Поръчали на Кирчо Руския да убие съдия и антимафиот

https://www.24chasa.bg/Article/1405088 www.24chasa.bg
Александър Пацов, смятан за един от силоваците на Таки беше оставен за постоянно в ареста в четвъртък.

Кирил Киров - Кирчо Руския, който бе задържан като част от наркогрупата на наркобоса Христофорос Аманатидис-Таки, е човекът, който трябвало да извърши покушенията срещу шефа на отдел "Контратероризъм" в ГДБОП Валентин Цоновски и председателя на Софийския градски съд Владимира Янева. Това научи "24 часа" от източници, запознати с разследването.

От месец Таки, който години наред се издирваше от Интерпол по света, е задържан в Дубай. Засега обаче все още се изяснява как неговият човек - Руския, е замислял да ликвидира топченгето и магистрата. Ясно е, че Киров е бил близък с Димитър Желязков-Митьо Очите, който пък бе арестуван за една от заплахите за покушение.
Заради информацията за готвените атентати подсъдимият по делото "Октопод" Антон Петров-Хамстера на два пъти - на 10 и 18 май т.г., беше привикван в ГДБОП.
Тогава Петров даде обяснения и след предупреждение бе пуснат. При първото задържане той напусна ареста след 24 часа.
Вторият му престой в сградата на ГДБОП бе значително по-кратък - само час и половина.
Антимафиотите стигнали до Тони Хамстера, след като засекли среща в Бургас между него и несебърския наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите. Двамата се видели през април. Тогава била изречена репликата "Трябва да се реши проблемът с Цоновски".
Седмица по-късно Хамстера отново бе привикан в ГДБОП заради замисляно покушение срещу Владимира Янева.
Смята се, че Руския е получил поръчка за двата атентата от Митьо Очите, но няма информация дали подготовката за екзекуциите е била правена. Причината е, че след ареста на Хамстера всичко е било прекратено.

В петък антимафиоти арестуваха Кирчо Руския, Камен Балбузанов-Куката, Кирил Муртов, и шефа на фен клуба на "Левски София Запад" Антон Калчев-Тони Застраховката като наркобанда, която работела за Таки.
 Те са на различни нива в йерархията и затова ще получат и различни обвинения, казаха магистрати.
През последната година работели сами, обясниха още криминалисти. Не са се специализирали в продажбата на определен вид дрога, а са пласирали всичко, което се търси на пазара - марихуана, амфетамини, хероин.

Камен Куката бил на високо ниво в групата на Таки 
СНИМКА:
Камен Куката бил на високо ниво в групата на Таки СНИМКА:" 24 ЧАСА"

На най-високо ниво от четиримата се смята, че е бил Руския, той бил завзел по-голямата част от Слънчев бряг, където доставял дрога. От месеци Киров се опитвал да сложи ръка и върху друг печеливш бизнес по морето - проституцията. Правел усилия да овладее всички територии, които могат да му носят големи печалби, разясниха разследващи.

Полицаи водят един от бандата за разпространение на дрога, задържана в петък.
СНИМКА: МВР
Полицаи водят един от бандата за разпространение на дрога, задържана в петък. СНИМКА: МВР

За Муртов се знае, че е отговарял за наркоразпространението в столичния кв. Младост. Районът е голям, което предполага и огромна мрежа от дилъри
Заради честите акции на МВР напоследък пазарът на дрога се свил, което наложило част от хората на Таки да се преквалифицират и на силоваци - събирачи на дългове, ако някой им потърси услугите.

В четвъртък, ден преди четиримата да бъдат закопчани, апелативнит съд остави в ареста боеца от ММА Александър Пацов, смятан за един от биячите на Таки.
Пацов бе издирван с европейска заповед за арест, след като изчезна през 2009 г. Тогава се покриха и неговите покровители Христофорос Аманатидис - Таки и Христо Вартерян-Ицо Исуса. Заради отсъствието на тримата, материалите срещу тях бяха отделени от общото дело срещу биячите на Таки, известни като групата на Чуковете. То се води в Софийския градски съд.

Връзката между четиримата задържани и закопчания в Дубай Таки вероятно е направена по оперативни данни, коментираха запознати.

За пореден път в петък при задържането на четиримата изплува и името на фен клуба на Левски "София-Запад". При акция през 2009, когато част от хората на Таки бяха прибрани в ареста, офисът на фен клуба отново бе обискиран и тогава там бе открит амфетамин. Според криминалисти това била и една от връзките между новите задържани и Таки.

