Създадоха наш калашник по натовски стандарти

https://www.24chasa.bg/Article/1406675 www.24chasa.bg
Зам.-министърът на отбраната Валентин Радев оглежда модернизирания по натовски стандарти калашник СНИМКА: Атанас Кънев

Как старият автомат "Калашников" може да покрие натовски стандарти?
Решение на този проблем предлагат оръжейници от родната фирма "Берета трейдинг". То бе представено на отбранителното изложение "Хемус 2012".

АК-47 е класика, още дълго може да ни служи, но страда от недостатъчна
ергономичност, смята оръжейникът Калин Димитров.

Според него наличието на оптика, прибор за нощно виждане и бързомерец вече не е лукс, а нормален стандарт в почти всички армии от НАТО.

Още повече че по линия на американската програма FMF в складовете на Българската армия отдавна са доставени прицели и лазерни целеуказатели. Няма информация обаче
някой да ги е извадил от кашоните.

Досега към калашника странично била монтирана т.нар. лястовича опашка. Тя обаче ставала само за прикрепване на бързомерец.

Във варианта, предложен от "Берета трейдинг", на "Калашников" се монтира стандартна пикатини-релса. Върху нея без проблем се закрепват бързомерец, прибор за нощно виждане, лазерен целеуказател в инфрачервения диапазон, както и тактически фенер.
Батериите за въпросните приспособления са скрити в кухината на приклада.

Новият автомат е снабден и с телескопичен приклад, който може да се скъсява и удължава в зависимост от предпочитанията на стрелеца. Освен това прикладът е оборудван с амортисьор, който значително намалява отката при изстрел.

Пред пълнителя е добавена ръкохватка, която подобрява изключително много стабилността на оръжието при автоматична стрелба. По принцип стрелецът държи с лявата ръка пълнителя на автомата.

Това обаче не е най-доброто решение.

Първо, защото опората не е достатъчна и удобна. И второ, защото в процеса на стрелбата металът на пълнителя поема част от топлината на изгорелите газове.
Ъпгрейдването на калашника неизбежно ще вдигне общото му тегло с 10-15%, коментират експерти. Това обаче е неизбежно и за по-новите модели западни пушкала.
Модернизацията ще струва не повече от 1000-1500 лева в зависимост от цените на приспособленията, смята Димитров. И така новият автомат ще бъде в пъти по-евтин
от аналогичните западни оръжия.

По време на изложението за отбранителна техника "Хемус", състояло се миналата седмица в Пловдив, зам.-министърът на отбраната Валентин Радев разгледа модернизирания вариант на"Калашников". По негова идея най-вероятно в близко време 10 ъпгрейдвани калашника ще постъпят в Българската армия за изпитания.
Предполага се, че за тестовете ще бъдат избрани опитни войници от бригадата Специални сили в Пловдив.