Празнична програма за Деня на детето

https://www.24chasa.bg/Article/1401939 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Първи юни е международен ден на детето от 1949 г. насам. Година по-късно за първи път е честван едновременно в 51 страни по света. Международният ден на детето води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Днес от 10:30 часа пред Националния дворец на децата започва концерт, след който заместник-министър Милена Дамянова ще връчи награди на изявилите се най-добре млади таланти от школите на Националния дворец на децата. В компанията на Ути Бъчваров и Пеньо Иванов, заедно с присъстващите деца, Дамянова ще се включи в приготвянето на най-дългия сандвич от екологични продукти.

Програмата на празника включва още парад на домашни любимци, дресировка на кучета, разнообразни игри с томбола, театрална постановка на трупата "Звездни мигове", дискотека. Празничният ден ще завърши с тържествен концерт на представителни формации на Националния дворец на децата в зала 11 на НДК. В 14.00 ч. в Министерството на образованието, младежта и науката заместник-министър Милена Дамянова ще връчи наградите на победителите в конкурса "Вълшебният свят на приказките" за деца от 3 до 7 годишна възраст. Първите 30 класирани творби са изложени във фоайето на 5 етаж на МОМН. От 19,00 часа в Столичен куклен театър, Милена Дамянова, заместник-министър на образованието, младежта и науката, ще присъства на връчването на наградите "Златна ябълка".

Тази сутрин, в 8:30 часа започна детски празник по безопасност на движението на площад "Св. Александър Невски". Тържеството е организирано от Столичната дирекция на вътрешните работи, Столичната община и Съюзът на българските автомобилисти. Деца, пътни полицаи и представители на СБА раздават листовки за пътна безопасност на възлови кръстовища в столицата. В 10:30 часа на площад "Св. Александър Невски" започват автомобилни демонстрации от известни български състезатели. Състезанието "Пътен полицай на СДВР" - дисциплина за майсторско управление на полицейски автомобил, ще протече в два етапа - от 11:00 до 12:00 часа и от 12:50 до 13:40 часа.

Състезанието по приложно колоездене за деца в защитена зона при създадена реална пътна обстановка започва в 12:00 часа. Награждаването на призьорите от двете състезания ще започне в 13:40 часа.

Също по повод днешния празник Столичната община и Съветът по безопасност на движението на децата в София организират и откриване на площадка по безопасност на движението по пътищата в ЦДГ 87 "Буката". Събитието ще започне от 10:30 часа. ЦДГ 87 "Буката" се намира в район "Триадица", ул. "Цар Петър" №5. "Софийска вода" организира детски празник, който ще се състои от 11:00 ч. в Зоологическата градина в София. Пред входа на къщата на видрите, които бяха осиновени от компанията през януари, ще бъде изградена арт инсталация, изобразяваща пътя на водата от природата до домовете на хората.

Днес - 1 юни - в болница "Лозенец" ще преглеждат безплатно всички деца /до 18-годишна възраст/.

Днес представители на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ ще гостуват на Народното събрание днес. От 10:00 часа в зала "Запад" младежите разговарят с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с председателя на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков и с депутати от комисията. В програмата е предвидено сред обсъжданите теми да бъде приемането на проектозаконите за детето и за предучилищното и училищното образование, както и създаването на консултативни органи за деца на местно, регионално и национално ниво. Младежите ще коментират и тревожните данни за броя на изоставените деца, на отпадналите от училище деца и проявите на насилие над деца.

Представителите на Съвета на децата към ДАЗД ще се запознаят с историята и дейността на българския парламент. В 11:00 часа в пленарната зала на Народното събрание гостите ще бъдат поздравени по повод Международния ден на детето. Съветът на децата към ДАЗД включва по един представител на децата от всяка административна област. От създаването си през 2003 г. досега в Съвета са членували 84 деца.

Столична община организира днес празник от 15:00 ч. До 19:00 ч., в парковото пространство на НДК, в алеите до "Моста на влюбените". Специално за празничната програма е построена сцена, на която ще се изпълняват песни и игри. Сред участниците са театър "Пан", Театрална формация "Сириус", Музикални формации "Радиодеца" и "Смехоранчета". В обособени пространства ще има различни атракции за децата: с Фондация "Изкуство за детето" ще се изработват хартиени кукли и пластични картини; ще работи фотостудио на открито; ще гостува списание National Geographic; ще бъдат прожектирани анимационни филми; ще има рисунки и моделиране герои на "Дисни Ченъл".

Художници ще гримират децата и ще ги превърнат в приказни герои. Ще има много игри и състезания с награди - Театър "Пан" ще подари велосипед БМХ за победителя във викторина, а фирма "Зайо Байо" ще подари детски електромобил като награда в томбола. В 17:00 ч., на Моста на влюбените ще бъде открита фотографска изложба посветена на децата.

Европейската комисия и Столична община ще открият в 18:30 ч. в парк "Заимов" - пред театър "София" изложбата "Децата на Сахел".