Руския се криел в хижа в Балкана  

Кирчо Руския е задържан от спецченгетата в горска хижа в Руенския Балкан, научи "24 часа" от разследващи в Бургас.
Той е бил там със съпругата си и с няколко гардове.
Изключително малко хора са знаели за акцията от съображения за сигурност.
За Руския е имало оперативна информация и на местно ниво, че се е занимавал с организацията на наркотрафика в нощен Слънчев бряг, но не е бил уличаван в конкретно престъпление. Срещу него имало само една стара преписка за побой.
Руския пребивавал по морето само през лятото, но предпочитал да стои на дистанция от Слънчев бряг.
Няколко дни преди ареста той и хората му се настанили в хижа "Гермето", която е близо до с. Топчийско в община Руен. Някои от местните хора са чули за екшън с маскирани полицаи в хижата, но не свързват случката с човека на Таки. Общината е с преобладаващо население от турския етнос.
Възможно е да е оглеждал мястото за своя изнесена база, която хем да е встрани от шумния комплекс, хем да е на около 40 минути път от него, смятат запознати. Няма данни Руския да е пребивавал тук в предишните години.
"Гермето" е част от ловния участък "Дъбрава", който бе даден на концесия през 2009 г. Конкурса спечели регистрираното в Несебър "Кондор" ООД с управител Илия Илиев. Той е бизнесмен с разнородна дейност и участие в доста фирми.
В момента съм в Африка, съобщиха ми, че е имало някакъв арест в "Гермето", но става въпрос за туристическа база, в която може да отседне всеки, не знам дори имената на задържаните, каза по телефона Илиев.
Миналата година жителите на съседните до ловното поле села скочиха срещу начина на стопанисване, тъй като това ограничавало достъпа им до нивите.
Арестът на Руския ще рефлектира върху пазарната ситуация в Слънчев бряг, смятат хора от комплекса. През последните 2-3 години той успял да изгради своя мрежа по дискотеките, в които най-много се харчи синтетика. Задържането му щяло да даде кураж на други пласьори да се пробват да отвоюват позиции.

Куката отвлича дилър, спасява се от 2 атентата

Камен Балбузанов-Куката стои на високо ниво в йерархията в групата на Таки, говорят в подземния свят на Плевен. Въпреки че от години е спряган за бос на пазара на дрога, преди време Куката бе обвиняем за отвличане и побой на дребен наркопласьор.
През 2003 г. районният съд в Плевен му даде година и половина затвор. След 2 г. висшите магистрати го оневиниха и отмениха окончателно наказанието. Сега в криминалното му досие има 11 присъди за кражби, измами и хулиганство. През 2008 г. хванаха негов дилър с кокаинова бучка с 85% чистота и съдът вкара пласьора в затвора, но разследването не стигна до Куката. Вечерта на 20 ноември 2009 г. той по чудо оцеля под градушка от куршуми в пиано бар "Латино". Тогава изстрелите от упор го изненадаха, както седял на масата до стъклената витрина. Според някои очевидци той на мига се хвърлил на пода и се завъртял като пумпал. Други казват, че рипнал от креслото и взел да се промушва с отскоци между мебелите и хората. Макар че арената му била доста ограничена, при ловката акробатика успял да се наведе и да опази сърцето и главата си.

Четири куршума се забили в тялото му

След гърмежите забуленият стрелец хукнал по тесния коридор и светкавично потънал в навалицата на оживения булевард "Русе". След 10 месеца криминалистите разкриха тайната на покушението. За стрелбата срещу Балбузанов бе закопчан Георги Петков-Дачи от групата на Килърите. Дачи бе разпознат по фоторобот и след проведени очни ставки с 5-има свидетели на стрелбата. Въпреки че се появил в бара със спусната качулка, пронизващите му очи били открити. Походката му също била странна и запомняща се.

Заради 8-те куршума, изстреляни по Куката, миналия ноември Плевенският окръжен съд прати Дачи да лежи в затвора 20 години при строг тъмничен режим. Опитът на Дачи да убие Куката бе поредното покушение срещу Балбузанов. През ноември 2008 маскиран го взе за мишена в тунела на бул. "Русе" на път към кооперацията, в която живее. Куката обаче успял да блъсне нападателя и дори го подгонил по стръмния булевард, но не могъл да го настигне. После Балбузанов скочил в автомобил "Ауди А3" на свой авер и пристигнал в полицията, където подал жалба. Издирването на стрелеца остана без резултат, но в подлеза бе намерена гилза от автомат "Калашников". "Гърмяно е с халосни патрони, искали са да го сплашат", казаха запознати с разследването на случая. Преди време мощна бомба разби луксозното БМВ кабрио, паркирано пред жилището на Балбузанов. Тротил, заложен под белия му "Фолксваген" пък, по чудо не избухна, защото бдителен съсед забелязал непознат да пъха експлозива под колата и предупредил в полицията.

Преди 2 г. и половина Балбузанов фигурираше сред 300 опасни бандити от списъка на МВР. Той обаче лично се скара на репортера на "24 часа", че слага до името му "наркобос" , и заплаши със съд за клевета. Твърди се, че вече се е оттеглил от бизнеса с дрога. Занимавал се с изкупуване на апетитни терени, въртял и търговия с недвижими имоти. За последно в края на август 2011 г. се оказа в епицентъра на люта схватка. За наказателната акция 30-ина роми нахлуха с бухалки, щанги и метални прътове в кафе "Канапе" в центъра на Плевен. Куката излезе чист от баталията, ако не се броят белегът по главата му и разбитото стъкло на луксозния му черен мерцедес.