“Полицай” дебне студентка с далекоглед, напада я с електрошок

https://www.24chasa.bg/Article/1403033 www.24chasa.bg
Повече камери и бодигардове ще охраняват студентите от НБУ, след поредния инцидент. Снимки: Тони Пелтекова

"Полиция! Проверка за наркотици!", строго изстрелва маскиран мъж в ухото на 19-годишната студентка В. П.

Момичето седи в колата си и нанася грим по очите си, когато униформеният с маска отваря вратата и насочва пистолет в лицето й.

Преди девойката да е успяла да реагира, той я удря по главата. Руква кръв.
Часовникът на таблото в джипа показва 18,05 ч. Слънцето още не е започнало да залязва, а действието се развива насред паркинга на Нов български университет в София.

Студентите от НБУ настояха през януари институциите да поемат ангажимент за подобряване на обстановката в района на университета.
Студентите от НБУ настояха през януари институциите да поемат ангажимент за подобряване на обстановката в района на университета.

Само преди минути първокурсничката по психология В. П. е излязла от последната си лекция, качила се е в джипа си, паркиран на платения паркинг на вуза, и се готви да потегли към дома си. Денят е 23 май. Точно след 2 дни момичето ще посреща рождения си ден.

"Ако вдигаш шум, ще те убия", предупреждава мъжът, докато избутва шокираната студентка на съседната седалка до шофьорската, и се настанява зад волана.
Вместо да започне проверката за наркотици, както се заканва, униформеният обляга глава на врата на девойката и вдишва аромата на косата й.

"Ако не вдигаш шум, нищо няма да ти направя", успокоява я "полицаят".
Студентката вече е убедена, че мъжът до нея не е служител на реда.
Успява да натисне клаксона на колата и вика за помощ с надежда да привлече вниманието на преминаващите отвън хора.

Тогава нападателят вади електрошокова палка и я жегва в корема. "Моля, вземете колата и парите ми", предлага момичето, като се надява мъжът да е обикновен обирджия. Отговорът обаче е: "Не!"

Младата психоложка решава, че трябва да преговаря.
Пита насилника какво иска и може ли да му помогне. Вместо отговор той започва да я опипва в областта на кръста. Придърпва я към себе си и опитва да разкопчае панталона й.

"Тогава реших да сложа край на преговорите и да се отбранявам", разказа пред "24 часа" В. П. Тя успява да бръкне в чантата, която за щастие е върху скута й, и
грабва спрея, който носи срещу нападение от улични кучета.

Пръска в лицето на нападателя няколко пъти, преди той да го избие от ръцете й. Химикалът обаче не произвежда никакъв ефект върху насилника.

Девойката протяга ръце и натиска клаксона отново. Това разгневява "полицая". Той вади белезници и заповядва: "Ръцете на тила."

Докато се опитва да закопчае китките на момичето, то отчаяно нанася удари напосоки. В борбата маската на лъжеполицая пада.

Изпод нея се показва озверялото лице на 35-40-годишен мъж. Косата му е светла, а
от устата му излиза жълта пяна.
Часове по-късно В. П. ще осъзнае, че нападателят през цялото време е дъвчел нещо, което приличало на дунапренен уплътнител.

Част от материала е открит по седалката и пода на колата при огледите на криминалистите.  По време на борбата в колата студентката крещи за помощ, а русият запушва устата й с едната си ръка.

С другата хваща врата  и започва да я души. Докато стиска шията на жертвата си, тя успява да отвори уста и да захапе пръстите на лявата му ръка.

От болката мъжът отпуска примката около момичето и то забива пръсти в очите му.
Следващите секунди са решаващи за В. П. Тя отваря светкавично вратата на колата, но мъжът я сграбчва за якето. С единия крак навън девойката изхлузва дрехата си и хуква към будката на паркинга.

Вътре служителят Любомир Л. седи и решава кръстословици.
Само по сутиен и с капеща кръв от косата В. П. чука по стъклото му и вика: "Помощ! Помогнете ми!"

Възрастният мъж надига очи и бавно оглежда полуголата студентка.
На метри срещу него в същия момент нападателят на бегом се промушва през една от трите дупки в телената ограда на паркинга и изчезва между блоковете в квартала.

Служителят на паркинга ще обясни бездействието си ден по-късно пред репортер на в. "24 часа" с това, че е касиер, а не въоръжена охрана.
На молбите за помощ той отвръща през прозореца на будката с: “Наметни се. Не  е прилично. Минават хора."

В този момент граждани, които вървят по тротоара на бул. "Монтевидео", който граничи с оградата на паркинга, са спрели и гледат безучастно.

От близкото кафене в двора на университета излизат 4-има студенти. Само те се отзовават на виковете на момичето.

Един от тях звъни на тел. 112. Междувременно служителят от паркинга решава все пак да натисне паникбутона.

Екип на СОТ идва първи на мястото на инцидента, а след него и полицейски патрул.
В джипа на момичето са открити маската, пистолетът, електрошоковата палка и белезниците на нападателя.

Раницата му с далекоглед и каска за мотор пък била захвърлена в близките храсти.
Пострадалата е откарана с линейка в болницата. Лекарите установяват наранявания по главата и лицето , както и изгаряния по корема от електрошоковата палка.

"Това е вторият случай на нападение само за тази година. Притеснени сме и ходим на групи", обясни колежка на нападнатото момиче.
На 3 януари т. г. след вечерни лекции бе изнасилена и ограбена друга студентка от НБУ.

