Валентин Радев след взривовете: Чудо е, че има толкова оцелели

https://www.24chasa.bg/Article/1410147 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Зам.-министърът на отбраната Валентин Радев заяви пред БТВ, че е цяло чудо, че има толкова оцелели. Той каза още, че заедно с екипите е влизал на мястото на инцидента и цехът е изравнен със земята.

Министър Радев отбеляза още, че трябва да се прави разлика и да не се бъркат цивилните складове на частни фирми с военни поделения. Въпреки че "Берета Трейдинт" е функционирала 20 години без проблем обучение в рамките на 4 дни е недопустимо. Работници на фирмата разказаха, че само 4 дни са били обучавани преди да постъпят на работа.

Технологичният ред не е спазен, според Радев и отговорността за това носи управителят на фирмата.

В същото време хората в Стралджа не пожелаха да застанат пред камерите, а наблюдават от близките картинки. Заради безработицата в района те се страхували да не останат без работа. Всички, обаче, знаели истината - в склада имало по-голям обем взривни вещества от допустимото. Не всички от тях се обезвреждали - някои се рециклирали и препродавали.

Майор К. Стойчев съобщи за Нова телевизия, че "Пясъчната котка" е в готовност да направи оглед, за да подготви района за разследващите.

Кметът на Стралджа Митко Андонов съобщи, че са пострадали 165 къщи. Той изрази надежда да намерят тримата мъже, които още са в неизвестност, както и да се обезопаси 3-километровата зона и хората да се върнат на работа.

Най-рано днес следобед на мястото на взрива ще могат да влязат и сапьори.

Той каза още, че военна полиция Сливен е длъжна да реагира веднага  в такава ситуация и нейни екипи са пристигнали веднага след взривовете. Върнали се от мисия в Афганистан военни, са спасили двама тежко ранени от служителите на "Берета Трейтинг".

Два мобилни телефона бяха намерени още с първото влизане - единият от тях дори работеше, а другият беше на части. Сам по себе си едва ли този GSM е причина за взрива. Една от основните версии е, че е имало пропуск в технологията на утилизацията на боеприпасите. Това каза пред БНТ заместник главният прокурор Бойко Найденов.

По думите му самият факт, че щетите са толкова големи, говори, че са възможни по-драстични нарушения. Ако беше само един снаряд - нямаше да стане това, заяви той.

Най-важно в момента е да се направи оглед на местопроизшествието, посочи още заместник-главният прокурор. Найденов посочи, че има пълно съдействие от страна на собственика на "Барета трейдинг" и "Милитъри продакшън".

Найденов не бе оптимист за съдбата на тримата изчезнали работници

Тази нощ не е имало нови взривове.

Остава спряно движението по пътя София - Бургас в района на пътен възел „Петолъчката", заради взривовете в склада за боеприпаси край стралджанското село Лозенец от вторник. Майор Стойчев каза, че движението може да бъде възстановено на-рано 24 часа след последния взрив.

Екипи на "Пътна полиция" обезпечават обходните маршрути, които са:
От София за Бургас - КПП отклоняват целия трафик към Ямбол - през Зимница - Стралджа - Лозенец;

От Бургас за София маршрутът е Лозенец - Стралджа - Зимница;
Пътуващите от Котел се отбиват в Сунгурларе - Карнобат - Айтос - Бургас.
Затворен е и пътят Омуртаг - Котел, заради предприетите мерки в района на пътен възел "Петолъчката". Най-близката възможност за преминаване е през Прохода на републиката.

В момента започва работата по прочистване на района от бомби и остатъци от това, което е изхвърчало при взривовете на разстояние 2-3 километра от складовата база за боеприпаси.

Oчаквайте подробности!