Вальо Бореца към бивш съдружник: Ще ти пръсна главата да видя какво има вътре

https://www.24chasa.bg/Article/1406889 www.24chasa.bg
Вальо Бореца Снимка: Архив

"Сега ще ти разцепя мозъка...ще видим какво има вътре", крещи нисък набит мъж, с мургаво лице към собственик на сервиз за бояджийски услуги в София.
Пристъпва към него със свити юмруци и яден поглед. Демонстративно разкопчава якето си, под което носи бронежилетка.
"Недей, опериран съм в главата", казва му притеснен Димитър Велев.
Другият не мирясва и продължава да сипе заплахи: "Ще те пребия... ще те убия", "Искаш ли да ти пръсна главата и да видя какво има в нея след операцията ти", "Сега ще те изкормя".

Иска пари - към 3800 лв., колкото според него са осигуровките му за 3 г. След като дава ултиматум да ги получи скоро, си тръгва с мерцедес и трима другари, които играят ролята на негова охрана. Велев остава разтреперан, но невредим.
Скандалът трае няколко минути, разиграва се в работилница на столичния бул. "Симеоновско шосе" на 23 януари т.г.
Според специализираната прокуратура "Антимафия" той е само кратък епизод от непостоянните като времето отношения между Димитър Велев и небеизвестния Валентин Янев - Вальо Бореца, който си спечели тъмна слава покрай арестите на бандата на Наглите.

Посещението му в автосервиза е едно от трите след освобождаването му от килията, където Бореца лежи първо по дело за двойно убийство, а после - за атентат със стрелба. (Виж карето.)
Първоначално Велев се опитва да уреди мирно и кротко проблема си, но накрая уплашен събира смелост и отива в ГДБОП. На 26 януари спецполицаи задържат Бореца и с изненада установяват, че вместо да е вкъщи под домашен арест, както е наредил съдът, той се разкарва в покрайнините на София. Янев веднага намира обяснение - вади бележка, че е пуснат да си лекува зъбите. Този път това не го спасява и той пак отива на топло в ареста.

Днес - четири месеца по-късно - на 5 юни т.г., Вальо Бореца ще застане пред спецсъда по обвинение за рекет. Според прокуратурата между 23 и 26 януари т.г. той е изнудвал Димитър Велев, със заплахи искал първо 400 лв., а после - още 3400 лв.
По делото вече е имало две неуспешни заседания, заявиха магистрати пред "24 часа". Очакванията обаче този път са, че процесът ще тръгне.

Димитър Велев и Вальо Бореца се познавали от много години. Като деца били в едно училище, после се засичали в столичния кв. Горубляне. Към края на 90-те години отношенията им охладнели. Обвинението твърди, че един ден Вальо Бореца докарал в сервиза на Велев краден мерцедес. Това стигнало до ушите на полицията и последвало дело, по което собственикът на автоработилницата бил разпитан като свидетел.
Известно време от Бореца нямало вести. После той се появил отново. Казал на Велев, че му е "издал доживотна присъда" за това, че е свидетелствал, станало ясно след един от разпитите. Но нищо страшно не последвало. Вальо Бореца продължил да ходи в автосервиза и от ден на ден отношенията между него и Велев се подобрили.

Бореца карал в сервиза различни коли, а Велев и хората му ги оправяли само за няколко часа и то, според разследващите, безплатно. Така се изнизали години.
През август 2007-а обаче настъпила промяна, която сложила началото на поредица събития.

Според обвинителния акт, внесен в съда, фактите са следните:
Велев заедно с Александър Николов и Людмил Алексов регистрирали фирма с широк предмет на дейност и седалище в Кокаляне. През октомври същата година като съдружник в нея се включил и Вальо Бореца. Според прокуратурата покрай него фирмата станала "доверен сервиз" на известна застрахователна компания у нас.

За ремонта на автомобили трябвало да се купи камера за изпичане на боя. Според една от версиите Бореца набавил 60 000 лв. и другите съдружници почнали да отделят пари, за да му ги върнат. На 16 януари 2008 г. фирмата изтеглила банков кредит. До края на годината трима от съдружниците върнали на Бореца 50 000 лв. Той обаче им дал разписка само за 33 000 лв.
Прокуратурата твърди, че Бореца е натискал Велев за пари със заплахи. Заканвал се, че ще му запали къщата и гаража. Искал от него да подпише на свое име договор за лизинг на автомобил за около 200 000 евро.

От страх, че може да му се случи нещо, в средата на февруари 2009 г. Велев заминал за Полша при сестра си. Вальо Бореца почнал да иска парите от жена му Валентина. Заканил се, че "ще я направи проститутка и ще я закопаят на Витоша."
Жената с помощта на колежка "замразила" фирмата още през март 2009 г. заминала при мъжа си в Полша.

След около 8 месеца обаче съпрузите се върнали. Димитър не се чувствал добре здравословно. Трябвало да си направи изследвания и операция. Велеви се установили извън София.
По-късно разбрали, че Вальо Бореца е задържан заради Наглите. Виж карето. Едва към края на 2011 г. Димитър научил, че той е на свобода.

Двамата се видели през януари 2012 г. Вальо Бореца бил безработен и се нуждаел от пари. Към 9,30 ч на 23 януари, придружен от трима охранители, той отишъл с мерцедес в автосалона за бояджийски услуги на "Симеоновско шосе".
Влязъл намръщен, без да каже нищо. Изгонил двама от служителите вътре и наредил на охраната да ги наблюдава да не говорят по телефоните си.

После пристъпил към Велев и почнал да му крещи. Попитал го защо продължава да работи под негово име. Велев отговорил, че работи със своя фирма. Обяснил, че съвместното им дружество напрактика не действало, но заради заема към банката не можело да се ликвидира напълно. (Според справкав ДАКСИ той още съществува -б.а.).
Вальо Бореца поискал фирмата да бъде закрита веднага и да му бъдат изплатени всички осигуровки за 3 години назад.

Наредил на Велев да разговаря по телефона със счетоводителката, за да разбере колко точно е дължимата сума. Жената казала, че за това време осигуровките са 3800 лв.
Бореца поискал портфейла на бившия си съдружник,  за да види какви пари има. Велев го извадил. Бореца издърпал парите - около 400 лв. После върнал 40 лв., за "да има с какво да работи". Тръгнал към вратата, но преди да излезе, предупредил, че ако Велев не направи каквото трябва "ще му запали къщата и гаража".

На следващия ден сутринта Бореца се появил отново, този път придружен от двама мъже. Извикал Велев навън и му казал да оправи раменната чистачка, защото била развалена, а трябвало да пътува. Велев се заел с работата. Докато я поправял, опитал да обясни, че осигуровките на Вальо Бореца вече са му платени. Раздразнен, той се надвесил над него.

"Вчера ти взех 400 лв. Нали ме познаваш, ето с тази отвертка ще ти разцепя главата, ако до 18 ч тази вечер не ми намериш и дадеш 3400 лв. от осигуровките, които дължиш", заплашил Бореца.
"Нямам толкова пари", отвърнал собственикът на автосервиза и опитал да обясни, че няма откъде да намери. Вальо Бореца обаче му казал, че това не го интересува. Ако трябва - да вземе заем.

Към 11 ч същия ден минал отново с мерцедеса покрай автосервиза. Свалил предното ляво стъкло на прозореца и извикал: “По най-бързия начин намери парите.
Гледай да дойдеш до към четири-пет часа, най-късно до шест вечерта." Велев отговорил, че ще види какво може да направи. После подал жалба в полицията. Опитал да се покрие за малко. Два дни Вальо Бореца го търсел по телефона. Пратил му и две съобщения, на които Велев не отговорил. Той помолил млад мъж на име Антъни да пусне съобщение до Бореца, че е на погребение и не може да говори. По-късно при телефонен разговор Вальо Бореца казал, че ще прати едно момче да вземе парите.

Към 13 ч на 26 януари, въпреки че бил под домашен арест, Валентин Янев паркирал пред автосерзива мерцедес, в който се возели още трима.
С влизането взел да разпитва Велев къде се крие от два дни. После попитал къде са парите и колко са.

"3000 лв.", отговорил Велев и му ги дал. Бореца почнал да ги брои банкнота по банкнота и накрая ги сложил в джоба на дънките си. Попитал кога ще получи останалите 400 лв. Велев обяснил, че има няколко коли за боядисване в гаража и като ги оправи след около 3 дни, ще може да плати. Бореца си тръгнал, но преди да потегли с колата, полицаи препречили пътя му и го арестували.

От предния му ляв джоб извадили 60 банкноти от по 50 лв. При претърсване в колата са открити 3-бандова лента за заглушаване на радиочестоти, симкарти и телефони. Тримата придружители на Бореца също са арестувани, но по-късно са освободени.
МВР кръщава операцията по задържането на Янев - Р.А.Л.И.Ц.А. Неофициално от полицията обясниха, че името е абревиатура от думите  "рекет", "алчност", "лицемерие", "изнудване", "цинизъм" и "анархия".

Дни след арестите обаче вътрешният министър Цветан Цветанов отрече акцията да е на името на съдийката, пуснала Вальо Бореца под домашен арест по делото за стрелбата срещу Мартин Първанов-Лудия. (Виж карето). "Не сме си и помисляли да кръщаваме операции на дадени съдии”, каза МВР шефът.

"В случая с Димитър Велев става въпрос за гражданскоправни отношения. Няма доказателства за изнудване или каквото и да е друго престъпление", твърдят адвокатите на Вальо Бореца. Той имал свидетели, готови да го защитят в съда.

Валентин Янев: Не съм го рекетирал, дължи ми пари

Не съм рекетирал Димитър Велев и не съм го заплашвал, кълнял се 38-годишният Валентин Янев - Бореца пред разследващите и пред съда. Той твърдял, че на 26 ануари е срещнал Димитър Велев случайно на път за заболекаря си и че искал от съдружника си да му възстанови сумата за осигуровки, която сам внасял като служител в общата им фирма.
"Осигурявал съм се в НОИ, вноските съм правил със свои пари", заявил Бореца. Твърдял, че всъщност съдружниците му дължали много повече.
Разговорите с Велев станали в присъствието на негов приятел, който можел да потвърди пред съда, че не е имало заплахи и че Янев е невинен.

Още го разследват за смъртта на Сапата и Кунгфуто 

Валентин Янев-Бореца бе обвинен през май 2010 г. за убийствата на Юлиян Лефтеров-Кунгфуто и Иван Пайнавелов-Сапата от бандата на Наглите, чиито трупове бяха намерени в Плана планина край София.
Разследването обаче зацикли и още не е приключило. Според запознати вероятно то ще бъде прекратено, тъй като нямало достатъчно доказателства в подкрепа на тезата на прокуратурата, че Вальо Бореца е извършител на престъпленията. Още през юли 2010 г. апелативният съд в София обяви, че подозренията за участие на Бореца в двете убийства са разколебани, и го пусна срещу 10 000 лв. гаранция. Оттогава не е известно да е настъпил обрат по случая. "Делото още е висящо", коментираха по този повод пред "24 часа" от прокуратурата вчера.

4 дни след освобождаването на Янев от ареста по случая с Наглите той е обвинен по ново дело. Подведен е под отговорност за опит за убийство на Мартин Първанов-Лудия, който е прострелян с 6 куршума в гърдите и корема през ноември 2007 г.
Атентатът е извършен близо до кафене в столичния кв. Зона Б-5. Тогава мъж с нахлупена на челото плетена шапка с пискюл вади пистолет изпод черното си кожено яке и нарежда: "Лягай долу."

Мартин Лудия обаче го блъска. Обръща се и въпреки че е с бастун заради операция на крака, пробва да избяга. След кратка гонитба край жълта кола и две кашпи той е застигнат от куршумите. Пада на колене и се свлича на земята в кръв. Неколцина столичани стават свидетели на нападението. Вероятно заради виковете им стрелецът бърза да изчезне. Пресича бул. "Ал. Стамболийски" и се покрива в близка пресечка.
Лудия е спасен в "Пирогов", но остава без един бъбрек и жлъчен мехур 2 години и 7 месеца нападателят му не е открит.

И по това дело Вальо Бореца не се признава за виновен. Адвокатите му Лъчезар Таков и Ваня Траянова твърдят, че е несправедливо обвинен. Имало доказателства, че преди нападението той бил прострелян в левия крак и ръка и не можел да се движи. Бил с шина и патерици до декември 2007 г.

Марто Лудия обаче заяви в съда, че е видял лицето на Бореца в отражение на витрина. Разпознал го, въпреки че бил с шапка. Янев бил въоръжен с пистолет със заглушител.

Докато делото върви в съда, Вальо Бореца се оплаква от болки в гърдите. В средата на октомври м.г. се налага да го конвоират от затвора до болницата. После съдът разрешава да бъде преместен за изследвания и рентген във ВМА. Лекарите препоръчват операция заради тумор в гърдите. Влошеното здравословно състояние Бореца е причината съдия Ралица Манолова да го пусне под домашен арест. Последното заседание по делото за стрелбата срещу Марто Лудия е било в края на миналата седмица. След още 2-3 заседания се чакат пледоарии и присъда.

Коце Ламята запознал Янев с Марто Лудия

Валентин Янев-Бореца и Мартин Лудия се запознали в ресторант "Македонска среща" в столичния кв. Овча купел. Там Янев често ходил да похапва гозби. Бореца твърди, че няма причина да убива Лудия. Той пък, че не си спомня да се е запознавал с Бореца.
Първоначално за атентата срещу Първанов били заподозрени петима души. Оцелелият казал след стрелбата, че е "поръчан от наркобос"