Видин ще става като Варна, за да дърпа Северозапада

https://www.24chasa.bg/Article/1404886 www.24chasa.bg
Правителственият проект трябва да бъде изпълнен до 2022 г.

Видин ще бъде стимулиран с публични инвестиции, за да се превърне в град с международно и национално значение по подобие на Варна. Това ще помогне за забогатяването на най-бедния регион в Европа - Северозападна България. Тази мярка е включена в националната стратегия за регионално развитие до 2022 г., която подготвя правителството.

В момента България има едва четири големи града - столицата София, която има европейско значение, и Бургас, Варна и Пловдив с национално. Останалите региони обаче били без голям град. Затова инвестициите до 2022 г. ще са насочени към увеличаване броя на големите градове до 9, като в групата ще влязат още Русе, Плевен, Стара Загора, Видин, Велико Търново и Благоевград.

25 по-малки града пък ще трябва да придобият регионално икономическо значение, а 95 ще са микроикономическите центрове. В последната група влизат населени места като Лом, Долна Митрополия, Трявна, Севлиево, Каварна, Омуртаг, Царево и т.н.

Големите градове и регионалните и малките центрове ще са полюси на икономическото развитие, за да се намали огромната разлика в стандарта на отделните региони в страната, предвижда документът.

Целта на стратегията е бизнесът да се съсредоточи в големите и регионалните центрове, а периферните територии да заложат на разширение на зоните за защита на природата и развитие на туризъм.

8 млрд. лв., за да има центрове

8 млрд. лв. публични инвестиции ще са нужни между 2014 и 2020 г., за да бъде постигната целта за превръщането на градовете в центрове за развитие на регионите. Това става ясно от разбивката на планираните разходи, която е приложена към проекта за регионална стратегия.

Най-скъпо ще излезе подобряването на свързаността на селата с близките до тях градове, както и на малките центрове с деветте водещи града. Само за второстепенни шосета и жп мрежа са предвидени 3,7 млрд. лв. Още 3 млрд. лв. ще отидат за развитието на самите градове. Плановете са бизнесът да бъде привличан с изградена инфраструктура. Това означава на предвидените за промишлени паркове територии да са изградени пътна, електрическа, ВиК мрежа и оптика за широколентов интернет.
1 млрд. лв. пък са предвидени за подобряване на достъпа до образование и здравеопазване в регионите. Това включва и създаването на университети, защото в Северозападна България в момента няма нито един ВУЗ.

Общо 16,4 млрд. лв. са планираните инвестиции в следващия програмен период като най-големите средства ще се насочат към най-богатите региони - Югозападен и Южен Централен. 13 млрд. лв. от средствата трябва да дойдат от еврофондовете.

Югозападът най-близо до Европа 

Югозападният район на България, в който влизат София и областите Перник, Кюстендил, Благоевград, е най-близо до постигането на средноевропейски стандарт на икономическо развитие. По показателя БВП на глава от населението този регион е постигнал вече 75% от средноевропейското ниво. Тук е и най-високият годишен доход на лице от домакинство - 4297 лв. В тази сметка влиза и доход на лица без доход като децата. Най-зле по показателя доход е Северният Централен район с 3216 лв. годишно на човек.