Стефани и Велизар - близнаците от "Домашен арест" с 8 години разлика

https://www.24chasa.bg/Article/1412798 www.24chasa.bg
Стефани Дойчинова се заканва с юмруци на Велизар Величков, както често се случва между екранните им герои Зара и Лъчо. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Стефани Дойчинова и Велизар Величков не си приличат особено. Нищо че изпълняват ролята на двуяйчните близнаци Зара и Лъчо в ситкома на Би Ти Ви “Домашен арест” .

По-странното е, че са единствените близнаци с 8-годишна разлика, които да си подхождат толкова добре. Избрали ги след четири кастинга, където се запознават сред множество други кандидат-близнаци.

Стефани е на 17 г., празнувала е рожден ден на 3 юни, а Велизар е роден на 20 април и вече е на 25. Твърдят, че се карат само пред камерата и по сценарий, където героите им са 15-годишните тийнейджъри Зара и Лъчо. Той е с гениален мозък, но загубеняк, за разлика от сестра си, която е винаги светната и знае как да го изкара виновен.

Лъчо и Зара в къщата на мама Еми, в ролята Татяна Лолова 
СНИМКА: АРХИВ
Лъчо и Зара в къщата на мама Еми, в ролята Татяна Лолова СНИМКА: АРХИВ

Най-паметните 15 дубъла, които е понесъл геройски Лъчо, са в сцена, в която сестра му го бие с букет по главата.

Отнесъл е около 35 удара, 5 пъти му се разхвърчали очилата. На Стефани й се сторил много смешен боят и се наложило да го повтори, потрети и подесетори. Филип Аврамов, който им е татко в сериала, стои отстрани и насърчава младата актриса: “Дишай, дишай”, а целият екип дъх не може да си поеме от смях.

Стефани Дойчинова учи в столичната Професионална гимназия по екология и биотехнологии. За успеха си получава и стипендия, а тв ролята изобщо не  пречи в учението. Свикнала е да е ангажирана по много. Когато била 10-годишна, дублирала филми наред с училището.

Тя е гласът на Киара от “Цар Лъв”, както и момиченцето, което си избира Гарфийлд от едноименната анимация. Също и младата кошута Фелин от “Бамби”.

Като малка се е занимавала още с пеене във вокална група “Смехорани” и с актьорско майсторство при Венцислав Кисьов в школата към театър “Сълза и смях”. Изкарала е десетина години по пистите като ски състезател, но поради контузия на коляното  е абсолютно забранен този спорт. За ските още страда.

Отскоро мечтае да става режисьор, затова чете учебници по въпроса.
Велизар също е имал големи планове за себе си от малък. В I клас решил, че ще поеме непосилната отговорност да бъде едновременно президент на България и САЩ.

В крайна сметка завършва НАТФИЗ в класа на Веселин Ранков и става президент. На сайт за онлайн пазаруване. Комбинира го с актьорската професия. Освен в “Домашен арест” играе и в театъра. Участва в постановките “Малкият Мук” и “Островът на съкровищата” в Младежкия театър.

Като малък 12 години се занимава с народни танци. Оттам го прихваща любовта към сцената. Родителите му нямат нищо общо. И двамата са спортисти. Баща му и брат му са футболисти, а майка му - бивша състезателка по художествена гимнастика. И той ритал 8 г. за “Локо” - Пловдив, но разбрал, че тази работа с топката няма да я бъде.

Още в X клас кандидатства актьорско майсторство в университет в Англия, приемат го, но той решава да не избързва. Повтаря опита си след XII клас. Този път си изпраща документите и в Америка. Приемат го и на двете места.

Навръх 3 март от Америка му се обаждат, че е спечелил пълна стипендия. За него това е знак на съдбата и избира НАТФИЗ. Днес му се ходи в чужбина, за да черпи опит в сферата на интернет бизнеса, но не и да се реализира там.

Визо, както му викат галено, нарича интернет новия завод на света. А животът му зависи около 90% от мрежата. Ако някой й дръпне шалтера, това би означавало световен катаклизъм според него.

Въпреки че и двамата т.нар. близнаци сърфират усилено, обичат книгите на хартия. Стефани си припомня любимите заглавия постоянно, последния път “Крадецът на време” на Тери Пратчет. А Велизар е намерил бърз начин да прочете 300 страници за около 20 минути.

Наскоро завършва курс по фоточетене - техника, при която се използва дясното полукълбо на мозъка, а информацията се черпи визуално. Има цяла наука по темата - сугестопедия, създадена от българския учен Георги Лозанов през 1970 г., разказва Визо.  

В голямото кино и двамата имат по роля. Тя е участвала във филма “Светото семейство” на Красимир Крумов, който е отличен със “Златна роза” от Съюза на филмовите дейци. Още си спомня за тежките снимачни дни, продължили месец и половина, а тя била едва 11-годишна. Велизар очакваме да видим до края на годината в лентата “Под дъгата” на Илия Костов.

Най-вълнуващото пътуване, на което Визо е бил, е до Албания. Когато бил в I курс, участва в представлението “Дванайсета нощ” на Крикор Азарян. Заедно с актьорската трупа са на турне. След посещението му в Албания България му се струва много подредена държава.

Автомобил се удря в автобуса, с който пътуват. По-точно мерцедес, защото само това се кара там. Имаш ли пари за кола, си купуваш от емблематичната марка. Нещо, което Велизар си мислел, че е мит, преди да го види с очите си.

След като колата се забива в тях, албанецът вади пистолет и заплашва шофьора на автобуса. Малко по-късно идва полиция. Велизар излиза напред, за да води преговори със служителя на реда, който клати глава в знак на съгласие да си говорят на английски. Малко по-късно се оказва, че нищо не разбира, но в крайна сметка виновникът е глобен с 6 евро.

Стефани е живяла в Либия - в Триполи, където майка й и баща й работили. Била е 3-годишна. Детските й спомени са, че на всеки ъгъл се продавали дюнери, хората прекосявали голяма червена пустиня между два града, а морето й се сторило много дълбоко. На арабски знае само две-три думи и дори не е сигурна, че означават това, което си мисли.

В никакъв случай не ги амбицира славата, която актьорската професия носи. За тях това е естествено следствие на успехите им. Стефани вече е заобиколена от съученици, които изведнъж са изскочили от нищото, за да й се врекат във вярно приятелство.

Велизар отрича в училище да се е подвизавал като пънкар или метъл. Но рапърската мания не го е подминала. Сеща се със смях за тийнейджърската си малоумна страст по гангстерската мода, Мишо Шамара, 2 Pac и смъкнатите панталони. Радва се, че го пуснала бързо.

Стефани била експериментатор и пробвала от всичко. Затова знае как да се държи като героинята си Зара. Минала е през “Металика”, “Рамщайн”, Мерилин Менсън. Не е ходила облечена в черно, но не се лишавала от гривните с шипове по ръцете. Последвали депресарските истории на ему стила, различните лява и дясна гуменки с шарените връзки.

Младите колеги са оптимистично настроени за съдбата на България. Прогнозата на Визо е, че до 5-10 години нещата ще се оправят. Вече си е напатил от институциите. Според него системата не дава никакъв шанс на днешното поколение.

Дори и в политиката той се пита дали е нужно все едни и същи хора да ходят в онази сграда или внуците и синовете им. Според Стефани ни липсва самочувствие, а снобарщината надделява.

Държавата ни в никакъв случай не е толкова лоша, единодушни са те. Питат се обаче наистина ли е толкова необходимо да се карат скъпи коли, които не отговарят на финансовото ни положение, и толкова ли е важно да минем през солариума, преди да влезем в заведение.

Велизар харесва хората в Лондон. Там са свободни. И не им представлява проблем, като паркират луксозния си автомобил, да седнат на бордюра на приказки с приятели. Тук, ако те видят в подобна ситуация, просто си казват: “Тоя пък какъв е индианец.”

РЕНЕТА ПОПОВА