Сутринта точно в 10:00 десетки хиляди деца рецитираха едновременно "Аз съм българче". Инициативата е на Образователния портал Академика БГ. Участниците бяха събрани в училищни дворове, на площади, в паркове и читалища. От 19:00 часа, по случай Международния ден на детето в зала "България" ще се състои забележителен музикално-балетен спектакъл - великолепен подарък за децата, техните родители и хора от всички възрасти. Софийската Филхармония и Quarto Quartet представят две от най-обичаните от публиката в целия свят произведения - "Годишните времена" на Вивалди и "Карнавал на животните" на Сен-Санс.

Благотворителна изложба по програмата "На децата с любов" пък е организирана от Служба "Военна полиция". Изложбата ще бъде открита днес в 11:00 часа в Музикалната зала в Централния военен клуб в София. Ще бъдат представени картини на децата от Дом "П. Р. Славейков" - София. Събраните средства ще бъдат предоставени на ръководството на Дома и ще бъдат изразходвани за нуждите на децата. По-късно през деня Служба "Военна полиция" организира безплатно посещение за децата от Дома в Столичния зоопарк от 14:00 часа.

В чест на празника във военните формирования ще бъдат организирани дни на отворени врати, на които децата ще могат да видят различни образци въоръжение и техника и ще се запознаят с техните възможности, а бойците ще им покажат своите умения и ще представят на гостите си учебно - материалната база и музейните експозиции на формированията. Инициативата е организирана от Военнослужещите от Българската армия и Националният военноисторически музей.

От 10:00 до 12:00 ч. посетителите на Националния военноисторически музей ще бъдат посрещани от деца-екскурзоводи. Освен екскурзоводски умения ще се демонстрират и познания в реставрирането на документи. Децата - възпитаници на ЧДГ "Ново поколение" и ученици от втори клас на 31 СУЧЕМ "Иван Вазов", са участници в програмата по музейно възпитание "Здравей музей", която стартира на 17 ноември 2011 г. За дванадесетте си посещения в музея те не само се запознаха с неговото предназначение и същност, но и имаха възможността да преоткрият нови за тях професии - реставратор, екскурзовод, информатор и PR.

Детските мероприятия ще продължат на 2 и 3 юни.

За трети пореден път се организира Детски панаир в градинката пред Народния театър. Ще бъдат проведени ателиета със свободен достъп за всички деца. Занятията се провеждат на 2 и 3 юни от 10 ч. до 18.30 ч. Предвидени са наблюдение на звездите, рисунки с вода, акробатика, цирк на науката, грънчарско ателие, стъклопис, тъкане, оригами и много други забавления.

Институт "Сервантес" кани всички деца да се запознаят с животните в Антарктида. Инициативата е за деца над 6 години и ще се състои от 10 ч. в института. Свои фотографии ще представи Иглика Трифонова - фотограф и участник в няколко експедиции до ледения континент. Вход свободен.

Финалът на футболния турнир "Купата на Coca-Cola: Играй с нас!" се провежда от 11.00 ч. до 15.00 ч. на големия стадион на Национална спортна академия "Васил Левски". Купата ще бъде връчена на шампиона лично от Димитър Бербатов в церемония по награждаване след финалния мач в 14.00 ч. Събитието ще завърши с концерт на любимите изпълнители на тийнейджърите Криско, световния бийтбокс шампион - Скилър, рок идолa Тома, Александра, Богомил, Ангел и Моисей.

До 10 юни ще продължи изложбата за деца "Картини за детска стая", която е съпроводена от работилница, много подаръци и изненади. Изложбата се провежда в галерия "Артамонцев".

Детско парти с питомниците на приюта за бездомни кучета в Богров организира Animal Rescue . Празникът се провежда в детски център "Усмивка" от 16 ч. Участието е с предварителна заявка.
До 30 юни продължава фотоизложбата "Виж моя уж различен свят" в Стара Загора, която представя творби на деца роми. Експозицията представя фотографии от ежедневието през автентичния поглед на ромските деца.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Тото от "ВИП брадър" признава, че най-голяма опора в живота му е неговата половинка Яна Червенкова. Двамата са преминали през много трудности. Няколко пъти дори се разделяли за седмици, но пак се събирали. На четвъртата година от връзката им скъсали и той залитнал по друга жена, но след месец с подвита опашка се върнал при голямата си

Полицията в София арестува лице, заподозряно за раняването на двамата полицаи с бомбичка на дербито Левски – ЦСКА (2:2), състояло се в сряда на "Васил Левски". Предполагаемият извършител е задържан при операция на СДВР тази вечер, информира БНР. За момента от МВР не дават подробности за самоличността на задържания, който е от агитката на Левски.

Поредна нова чалготека избухна с откриване в София! Онази вечер в Студентски град беше изключително горещо, след като Азис се раздаде на макс както винаги и разби от кеф купонджиите. Певецът вече е забравил периода на роклите и токчетата, сега е брадат и мускулест мачо. А на един мачо какво му трябва? Няколко женски задника, разбира се!