Мутката от "Кокаинови крале" лежал за обмяна на валута

https://www.24chasa.bg/Article/1399285 www.24chasa.bg
Хората от Брестник се чудят откъде Мутката има пари. СНИМКА: Атанас Кънев

Като сервитьор в комплекс "Клептуза" във Велинград започнал кариерата си един от арестуваните в акция "Кокаинови крале" - Христо Терзиев от пловдивското село Брестник.

54-годишният мъж с прякор Мутката натрупал контакти с хора от подземния свят, докато обикалял с таблата в ресторанта. В него работил 2-3 години след 1981 г., разказват в Брестник.

"Мутката имаше чичо във Велинград, който бе началник на дърводелска фабрика там", разказа Атанас Крушков-Вола.

Покрай обслужването на клиенти тогавашният келнер Христо завъртял обмяна на долари. "По Бай-Тошово време чейнджът беше забранен. И за гяволъка Мутката отнесе присъда. Лежа в затвора година и половина", разказаха негови връстници. В родното село на Мутката говорят, че той имал магазин в Милано и дюкян за дрехи в Турция.
"Преди 10-15 г. Ицо Брестнишкия се въртеше в Милано покрай яки момчета от Дупница. Можеха да ти намерят всичко - от моторче до камион за нула време. Находчиво момче е Мутката", разказа негов съсед.

"Той мафиот? Пълен смях! Този човек си лакира безцветно ноктите на ръцете, скубе си дори веждите. Мафиот, ама друг път", коментира дългогодишният охранител Крушков. Той е категоричен, че Ицо не е гей. Мутката е разведен, има дъщеря. Разкрасителните мурафети изучил при престоя си в Италия, шушукат в Брестник. За Ботуша заминал при момиче, което било омъжено там.

В Брестник обаче казват, че Терзиев е смъркал кокаин от доста време.

 "Тежкар е и е хитър, затова не се издава", говорят съселяните му.

Никой не е видял лошо от Мутката. "Ларж е, черпеше редовно - от кафенце до големи софри. Ей така, защото му станало кеф. Мутри с него не сме виждали", споделят в Брестник.

Терзиев има градини с череши и вишни, акции с капитал 1,5 млн. лв. в застрахователна фирма в съдружие с покойния собственик на ФК "Марица" Рангел Берберов-Ронго. Неотдавна построил 2-етажна къща във вилната зона на Брестник, след като продал бащината си. Карал спортен мерцедес, ситроен и бял джип. През 90-те г. имал чейндж бюро в Пловдив, гравитирал около пловдивската групировка "Клуб 777".

За катастрофа на асеновградския надлез през 1998 г., в която загинал човек, получил условна присъда и нямал право да шофира. За внасянето на коли от Италия бил проверяван за укриване на мита и ДДС измами. До дело не се стигнало.