Цената на тока - митове, легенди и липса на реформи

https://www.24chasa.bg/Article/1406488 www.24chasa.bg

Какво стои зад 10-процентното увеличение на цените на електроенергията от 1 юли 2012 г.?

Множество фактори, като общото покачване на цените на изчерпаемите енергийни източници, високите преференциални цени за навлизане на нови енергийни източници, монополните ренти, които се трупат по веригата, необходимите инвестиции, за да се поддържа нормалното функциониране на системата, но и злоупотребите, разхищенията, лобистките хранилки и т.н.

Защо тогава всяко покачване на цените предизвиква война на думи и едностранчиви обяснения, които ако нямат за цел да манипулират, то със сигурност паникьосват потребителите. Едно от най-модерните и удобни в момента е "зелената добавка". Но и квотите, които ЕС ни карал да плащаме, а също и когенерацията. А и инвестициите на чуждестранните разпределнители, които за разлика от родните - на държавните монополисти - са много по-силен фактор за растеж на цените.

Да започнем от това какво влиза в сметките ни за енергия. По последни данни на националната статистика средното потребление на електричество на едно домакинство в България е около 303 киловатчаса на месец. Цената без ДДС за тези 303 киловатчаса е била 40 лв. и 77 ст. От тях за "зелена" енергия са похарчени средно 1 лв. и 13 ст. (което е 2,8% от цялата сметка), а за ко - генерация 87 ст.

Нататък близо 40% от сметките за електроенергия са всъщност разходи за пренос и достъп до електропреносната и разпределителната мрежа, а малко над половината от сметката се формира от реално потребеното количеството електроенергия, което включва обаче също (монополната) печалба на предприятията и евентуалните разхищения, свързани с лошо управление, технологични загуби и др.

Как при този нищожен дял на зелената добавка през последните 3 години все тя се оказва най-големият фактор за увеличаването на цените, остава мистерия. Ясно е, че намаления на сметките няма да дойдат от раздела "достъп и пренос" по мрежите, предвид нарастващата нужда от инвестиции за поддръжка, обновление и нови трасета. Иронично, единствено цената на зелената енергия има перспективи да пада в дългосрочен план.

Да разгледаме тогава електроенергията, която реално потребяваме и която съставлява около половината от нашите сметки. Там също не се очаква намаление, дори напротив. Цените на енергията в цяла Европа продължиха да се покачват и през 2011 г. (с 15%). Това е директно свързано с повишаване на цените на природния газ ( 2 пъти), въглищата ( 3 пъти) и петрола ( 4 пъти) в световен мащаб от 2000 г. насам. Според анализите тези ценови промени директно са се отразили на сметките за енергия на домакинствата, които са скочили с 40% от 2000 г. насам.

България не прави изключение. При електроенергията се забелязва продължително покачване на цените от 2004 г. насам. Съпоставяйки ценовите тенденции в България с тези в световен мащаб, се вижда, че цената на енергията върви успоредно с цената на петрола (а цената на газа за България също е обвързана с цената на петрола). Така например поскъпването на тока (в стотинки на киловатчас) е особено голямо между 2007 г. и 2008 г., като въвеждането на така наречената "зелена добавка" става едва по-късно, през юли 2009 г., а за ко - генерация едва на следващата година.

Каква е връзката между цените на петрола или газа със сметката за електроенергия? Ако разгледаме данните за енергийния баланс на страната, става ясно, че с изключение на скромния добив на лигнитни въглища България си внася суровините за производство и преобразуване на енергия. Около 2/3 от внесените енергийни източници се използват от централи за производство на електрическа и топлинна енергия. С най-прости думи, ако цените на суровините се покачват многократно, това неминуемо ще се отрази на сметките на домакинствата. Така например огромните повишения в цените на петрола ще се отразят не само на сметките за ток, но и на цените на хранителните стоки и дори на техните опаковки, чието производство е базирано до голяма степен на нефтопродукти.

Ако всички елементи на цената на електроенергията се покачват, защо тогава винаги се изненадваме от момента или размера на увеличението. Едното обяснение е в изключително разпространената енергийна бедност в България. Покачването на цените и спадът на доходите върнаха много домакинства дори в големите градове два века назад - към печките на дърва. Другото е, че във всички логични и измислени или направо манипулативни твърдения може да има доза истина, но никога няма да разберем каква и колко, докато ценообразуването остава непрозрачно, а пазарът - регулиран. Ясно е само едно, че и разходите, от какъвто и да е произход, както и енергията не се губят, а само се преобразуват. Плащат ги или потребителите, или бизнесът чрез сметките си, или данъкоплатците чрез бюджета.

ДЕНИЦА МАНЧЕВА, Център за изследване на демокрацията

  • Ще живеят ли децата ни по-зле от нас?

    Ще живеят ли децата ни по-зле от нас?

    Въпросът е актуален. Не, не става дума за сегашната политическа бъркотия в България, която, разбира се, има потенциал при лош сценарий да смрази икономиката и бизнеса, да уплаши инвеститорите и да намали растежа по начин, че последствията да се носят от следващото поколение у нас. Но сега светът е глобален и мобилен
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си