Ролф Шлотерер: Страхуват се от БОРКОР, защото имаме решения

https://www.24chasa.bg/Article/1406600 www.24chasa.bg
РОЛФ ШЛОТЕРЕР СНИМКА: Йордан Симeонов

Със съветника на вицепремиера Цветан Цветанов - Ролф Шлотерер разговаря Любомир Денов

- Г-н Шлотерер, вие сте вече 3 г. в България. Какво ви впечатлява особено в родната действителност?

- Много неща ми правят впечатление. Не мога да не отбележа например, че тук много неща се персонифицират. Личността на шефа на дадена институция е по-важна от самата институция. В България всичко се издига и пада заедно с личността на ръководителя.

- Това отнася ли се и за БОРКОР, чийто шеф Румен Миланов бе уволнен неотдавна?

- За БОРКОР персоналните промени нямат особено значение, тъй като проектът не се променя. Освен това Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност като структура отговаря на всички изисквания на закона. Главното в случая е съдържанието на проекта и той по никакъв начин не е засегнат от подобни обстоятелства.

- Излиза, че БОРКОР е някакъв остров в родната действителност, за който не се отнасят горните наблюдения?

- По принцип БОРКОР е нещо ново, нещо различно, което не съществува в други държави. Не бих го определил обаче като остров, защото островът е нещо само за себе си, независимо от сушата. По-скоро бих го сравнил със сърдечен имплант, нов орган, който тялото по принцип пробва да отхвърли. В нашия случай, за да се спре естественото отхвърляне на чуждото тяло, около него трябва да израсне собствена материя. Сърцето в случая е нашият проект - БОРКОР, а Центърът е структурата за реализацията на проекта.

Проектът БОРКОР е базиран върху аналитични разработки, които предлагат конкретни резултати.

Много хора обаче все още не ни разбират.

- И премиерът ли не ви разбира, след като обяви, че не е доволен от БОРКОР?

- Той каза, че е недоволен от работата на центъра, а не от антикорупционния проект. Проектът БОРКОР е възможен само благодарение на политическата воля на това правителство. Ние от самото начало се движим по проектния план и го спазваме в детайли. Дори го изпреварваме, защото вече работим по въпроси, които не бяха предвидени. Например разработването на антикорупционни мерки трябваше да започне през следващата година. Тогава, когато всички анализатори бъдат обучени, когато инфраструктурата и базата данни са готови, когато получим достатъчно данни за анализ, когато софтуерът бъде разработен.

Може ли незавършен хотел да приема гости? Не може, разбира се. Но при нас май ще стане чудо - в процеса на строеж ние вече даваме стаи. Ускоряваме темповете, защото и правителството, и обществото нямат търпение да видят конкретни резултати от борбата с корупцията.

- Г-н Шлотерер, българите вече 20 г. чакат нещо да се случи! Затова сме нетърпеливи!

- Разбирам. Но за 20 г. преход нищо не се е променило в системата, а сега искате да стане за 1-2 г.

- Защо, къде бъркаме?

- Много са грешките. Една от тях са методите, с които търсите причините за корупцията. Анализите, които правим ние в БОРКОР, например, започват там, където завършват досегашните.

- Каква е разликата?

- Разликата е в това, че ние не слагаме точка след описанието на проблема, а оттам започваме същинската работа. Много институции са пробвали да анализират причините за корупцията в България, но по-скоро са се задоволявали с трупане на информация. При нас тази информация се обработва по специална методика, която търси слабите места в системата, позволяващи на корупцията да живее.

- Защо нашите анализи са стигали само до това ниво - съзнателно или от неумение?

- В някои случаи не са налице подходящи инструменти - както технически възможности, така и ноу- хау. Необходими са и висококвалифицирани специалисти. Иначе се получава като при футбола - всеки разбира и дава съвети, но от това отборът не става по-успешен.

