от правителсвото е към консорциум "Сиенсис - Абати". Те ще изградят архитектурата на цялата система за електронно управление в България. Техният проект е за 4,1 млн. лв. Друга поръчка е за анализ коя администрация с какви данни и регистри борави, за да може те да бъдат свързани. Изпълнител срещу 2,3 млн. лв. е "Сиела", като задачата е 30 публични регистъра (ЕСГРАОН, регистър на МПС и т. н.) да бъдат свързани и вече да не се изискват документи от гражданите.

IBS България пък ще преработи портала на електронното правителство egov.bg срещу 1,47 млн. лв.

Зам.-министър Валери Борисов ще стане председател на борда на "Информационно обслужване", за да може държавната фирма да се ангажира активно с електронното правителство, каза вицепремиерът Симеон Дянков.

В момента в шефския борд са бившият директор на "Близу" Александър Колев и Ваня Големанска от КФН. През януари те замениха Чавдар Тодоров и Бисер Боев. Рокадата бе обжалвана, съдът дори се произнесе в тяхна полза, но промяната стана факт, защото вписването в Търговския регистър бе станало часове преди произнасянето на съда.