Всеки областен град с тролей, ЕС ще плати

https://www.24chasa.bg/Article/1409691 www.24chasa.bg
Тролеите са най-екологичният транспорт, но почти всички, които се движат в България, са амортизирани.

Всеки областен град в България трябва да изгради тролейбусна мрежа и да заложи на този вид обществен транспорт. Това се препоръчва в доклад на министъра на транспорта Ивайло Московски, който вчера бе одобрен от правителството.

Финансирането за изграждане на тролейбусна мрежа може да се вземе от еврофондовете, обясни министърът. В момента пари за това се отпускат от програмата за регионално развитие, а можело да се подават проекти и по тази за околна среда, обясни той. Причината била, че тролеите са екологичен транспорт и спестяват вредни емисии в атмосферата.

Докладът препоръчва и да се осигури финансиране от ЕС за модернизация на тролеите в 14-те български града, където вече съществува такава мрежа.

"Всичките 450 тролея в България, които обслужват около 100 линии, са прекалено амортизирани", обясни Московски. Според данните от доклада на министъра през 2011 г. тролеите са превозили 95 млн. пътници.

Тролейбусният транспорт е по-изгоден от автобусния, защото не зависи от цените на горивата, каза още Московски. "Въпреки че в момента бензинът и дизелът леко поевтиняха, те дългосрочно ще продължават да поскъпват", обясни министърът на транспорта. Допълнително тролеите могат да се движат с по-висока скорост от автобусите, независимо от това какъв е теренът.

Тролеите били и по-добрият избор за електрически градски транспорт в сравнение с трамваите, става ясно от одобрения от правителството документ. Причината е, че изграждането на километър тролейбусна мрежа струва само 60% от стойността на километър трамвайно трасе. Освен това тролеите били по-тихи и по-маневрени.

Докладът на Московски препоръчва и Националното сдружение на общините или асоциацията на общинските фирми за градски транспорт да направят тролейбусен консорциум. Така поръчките за изграждане на мрежа в градовете, които нямат тролеи, както и поръчката на нови коли за 14-те града с такъв транспорт, щели да излязат значително по-евтини.