Досега в България е имало антикорупционни стратегии и екшън планове, които обаче
са разкривали само симптомите, а не причините за корупцията. Затова липсва необходимата ефикасност. Все едно да лекуваш болния от пневмония със сироп за кашлица. Вашият бял дроб така няма да бъде излекуван. Трябва ви друго лечение.

- Защо има скрита, а понякога и открита съпротива срещу БОРКОР?

- Има два два вида реакции срещу БОРКОР. Първият е дело на политически сили, предимно опозиционни, а вторият - на някои медии, провокирани от корпоративни интереси. Освен това доста от нещата, които бяха написани за БОРКОР, са дело на мними експерти, които дори не са се опитали да разберат смисъла на БОРКОР.

- Кой се страхува от БОРКОР?

- Страхуват се всички, които смятат, че корупционните им схеми няма да могат да работят така спокойно, както досега. Негативните реакции всъщност са знак, че почват да ни приемат сериозно. Вече ясно се вижда, че ние подхождаме много систематично и методично към проблема. Може би се движим малко по-бавно, отколкото на хората им се иска, но затова пък действаме ефикасно.

Боят се още затова, защото още в началото хванахме бика за рогата - първата област, с която се заехме, е обществените поръчки - областта, в която се печелят най-много пари. Там корупцията е най-широко разпространена и необходимостта от действия е неотложна. Страх ги е затова, защото и решението, което прилагаме, е високотехнологично и модерно. Път за отстъпление обаче няма.

Ние сме обречени да успеем.
Защото освен всичко друго Европейската комисия иска до средата на 2016 г. обществените поръчки в държавите членки да се провеждат изцяло по електронен път.

- Как обаче ще реагирате, когато параметрите на заданията се спускат отгоре така, че да спечели точно определена фирма?

- По принцип всички дейности, в които участват хора, са уязвими. Голямото предимство на нашия подход е, че ние можем да установим корупцията още в нейния зародиш. Ако досега авторите на корупционните механизми са бъркали в меда, то отсега резултатите от работата на Центъра ще им пречат да създават и прилагат корупционни схеми.

- На единствената пресконференция на БОРКОР обявихте, че вашият метод е близък до логическите правила, открити от българския учен Христо Смоленов в артефакти от варненското златно съкровище от 4600 г. пр. Хр.

- Така е. Аз знаех, че още древногръцките философи са се занимавали с въпросите на логиката. В България обаче бях приятно изненадан от изводите на Христо Смоленов, че принципът на логиката е бил прилаган край днешна Варна много преди гърците. Смоленов открива, че артефактите от Варна - бижута или предмети от тогавашния бит, изразяват определени математически и геометрични стандарти.

Именно заради евристичния подход на Смоленов го поканих да се включи в обучението на анализаторите на БОРКОР. Всъщност аз се радвам, че с нашия софтуер де факто връщам една система, която е съществувала по тези земи преди 8000 г.

- По какво българската корупция се различава от тази в Германия?

- Други са проявленията на корупцията тук, други са и причините за нея. При вас много неща не биха били възможни без корупция.

- Какво например?

- Здравната система не би могла да функционира, без да се налага плащане под масата. Хората плащат не защото са престъпници, а защото искат да се излекуват. Но такъв е сценарият. И актьорите в този сценарий не играят с удоволствие, а защото са принудени да го правят. За мен особено потресаваща е търговията с кръв. Иначе отвън нещата изглеждат еднакво - и в България, и в Германия. Но само отвън. Главният прокурор Борис Велчев го каза много точно: "В България властва системата на колективната безотговорност".

- А как е в Германия?

- В Германия работи система на разпределената отговорност.

- Защо у нас става така?

- Една от причините е, че в България нищо не се случва без указания отгоре. Докато в немската йерархична пирамида се работи дори да го няма върхът на пирамидата. Решенията се вземат на ниво експерти, които са отлично образовани и подготвени. Звеното над тях - шефове на отдели и дирекции, осъществява необходимия контрол. А върхът на пирамидата, да речем министърът, определя политиката, решава стратегическите въпроси.

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга