Банкерът Левон Хампарцумян изненада всички зрители, като спечели кулинарното шоу по Нова телевизия "Черешката на тортата". Той показа завидни умения в кухнята, като си призна, че повече обича импровизациите. Оказаха се сполучливи и много вкусни, щом като конкурентите му гласуваха за неговите манджи.
Левон Хампарцумян показа уменията и пред екип на "24 часа". "Нямам спомен кога за първи път съм готвил. Мисля, че по-сериозните опити в кухнята са били през студентските ми години, когато се събирахме на купони и нямахме много пари за ресторанти. Сбирките ставаха у дома. Аз живеех в къща с двор и там правехме разни неща на барбекюто. Вероятно точно там съм дебютирал със скара, салати, а понякога и ръчно омесен хляб."
Левон никога не си е поставял за цел да науча буквално някоя рецепта и затова импровизира над печката. По-късно, когато започнал да пътува в чужбина, гледал готвачи как приготвят разни неща и така постепенно си изградил собствен стил на готвене. Готви само за удоволствие.
Предпочита фюжън кухнята, където се съчетават различни кулинарни стилове
Най-много му допада средиземноморската, защото там се предлагат леки ястия, близки до нашите възприятия.
"Аз съм интуитивен готвач и си измислям ястия на базата на възприятията и опита ми. Така комбинирам и вкусовете с подправките. Не мога да кажа точно коя с какво се съчетава. Като застана пред печката, решавам какво да сложа.
Може да се каже, че подправките са ми слабост. Пък и от чужбина е по-лесно да си взема хубава горчица, отколкокто да си донеса 20 кг кренвирши например."
Левон и съпругата му Марияна рядко си готвят само за тях двамата, но в неделя сутрин почти винаги той приготвя закуската, която в повечето случаи е омлет с разлчини добавки - бекон, чушчица и други глезотии. Когато имат гости, е различно и се съобразяват със сезона. "През зимата правя много вкусно свинско със зеле например, с разни добавки - зелен пипер, чесън, люто, бяло вино, бекон. През лятото сме на по-леки ястия, като най-вече правим нещо на барбекюто на терасата."
Банкерът не обича спагети и всякакви дълги пасти.
Не си пада по десерти и не готви. През лятото обаче прави сладоледи с различни плодове -пресни вишни, малини, които мачка и ги добавя като сос. Други глезотии са ягоди с коантро с черен пипер или с малко джинджър, коралов лимон или коралов лайм.
"Провали в кухнята сигурно съм имал, но това не е драма. Все пак аз не си изкарвам хляба с готвене. Като нещо не се получи, го хвърлям и пробвам пак. Така стана и със скарадите. Отне ми доста време, докато ги науча, защото там има много тънкости.
Секретът за вкусни скариди е, че е по-добре да не са много готвени. Ако ги изпуснем, не стават за ядене, а се получават гумени и колкото повече стоят, все по-лошо става. Това се учи от собствен опит. В началото си мислех, че като ги варя или пека повече време, ще омекнат и ще станат по-хубави, но не е така."
Сутрин Левон хапва набързо, най-вече омлет или чай с препечена филия и сладко. На обяд обикновено има бизнес срещи, като най-често си поръчва нещо леко - салата и риба, но не пие алкохол. През зимата предпочита червените меса.
Когато чакат гости, Левон и жена му се подготвят, но пак приготвят ястия, които стават бързичко. "Нямам повече време или цял ден, за да се глезим и правим по-сложни храни. С приятелите често си правим тематични партита, като им казваме: елате да хапнем еди-какво си."
Левон знае вкусовета на повечето си гости. Режисьорът Маги Халваджиян например не обича копър и не го яде в манджи и салати, но ако е нарязан с люти чушки - може. Сред приятелите на банкера има вегетарианци, а други пък не ядат риба. Самият Левон е алергичен към миди, казва, че от тях получава нещо като белтъчен шок.
Хампарцумян признава, че не е специалист по арменските гозби. Харесва ги, но не ги готви, защото са пипкави, по-сложни са и изискват много време. Майка му и дъщеря му обаче са майстори на тези вкуснотии. Когато обаче му се яде нещо арменско, прескача до ресторанта на певицата Хилда Казасян. Левон все пак смята да навакса тези пропуски и се е уговорил с брат си скоро да го научи да меси козунак. Банкерът не спазва диети и яде всичко, но тайната за добра фигура е в умерените количества на храната. "Човек не трябва да преяжда, както и да не стои гладен. Тогава става раздразнителен, негативен и лош.
Не ме изкушават определени храни. Не съм капризен, стига ми дори филийка с лютеница или пък една хубава салата."
Скариди с шафранов ориз
Продукти:
Скариди (easy peal), джинджифил, чесън, пресни кайсии, дафинов лист, куркума, пипер, олио от гроздови семки, зехтин, масло, 2 вида сурови ядки, марсала или бяло вино, коантро, сладко-кисел сос, табаско, люти чушки, сол
За ориза:
Ориз басмати, шафран, водка или коняк, зехтин, масло, пресни кайсии, марсала или вино, коантро, 2 вида сурови ядки, сол
Начин на приготвяне:
Изчистените скариди са без глави, но трябва задължително да са с черупки, защото дават аромат и вкус. Те са сцепени и много лесно се белят и гостите няма да се изцапат, като ги хапват.
В сух дълбок тиган загряваме дафиновия лист и пипера, за да излязат ароматите им. След това слагаме олио, малко зехтин и краве масло. Добавяме приготвени сурови ядки (кашу и белени бадеми). Запържваме ги леко да пожълтеят и порозовеят. Добавяме джинджъра, нарязан на колелца, и пипера. Пържим около минута, след което слагаме малко вино марсал, чесъна и малко коантро. Като заври сместа, слагаме сухите плодове и бъркаме няколко минути.
Като сложим всички продукти и подправки, увеличаваме котлона на максимум и хвърляме скаридите да се зачервят, като през цялото време бъркваме интензивно. Слагаме куркумата, после сладко-киселия сос и няколко капки табаско и лютата чушка.
Варим ориза в тенджера, но по-малко от указанието. Когато е готов, слагаме шафрана, като най-добре е той да е разтворен предварително във вода с малко алкохол, за да му излезе ароматът.
В тиган правим смес от зехтин и масло, като се загреят, слагаме нарязаните кайсии. Сипваме малко вино и коантро. Като стане сосът, добавяме ориза, разбъркваме и слабо ги запържваме. Покриваме с капак и оставяме на най-слаба температура да се запази топъл. Сервираме, като сложим ориза в чинията и върху него сипваме скаридите със соса. Върви отлично с чаша бяло вино.