След 5 години здрав мамут ще тропа по Земята

https://www.24chasa.bg/Article/1406155 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Праисторическите слонове, изчезнали преди около 10 000 години, могат отново да се появят на Земята. Това са на път да разкрият японски и руски учени, които се захванали да клонират мамутите, съобщи Би Би Си.

Намирането на добре запазени останки на екземпляра позволило на биолозите да изолират и изучат генома му, и да използват негова тъкан.

Според Акира Иритани от екипа учени „има голям шанс за успех и здрав мамут може да се роди още след 4-5 години."

Въпреки това клонирането остава трудно, тъй като биолозите трябва да преодолеят унищожителните ефекти на студа върху ДНК на останките от мамут, както и да намерят подходяща яйцеклетка.

Друг екип също се заел с тази задача. Той е воден от корееца Хуан У-сук, биолог -известен с клонирането на първото куче през 2005 г.

Стефан Шустлер, палеонтологът начело на проекта за разкодиране на „мамутския геном", смята че клонирането на различни видове животни, които са изчезнали или застрашени от изчезване, е единственият начин те да имат шанс за оцеляване.

Най-добре запазеният мамут е Люба, бебе на 41 000 години, открито в Русия през 2007 г. В момента Люба е изложена в Международния финансов център в Хонг Конг.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Всички регистрирани безработни в бюрата по труда да полагат задължителен 14-дневен труд в селското стопанство. Това иска Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), която изпрати официално писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и съобщи за исканията си в прессъобщение до медиите