Държавата дава 1,5 заплати да наемеш стажант

https://www.24chasa.bg/Article/1409678 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов се ръкува с председателя на КРИБ Огнян Донев след подписването на споразумението . В средата е президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. СНИМКА: Христо Рахнев

Държавата ще плаща по заплата и половина на фирми, които са взели на поне шестмесечен стаж безработен младеж. Това стана ясно вчера, след като премиерът Бойко Борисов подписа със синдикатите и работодателските организации споразумение за програмата "Първа работа".

Държавата ще поеме пълната заплата на стажанта, като тя ще е в размер на минималния осигурителен праг за съответната професия. Освен това ще се дава и половин минимална работна заплата допълнително възнаграждение за наставника на стажанта. Държавата ще поеме и осигуровките на наетия младеж, обясни социалният министър Тотю Младенов.

Финансирането ще е от националния фонд за заетост и оперативната програма "Човешки ресурси", като за тази и 2013 г. то ще е над 77 млн. лв. Заради използването на еврофондовете обаче реално фирмите ще трябва първо да платят възнаграждението на стажанта и ментора, а след това парите ще им бъдат възстановени.

За да се възползват от програмата "Първа работа", младежите трябва да се запишат в бюрата по труда, а фирмите също трябва да обявят там, че желаят да наемат млади хора.

Целта е 22 000 българи да започнат работа по тази програма през тази и следващата година, обяви след подписването Тотю Младенов. Според него вече са се включили 164 фирми, които предлагат над 500 работни места за младежи. Младенов се похвали и с това, че безработните млади българи са намалели с 3000 през май, като общо през миналия месец броят на безработните в страната е по-малко с 13 000 души.

"Целта е много добра, дано средствата за постигането се окажат подходящи", коментира председателят на КРИБ Огнян Донев.

С подобни програми и стажове се увеличава шансът на младите хора да си намерят работа след това, а защо не да останат и в същата фирма, обясни след подписването пък премиерът Бойко Борисов. Той заръча на работодателите и синдикатите да разпространят указания за програма "Първа работа" по структурите си.

Общата сума по всички проекти на социалното министерство за насърчаване на младежката заетост пък стига до 430 млн. лв. В скоро време ще бъде обявена специална процедура за работодатели, по която фирмите ще могат да получат до 200 хил. евро. 40% от тези пари ще се ползват за оборудване на ново работно място, а другите ще са за субсидия към заплатата на наетите младежи и за тяхната квалификация, съобщи още Младенов.