Чужденци осиновяват деца с увреждания от Бургаско

https://www.24chasa.bg/Article/1410661 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

6 деца с увреждания от Бургас отиват за международно осиновяване, след като се оказа, че у нас няма желаещи кандидат-родители. Това стана ясно на последния съвет за осиновявания, провeл се в града.

"Подписахме документите им, които заминават за правосъдното министерство, то ще движи по нататък преписките", коментира шефката на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" Тони Костова.

Едно дете от региона вече е осиновено в чужбина от началото на годината. Други 6 са намерили нови семейства у нас.

В регистъра обаче чакат още 198 мъници - толкова са записани към края на първото тримесечие. Важен факт, който трябва да се отбележи е, че 114 от тях са с различни увреждания. Нежеланието на българите да се грижат за такива деца е причината те да отиват за осиновяване в чужбина.

На фона на децата в регистъра, които гонят 200, кандидат-осиновителите нямат и 100. Те са точно 83, от които последните 10 са вписани преди месец.
"Приемните семейства са 15, от които 7 професионални", посочи още Костова.
Междувременно стана ясно, че поредният социален дом в региона, чиито капацитет се намалява е този в Русокастро. От 135 възрастни хора с умствена изостаналост, настанените там се свиват до 130, съобщиха от регионалната дирекция "Социално подпомагане"-Бургас.

Средствата от получената икономия ще бъдат насочени към изграждането на два нови семейни центъра. Единият ще е в Бургас и ще е за временно настаняване. В него ще могат да отсядат до 52-ма души в риск или преместени от институции.
Другият център ще се строи в Поморие и ще е за 20 души. "Новите социални услуги, които ще се предлагат в Бургас и Поморие са заложени в социалните стратегии на двете общини като тяхното завършване е планирано за началото на септември т. г.", обясниха от областната дирекция.

От началото на годината деца бяха изведени от дома в Бата, където капацитетът бе свит от 60 на 50 души, и от дома за деца лишени от родителски грижи в Бургас, където от 40 останаха 35 малчугани. С 10 подрастващи по-малко има в момента и в дом "Щурче" в Средец.

В същото време бяха открити два центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца в риск с по 15 места. От два месеца такъв център работи и в Карнобат, където се оказва обществена подкрепа на деца до 18 г. в риск и на техните семейства.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от