Видеозаписи издават убийци на букмейкър

https://www.24chasa.bg/Article/1411308 www.24chasa.bg
Маскирани полицаи задържаха Николай на бул. "Никола Габровски"в Дианабад в сряда. СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ

Бивш затворник и крадец на коли са задържани за убийството на бизнесмена от Благоевград Йордан Динов. Според полицията физическият извършител е 37-годишният Николай Станков, а Кирил Кирилов-Кики (42 г.) му помагал. Мотивът за убийството все още не е известен, но вероятно е свързан с бизнеса на жертвата, каза вчера зам.-директорът на СДВР Ивайло Спиридонов.

Йордан Динов, който държал над 100 клуба за залагания в страната като главен мениджър на австрийската букмейкърска фирма "Скай спорт 365 - България" ООД, бе прострелян на 4 април в София и издъхна на път за "Пирогов".

Очевидци разказаха, че видели двама мъже да вървят по ул. "Св. св. Кирил и Методий" близо един до друг. Единият извадил пистолет и стрелял почти от упор по другия, после завил по ул. "Будапеща", където вероятно го е чакала кола. Стрелецът не носел маска. У Динов бяха намерени 5000 евро, 32 000 лв., а също айфон и два таблета.

Убитият Йордан Динов
СНИМКА: АРХИВ
Убитият Йордан Динов СНИМКА: АРХИВ

При такъв тежък случай винаги търсим грешките на извършителите, каза Спиридонов. В случая грешката се оказал автомобилът на убийците, който бил засечен от охранителни камери на местопроизшествието.

Зам.-шефът на СДВР Ивайло Спиридонов (в средата) разкри подробности за задържането на убийците.
СНИМКА: ТОНИ ПЕЛТЕКОВА
Зам.-шефът на СДВР Ивайло Спиридонов (в средата) разкри подробности за задържането на убийците. СНИМКА: ТОНИ ПЕЛТЕКОВА

По телефоните разследващите успели да възстановят маршрута на Динов преди убийството. Охранителните камери на местата, където минавал, заснели автомобил "Субару Форестър", който плътно следвал колата на жертвата, обясни Спиридонов. Субаруто било засечено и на мястото на убийството.

Разследващи предполагат, че колата на убийците е прихванала Динов от магистрала "Люлин" на влизане в София, след като някой им е казал преди това, че той е тръгнал от Благоевград.

По-трудно било да се издири действителният собственик на субаруто, тъй като то било препродадено два пъти. Оказало се, че колата за последно била в ръцете на Кирил. Мъжът е известен на полицията, регистриран е за побой, кражби на коли и притежание на наркотици.

Полицаите се насочили към обкръжението на Кирил. Оказало се, че един от аверите му отговарял абсолютно на описанието на убиеца на Динов.

Кирил и Николай са задържани в сряда в столичните кв. Дианабад и Манастирски ливади.

Две седмици преди това двамата дали за разфасоване в автоморга в София уличаващата ги кола. При обиските обаче били намерени доказателства за връзката на Кирил със субаруто, както и много части от нея в автоморгата.

Разследващите обаче до момента не са открили никаква връзка между Динов и двамата задържани, затова основната версия е, че има поръчител. Надяваме се да стигнем до него, каза Спиридонов. Не е открито и оръжието, с което е извършено престъплението. Криминалистите се надяват да разберат и мотива за покушението, който вероятно е свързан с бизнеса на жертвата.

Задържаните отказват да дават обяснения. Свидетели обаче са разпознали извършителя, има и камери, които са го заснели в района на убийството, каза още зам.-шефът на СДВР. Двамата са привлечени като обвиняеми за убийството и са в ареста за 72 часа.

Основно се занимават с престъпления, каза Спиридонов в отговор на въпрос с какво се занимават арестуваните. Ден преди ареста Николай заедно със свой авер подготвяли кражба в другия край на България.

Приятелката му вече държи цялата фирма

Фирмата "Скай спорт 365 България", чрез която убитият Йордан Динов развиваше интернет залагания от близо 100 клиентски центъра в страната в австрийска букмейкърска къща, вече е изцяло собственост на приятелката му Соня Букева. Динов и Букева държаха по 50%, а след смъртта му неговият дял бе наследен от 15-годишната му дъщеря Венета. Момичето живее от години в САЩ заедно с майка си. Преди дни Венета Динова е подписала документи, че се отказва от фирменото наследство на баща си и прехвърля всичко на Соня Букева.

В последните години Йордан Динов живееше в нова фамилна къща на семейни начала със Соня Букева, която е от Велинградско.

Пунктовете за залагания на фирмата в страната затварят един по един. Останали са да работят не повече от десетина, а служителите поетапно подават молби за напускане. Освен смъртта на Динов причината е и новият Закон за хазарта, който вече регламентира интернет залаганията. Фирмата обаче не може да подаде документи за лиценз, защото още няма приета наредба, която да регламентира реда, коментираха юристи.