Топ творци и звезди превзеха Царево за артфестивала "Огън и море"

https://www.24chasa.bg/Article/1399993 www.24chasa.bg
Изглед от Царево Снимка: Интернет

Лятото в Царево започна с изкуство и хепънинг край морето, което откриха 10 от най-изтъкнатите творци на родния арт в компанията на 10 популярни звезди от света на музиката, киното, медиите и политиката.

Всички те се събраха  в южното градче за първото издание на арт фестивала "Огън и море", организиран от общината.

Край морето до 3 юни се установиха творци като Евгени Йонов, Павел Койчев, Хубен Черкелов, Свилен Блажев, Кольо Карамфилов, Кирил Якимов, Александър Балкански, Михаил Заимов, Георги Нейков, Анри Кулев. От родните звезди ще блеснат Белослава, Любо, Орлин Павлов, Теодора Духовникова, Катерина Евро, Георги Лозанов, Радина Червенова, Елена Йончева, Юлиан Вергов и Ути Бъчваров.


Разделени по двойки, те ще черпят вдъхновение от морето, слънцето и природните стихии, за да създадат творби на тема "Огън и море". След края на фестивала те ще бъдат дарени на Галерията-музей на съвременното изкуство, с която наскоро Царево се сдоби.

Началото бе поставено с 4-дневен арт пленер в Лозенец, в комплекс "Виларте". Публичните личности ще представят готовите творби, вдъхновени от темата "Огън и море" в последния ден на фестивала.


Финалът ще бъде отбелязан с масово събитие на площада в село Българи, където ще се проведе традиционния нестинарски празник с огньове и танци. Гостите ще се веселят с музикален концерт и скара на открито, приготвена от Ути Бъчваров.

След артсъбитието Царево пък ще има нова атракция - огромен кит, потопен в морето. Всъщност това ще е уникална по размерите си арт инсталация, която в неделя ще представи нейния автор Михаил Заимов. Поради големите си очертания и специфичния характер, тя няма да може да бъде представена в музея заедно с другите творби, обясниха организаторите. Затова пък творбата ще е вечна атракция, която ще може да бъде видяна от всеки, който се разходи по плажа.

Арт фестивалът "Огън и море" се организира по инициатива на Евгени Йонов и кмета на Царево Георги Лапчев, идеята е той да стане ежегоден, събирайки нови и нови проекти за Музея за съвременното българско изкуство.

Вижте новия сайт на "24 часа"

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов