Родна бронежилетка спира и удар с нож

https://www.24chasa.bg/Article/1406700 www.24chasa.bg
Така изглежда бронежилетка на "Марс армор" за армията

Бронежилетки на българската фирма "Марс армор" издържат и на мощен удар с десантен нож. Това съобщи шефът на фирмата Пламен Ташков пред "24 часа".
Защитните дрехи на "Марс армор" бяха представени на тазгодишното изложение за отбранителна техника "Хемус" в Пловдив.

Само преди 2 седмици фирмата откри супермодерна фабрика за бронежилетки край Костинброд. Оказва се, че бронираните защити са по-уязвими от нож, отколкото от куршум. Затова за производството им се използва специална технология, която не е никак евтина.

По принцип изисквания за защита от нож се прилагат по-често при бронежилетките за полицията. Те по-често са в контакт с бандити, които предпочитат хладното оръжие пред шумните гърмежи на огнестрелното. Напоследък обаче и армията поръчва такива бронезащити главно за формирования с охранителни функции.

Преди месец Министерството на отбраната обяви конкурс за 4850 бронежилетки, които също трябва да издържат на удар с десантен нож. По неофициални данни цената на една такава жилетка може да достигне 3600 лв.

Ние сме абсолютен лидер на българския пазар, спечелихме всички конкурси на МО през последните 7 г, обяви Ташков. За вътрешния пазар обаче отиват само 10% от продукцията на "Марс армор", останалите 90% са за износ.

Ташков се похвали, че преди дни е сключил договор за доставка на 22 000 бронежилетки за армията на Египет. Преди това е имал контракти с Катар, Кувейт, ОАЕ, Таджикистан.

Напоследък голям производител за американската армия сондирал намерение да пробие на европейския пазар именно чрез българското предприятие. Още не сме решили какво да правим, това е суперголямо предизвикателство, коментира Ташков.