Елен Герджиков: Няма да има резки скокове на данъците в София

https://www.24chasa.bg/Article/1400939 www.24chasa.bg
Елен Герджиков СНИМКА: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ

С Елен Герджиков разговаря Даринка Илиева

- Г-н Герджиков, депутатите оцениха работата на общинските съветници в София на 200 лв. месечно. Получихте ли обяснение от колегите ви от ГЕРБ защо ви орязаха заплатите?- Не искаме обяснение, а по-скоро разбиране. Имахме няколко срещи. Диалогът продължава. Важно е депутатите да разберат, че работата на общинските съветници в големите градове като София, Пловдив и Варна не е еднаква с тази в по-малките общини. Ангажираността и времето, което се отделя за работа в Столичния общински съвет, не са само сесиите два пъти месечно. Всеки съветник участва в 2 или 3 комисии, работни групи и в конкурсите за обществени поръчки. Не може 200 лв. да е възнаграждението за всичко това.

- Получихте ли разбиране?- Да, поне сред част от колегите. Смятаме, че трябва да има диференциация, която да отразява активността на всеки съветник, т.е. колко той е ангажиран и участва в работата на СОС. Моделът, който съществуваше до 2007 г. със заплащане според работата в комисиите, беше по-справедлив.

- За каква сума става въпрос?- Не сме коментирали конкретни суми. До 2007 г. участието в заседание на комисия е било от 50 до 70 лв. Надявам се скоро да стигнем до някакво решение, защото наистина ни е трудно да работим така.

- Проектът за нов правилник предвижда таван от 800 лв. на разходите, които може да си възстанови всеки съветник. Какви суми са харчени досега?- Никакви. Досега не са възстановявани разходи на съветници. Единствените средства, отпускани от бюджета на СОС, са за работата на самите комисии - по 200 лв. месечно. Законът обаче предвижда съветниците да могат да си възстановяват разходи, свързани с работата. Няма да въвеждаме представителни, да плащаме вечери и костюми. Пари ще се възстановяват при строга отчетност и ясно описани допустими разходи. Допитали сме се и до Сметната палата, която също разрешава.

Ще се възстановяват пари за пътни, офис консумативи, телефон, организиране на приемни за граждани. В закона няма таван, но ние слагаме и той е под 800 лв.

- Готово ли е предложението за ново данъчно зониране? В кои квартали ще се плаща повече?- Данъчните зони не са актуализирани от 1998 г., а София се е променила коренно. Много квартали вече са различни като инфраструктура, обслужване и т.н. Затова ще има съответствие между общия устройствен план на града и зоните. Границите им ще съвпадат с естествени делители като реки, жп линии и булеварди, а данъците ще нарастват плавно от периферията към центъра. Между зоните няма да има резки скокове.

Те отново ще са пет. Най-важният критерий е да се отчетат направените инвестиции като метрото, ремонтирани улици и булеварди, изградената канализация, както и строителство и ремонт на училища и детски градини. Предложението ще бъде обсъдено със софиянци. Най-важното е облагането да е справедливо и да отговаря реално на вложените обществени средства във всеки квартал, защото данъците са основният ресурс на общината, с който тя инвестира и подобрява средата за живот.

- Резултатът от "престрелките" между ГЕРБ и БСП е една напуснала съветничка от групата ви и скандалът с кредита, теглен от сина на Андрей Иванов от Общинска банка. Вие пък дадохте на прокурор Борислав Борисов от БСП. Готови ли сте за нови удари?

- Тази партизанска реторика не е присъща за ГЕРБ, а за БСП. В случая с арх. Борисов трябваше да отговорим на изнесените данни от журналистическо разследване и да сезираме органите. Другото щеше да е прикриване на истината. В ГЕРБ сме показвали, че всеки, допуснал грешка, носи отговорност. Досега обаче не съм видял съветник от БСП да е напуснал. И сега групата на БСП се притаи. За нас работата в СОС е свързана с проблемите на София, а не с подготовката на удари.

- Има ли грешки при заема на сина на Иванов?

- Изпратих писмо до Общинска банка как е отпуснат кредитът, спазени ли са всички изисквания за обезпеченията и плаща ли се редовно. Отговорът беше, че всичко е по правилата. Законът е спазен. Оттук насетне, ако има грешки, те са морални, а това е лична отговорност.

- Пак се заговори за смяната на Андрей Иванов в ГЕРБ София. Да не би и там да го замените? Водени ли са подобни разговори?

- Не са водени. Нямам и амбиция за подобен пост. За мен сега най-важното е да си свърша работата като председател на СОС и мандатът да е успешен.

