Видин ще става като Варна, за да дърпа Северозапада

https://www.24chasa.bg/Article/1404886 www.24chasa.bg
Правителственият проект трябва да бъде изпълнен до 2022 г.

Видин ще бъде стимулиран с публични инвестиции, за да се превърне в град с международно и национално значение по подобие на Варна. Това ще помогне за забогатяването на най-бедния регион в Европа - Северозападна България. Тази мярка е включена в националната стратегия за регионално развитие до 2022 г., която подготвя правителството.

В момента България има едва четири големи града - столицата София, която има европейско значение, и Бургас, Варна и Пловдив с национално. Останалите региони обаче били без голям град. Затова инвестициите до 2022 г. ще са насочени към увеличаване броя на големите градове до 9, като в групата ще влязат още Русе, Плевен, Стара Загора, Видин, Велико Търново и Благоевград.

25 по-малки града пък ще трябва да придобият регионално икономическо значение, а 95 ще са микроикономическите центрове. В последната група влизат населени места като Лом, Долна Митрополия, Трявна, Севлиево, Каварна, Омуртаг, Царево и т.н.

Големите градове и регионалните и малките центрове ще са полюси на икономическото развитие, за да се намали огромната разлика в стандарта на отделните региони в страната, предвижда документът.

Целта на стратегията е бизнесът да се съсредоточи в големите и регионалните центрове, а периферните територии да заложат на разширение на зоните за защита на природата и развитие на туризъм.

8 млрд. лв., за да има центрове

8 млрд. лв. публични инвестиции ще са нужни между 2014 и 2020 г., за да бъде постигната целта за превръщането на градовете в центрове за развитие на регионите. Това става ясно от разбивката на планираните разходи, която е приложена към проекта за регионална стратегия.

Най-скъпо ще излезе подобряването на свързаността на селата с близките до тях градове, както и на малките центрове с деветте водещи града. Само за второстепенни шосета и жп мрежа са предвидени 3,7 млрд. лв. Още 3 млрд. лв. ще отидат за развитието на самите градове. Плановете са бизнесът да бъде привличан с изградена инфраструктура. Това означава на предвидените за промишлени паркове територии да са изградени пътна, електрическа, ВиК мрежа и оптика за широколентов интернет.
1 млрд. лв. пък са предвидени за подобряване на достъпа до образование и здравеопазване в регионите. Това включва и създаването на университети, защото в Северозападна България в момента няма нито един ВУЗ.

Общо 16,4 млрд. лв. са планираните инвестиции в следващия програмен период като най-големите средства ще се насочат към най-богатите региони - Югозападен и Южен Централен. 13 млрд. лв. от средствата трябва да дойдат от еврофондовете.

Югозападът най-близо до Европа 

Югозападният район на България, в който влизат София и областите Перник, Кюстендил, Благоевград, е най-близо до постигането на средноевропейски стандарт на икономическо развитие. По показателя БВП на глава от населението този регион е постигнал вече 75% от средноевропейското ниво. Тук е и най-високият годишен доход на лице от домакинство - 4297 лв. В тази сметка влиза и доход на лица без доход като децата. Най-зле по показателя доход е Северният Централен район с 3216 лв. годишно на човек.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА