Изровиха и жената на вампира в Созопол

https://www.24chasa.bg/Article/1407438 www.24chasa.bg
При разкопките на църквата "Свети Николай Чудотворец" в центъра на Созопол бе открит скелет на вампир, прободен с железен кол. Снимка: Лина Главинова

Още един скелет, със забит близо до сърцето кол, откриха археолозите в Созопол, съобщи burgasnews.

Намира се близо до първия, обявен за вампир мъж, за когото се предполага, че живял преди 700 години. Мъжът бе намерен на 2 юни по време на разкопките на манастира "Свети Николай Чудотворец".

Новият скелет е положен почти до абсидата на средновековната манастирска църква, която се изследва в момента. Мъртвецът е прободен в слънчевия сплит с метален предмет, значително по-малък по размери от този, който е използван при ритуала срещу вампирясване в съседния гроб, пише още сайтът.

Вторият скелет обаче е с по-фина костна структура, затова се преполага, че е възможно това да е съпругата на първия вампир. Според археолозите категорично не става дума за дете. Няма фрактури по черепите на двата скелета. Експертите смята, че двете находки датират от 13-14 век. Една от версиите е, че става дума за интелектуалци или знахари, които местните подозирали във вещерство.

Покрай въпросните вампири, хората не разбраха, че на това място са направени много по-важни открития, обяви историкът проф. Божидар Димитров, цитиран от "Фокус".

По думите му - в същото гробище досега са разкрити около 70 погребения от археолозите, които проучват обекта. Само при две от тях обаче има този елемент на вампири.

Около погребенията не са открити никакви други следи, по които да съдим - какви хора са били. „Не са открити други следи, защото християнството изповядва принципа, че човек е дошъл гол на този свят и гол трябва да си отиде. Християните се погребват без тези гробни дарове, които обикновено срещаме в античните гробове. Затова не знаем дори ранга на хората, които са погребани там. До сега нямаме нито един надгробен надпис от това място, където вече са разкопани над 70 гроба", обясни той.
„Имаме твърдата убеденост, защото такава е практиката, че това са знатни хора, т.е. лица от цивилния и от духовния живот на града - свещеници, епископи, общински съветници, кметове. Но какви точно са били, не можем да кажем, защото зад олтара обикновен човек не се погребва и това е луксозно място за погребение. Зад църквата на манастира, както е във всички средновековни църкви и чак до XIX век, се е уреждало гробище на по-изискани лица - да те погребат в пространството в терена зад олтара на църквата, се е смятало за голяма привилегия и чест. Там са погребвани и светски и духовни лица, дали нещо за града в своя дълъг и продължителен живот. Именно там се намират тези два вампира - два скелета са така пронизани от тежки железни предмети в областта на сърцето. Повечето хора наистина са били добри и не са осквернени техните тленни останки, но на двама от общо около 50 - 60 души, които са погребани там, е извършена тази манипулация. Очевидно, макар и издигнати хора, населението се е плашело от тях и затова се е постарало да не се превърнат във вампири", обясни Божидар Димитров.
„Жал ми е, че покрай въпросните вампири, хората не знаят къде и при какви обстоятелства са намерени и, че са направени много по-големи и по-важни открития, от гледна точка на нашата история и на нашето културно-историческо наследство", коментира Божидар Димитров.