Интернет превключи на новата система IPV6

https://www.24chasa.bg/Article/1408696 www.24chasa.bg
Илюстрация: Интернет

Тази нощ светът официално започна да преминава към нов вид интернет-протокол за връзка между компютрите.

Всеки от тях е с уникален номер, чрез който се разпознава и комуникира в глобалната мрежа. Този номер се нарича IP адрес, но тъй като все повече смартфони и други устройства сърфират в интернет, броят на свободните IP адреси намалява.

В момента има устройства с над 4 милиарда IP адреса, точно толкова колкото поддържа старата система IPV4. Затова от тази нощ започна масовото навлизане на IPV6.

Според интернет доставчиците промяната ще мине без проблем. Не би трябвало по никакъв начин това да се отрази на крайния потребител. Все пак, при проблем потребителите да се свързват с интернет доставчика си, съветват експерти.

Популярните уебсайтове, които посещавате се подготвят за този ден от години, затова няма опасност да останете без достъп до тях. Но ако случайно осъмнете без интернет, се обадете на вашия доставчик или проверете дали компютърът ви е готов за IPV6.

Ако използвате стара операционна система, която не позволява използването на новия протокол - IP версия 6, единият вариант е да инсталирате такава програма, която позволява на самата ви операционна система да разпознае адреса, обясняват още специалистите.

Ако компютърът ви е прекалено стар, няма да е лошо да го обновите или купите нов.