- Опозицията ви обвинява, че бавите важни за града конкурси, в някои от които участвате и вие - като рекламата и обектите в парковете.

- Не се бавят. И двата конкурса се правят за първи път в София, защото ние имахме куража и смелостта да тръгнем да ги правим.

Текат конкурси за преместваеми обекти в 9 парка. Някои са завършили, но се обжалват. Там, където има сключени договори, като 8 обекта в Южния парк например, цените са десетки пъти по-големи от плащаните досега. Освен добрите финансови условия за общината имаме и много по-красиви съоръжения.

В конкурса за рекламата наистина има известно забавяне, но по обективни причини - след изборите се смениха някои членове на комисията. Наложи се документите да се четат два пъти, а за някои позиции и три пъти. Появиха се факти, че две от фирмите имат задължения към общината, а са декларирали, че нямат. Други две пък се оказа, че нямат нужния 5-годишен опит.

- Какво стана с намеренията да върнете на софиянци къпалнята "Мария Луиза"?

- Знаете, че "Софийски имоти" има 42% в смесеното дружество, което стопанисва къпалнята. Всички знаем в какво отвратително състояние е "Мария Луиза". Няма да коментирам начина, по който е попаднала в частни ръце.

Абсолютно немислимо е на това място да се строи и да се прави нещо друго. Новото ръководство на "Софийски имоти" е провело разговори с управителите на смесеното дружество и е взело инициативата в свои ръце, за да се мисли как къпалнята да бъде отворена. Ще се опитаме на базата на дела, които имаме в дружеството, да го накараме да работи. Но това са първи разговори и още няма конкретика. Предстоят разговори на по-високо равнище, в които ще се включат общински съветници и може би кметът.

- А отказвате ли се да търсите юридически възможности за връщането на къпалнята?

- Не сме се отказали. Юристите търсят начин.

- Преди да влезете в политиката, сте съветвали ГЕРБ, а сега подготвяте повечето кампании. Мислите ли вече стратегия за парламентарните избори?

- Стратегията на управляващата партия винаги са резултатите от работата . Правят ми впечатление обаче тревожни факти в социологическите изследвания. Те не са свързани с подкрепата за ГЕРБ, а с останалите партии. Много от политическите сили в парламента падат извън борда и предвижданията на социолозите за конфигурацията след изборите е притеснителна. Виждам нова тройна коалиция срещу ГЕРБ, която е маркетингов проект. Тя не е по-различна от старата. Просто някои са пременени в нови дрехи. Както президентът Първанов преди ги събра под лозунга за влизането в ЕС, така сега на знамето им пише "анти - ГЕРБ".

Те са маркетингов проект, а не политически, защото действат на пазарен принцип, обхващайки цялата палитра на политически виждания от ляво до център-дясно. Но единственото, което казват, е: "Да съборим ГЕРБ". Притеснява ме вероятността, че ще се прави кампания, в която всичко ще е насочено срещу управлението, срещу ГЕРБ, срещу Бойко Борисов. Заради тази опасност трябва да имаме мнозинство, за да няма пазарлъци после, защото в тях се изражда политиката. Така че ГЕРБ се готви за изборите с ясната цел да има мнозинство, защото това е най-добрият сценарий за страната. Но се надявам, че СДС ще излъчи силен лидер и ще консолидира дясномислещите хора, които по една или друга причина не симпатизират на ГЕРБ, за да има с кого да си партнираме. Защото може и да се наложи.

Визитка

Роден на 7.6.1972 г. в София.

Завършил е философия и политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски"
От 2001 до 2007 г. се занимава с частен бизнес в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата.

През 2007 г. е избран за общински съветник от групата на ГЕРБ, а на изборите през 2011 г. влиза за втори път в СОС.

Член на Националния предизборен щаб на ГЕРБ за президентските и местните избори през 2011 г.

Автор на посланията на ГЕРБ "Градим България" и "Открито управление - гарантирано от ГЕРБ"

На 12 януари е избран за председател на СОС, след като предшественикът му Андрей Иванов подаде оставка.

  • За прокурора, спекуланта на дезинфектанти и чистачката в блока

    За прокурора, спекуланта на дезинфектанти и чистачката в блока

    В деня, в който “24 часа” написа на първата си страница, че спекула вдига цените на дезинфектантите до космически стойности, Софийската градска прокуратура излезе с препоръки към Йорданка Фандъкова...как домоуправителите да почистват жилищата по столичните квартали.  Честно - решихме, че това е първоаприлска шега