Сириецът Мухамед Нубар бе причакал момичето на метри от учебното заведение по пътеката към автобусната спирка.

"Мястото все още не е осветено, въпреки че от общината обещаха да се погрижат за осветлението в този район, оттам минават много хора", разказва приятелката на В. П.
Докато полицията търси маниака, от ръководството на НБУ вземат мерки за засилване на охраната около вуза.

До дни ще бъдат монтирани допълнителни камери за видеонаблюдение в двора. Ще се увеличи и живата охрана, обещаха от НБУ на студентите. На пострадалата пъвокурсничка  е разрешено временно да паркира в двора на вуза.

В момента тя продължава да посещава лекции, нейни състуденти постоянно я придружават. Те са твърдо решени да охраняват колежката си, докато насилникът бъде открит.

В. П., първокурсничка от НБУ: 

Борих се 10 минути. Хора гледаха, но не направиха нищо

Нападнатата студентка се съгласи да разкаже пред "24 часа" за преживяното, така че това да послужи за предупреждение към колегите  в университета. Тя помоли да не публикуваме името и снимката и от съображения за сигурност.

- Как се чувствате след случилото се на паркинга пред университета ви?

- Възстановявам се. Все още се опитвам да си обясня действията на този мъж.

- Подадохте ли жалба в полицията?

- Разбира се. Полицаите обещаха да ме информират за разследването. Дадоха ми телефонен номер, на който да звъня за информация.

- Имате ли физически наранявания?

- Да. Лекарите са описали всичко в медицинското свидетелство. Борих се с нападателя 10 минути, а ми се стори, че са минали часове. Имам по-тежка рана на главата от удара с пистолета. В областта на корема - изгаряне от електрошоковата палка.

А около устните множество наранявания от натиска, докато той ми запушваше устата и ме душеше. Прегледа ме и съдебен лекар.

- Виждали ли сте някога този мъж?

- Не. Той беше с маска, но докато се борихме в колата, тя падна. Никога не съм го виждала преди. Имаше светла коса. Стори ми се висок и физически силен като човек, който спортува. Говореше някак театрално, сякаш повтаряше реплики от филм.

- Полицаите откриха ли отпечатъци или други следи от нападателя?

- Има много улики. Негови вещи, по които вероятно има отпечатъци, или други следи. След като се отскубнах, той е избягал, без да има време да събере нещата си. В колата ми откриха пистолет, белезници, електрошокова палка и спрей, маска и някаква карта за самоличност.

В храстите близо до колата, където вероятно се е крил и шпионирал, намериха раница, в която имаше далекоглед. Каската му за мотор също бе хвърлена наоколо.
Полицаите взеха материал изпод ноктите ми. Докато се отбранявах, е възможно да съм го одрала. Със сигурност му бръкнах в очите. Това всъщност ми помогна да избягам от колата.

- Вярно ли е, че пазачът на паркинга е отказал първоначално да ви помогне?

- Да. Докато виках за помощ, дори не излезе от будката. Имаше и хора, които случайно минаваха по тротоара зад оградата. Спряха се да гледат, но нищо не предприеха.

Благодарна съм на група студенти, които дотичаха и започнаха да звънят на тел. 112 и полицията. Оказа се, че са били в близкото кафене, когато са ме чули да викам.
Струва ми се, че покрай кризата хората станаха някак бездушни и злобни.

Това, което се случи с мен, може да се повтори с всеки, дори и с преподаватели от университета, които също паркират на това място.

- Страхувате ли се в момента?

- Семейството ми е по-стресирано от мен.

Няма обвинен за насиленото момиче пред вуза през януари

Още няма повдигнато обвинение срещу сириеца Мухамед Нубар, който бе задържан за изнасилването и обира на студентка от НБУ на 3 януари т.г.

35-годишният бежанец бе арестуван 12 дни по-късно. От МВР съобщиха, че ДНК анализът потвърждава, че той е извършител на престъплението.

До този момент в Софийската районна и Софийската градска прокуратура липсват данни да е повдигано обвинение срещу Нубар, показа проверка на "24 часа".

Според разследването до момента чужденецът нападнал студентката на излизане от лекции. Момичето вървяло по неосветената пътека зад университета към автобусната спирка, когато Нубар я заплашил с нож.

Пред полицията пострадалата споделила, че нападателят имал специфичен акцент.
На 15 януари вечерта пред вход на жилищен блок в кв. Красно село по идентичен начин била нападната 30-годишна жена. Тя разказала, че непознат мъж опрял нож до гърлото й и почнал да я опипва. Когато тя се развикала за помощ, светнало осветлението във входа и нападателят изчезнал с дамската й чанта.

Четиридесет минути по-късно пред жилищен блок в съседния кв. Славия по сходен маниер жертва на грабеж станала и 17-годишна девойка. Нападателят се приближил отзад, опитал се да я завлече в близките храсти, но тя оказала яростна съпротива.

Той успял да грабне само мобилния й телефон, като изпуснал ножа, с който я заплашвал.
Трите жертви дали сходно описание на нападателя и акцентирали върху спецификата в говора му - или дефект, или акцент на чужденец.

При претърсването на стаята в общежитието, в която бил настанен Нубар, полицията открила дрехите, с които бил облечен по време на нападенията. Жертвите го разпознали като извършител.

По време на протест дни след нападението на първата студентка от НБУ колегите й поискаха повече полицейски патрули в района на университета, допълнително осветление и камери за видеонаблюдение.

От столичната полиция уточниха, че по двата случая с пострадалите момичета край НБУ се води досъдебно производство.