Ивайло Захариев изпусна полета си от Малта

https://www.24chasa.bg/Article/1412877 www.24chasa.bg
Ивайло се снима със съпругата си Миряна на една от скалите в Малта. Зад тях се виждат къщите в града.

И преди да се ожени за Миряна, и сега Ивайло Захариев не се кара с половинката си. С едно малко изключение - двамата спорили за правилната посока, когато били в Малта за медения си месец. "Губехме се много често. Добре че имахме карта. Гледаме я единият казва - натам сме, другият - не, насам е", смее се актьорът, който изпълнява главната роля в сериала на БНТ "Под прикритие".

Спомените от пътуването му са съвсем пресни, защото се върна от островната държава само преди 3 седмици. Екскурзията била сватбеният подарък от сестрата на Миряна и нейния годеник. Включил се и братовчед на младоженката, който от година живее в Малта и приютява при себе си новото семейство. Вместо домакински уреди, които влизат в списък на младоженците за сватбен подарък, тримата решават да им подарят незабравима почивка.

Братовчедът на Миряна ги посреща с програма за всеки ден от престоя им в Малта. Ивайло и съпругата му стоят една седмица в неговия дом в малкия град Слиема, а останалите 6 дни прекарват сами в хотелска стая. Но изобщо не скучаят. Ходенето на плажа редуват с разходки по другите градчета, които са толкова близо един до друг, че вече са почти слети. Обикалят Ла Валета, разглеждат и старата столица Медина, а след това се отправят към два малки острова на север.

Ивайло е с Миряна и приятеля си Антон в Лондон.
Ивайло е с Миряна и приятеля си Антон в Лондон.

"Единият е по-малък - Камино, страшно красиво място. Там дори морето е по-синьо и звездите са по-ясни, казва се Блу лагун (Синята лагуна)", разказва Ивайло. На острова имало само един хотел, в който актьорът и съпругата му успяват да преспят една вечер. Дотам стигат с малък кораб, който прави курсове до острова през половин час.

Захариев показва лист от кактус в Малта.
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Захариев показва лист от кактус в Малта. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Актьорът и половинката му нямат нужда от гид, защото през цялото време братовчедът на Миряна е с тях и им обяснява историята на местата, които разглеждат. Захариев още е възхитен от нещо, което вижда на другия остров - Гозо. Там влизат в огромна черква, в чийто център има макет на истинска бомба. "По време на Втората световна война пускат сирените, за да се евакуират хората на острова. Всички се струпват в тази църква. И за нещастие точно там пада бомба, пробива купола на черквата, но не уцелва никого и не гръмва. Затова сега има макет на бомбата в реални размери по средата. Те много се гордеят с това, а и според мен си е истинско чудо", разказва Захариев.

Пак на Гозо той и Миряна се впускат в търсене на сърца. Е, не истински, а фигури, които запечатват на снимки за инициативата на Жустин Томс - българка от арменски произход, с която Миряна се срещнала неотдавна. Томс водела курс по пиар, на който присъствала и съпругата на Захариев. Миряна видяла в интернет идеята на Томс да се съберат 100 000 сърца до края на лятото и решила да се включи. И когато стигнали Гозо, веднага се заоглеждали и започнали да снимат - от лога на сладоледи до скални фигури, камъни и решетки на прозорци. "Първия ден събрахме двайсетина, а на следващия започнахме да снимаме навсякъде", смее се Ивайло.


Той описва атмосферата в Малта като смесица между италиански стил и арабско настроение. От напитките най-интересен му става ликьорът от кактус. Това е и единственото растение, което отглеждат почти навсякъде в Малта. "Земеделието не им е много развито, защото в Малта няма река - няма сладка вода. Имаше гори от кактуси - с големи листа и с много тънки и дълги иглички, които човек може и да не забележи", обяснява той.

От храната още си спомня закуските, приличащи на нашенските бутербаници, но с много и все различна плънка вътре - грах, сирене, какво ли не.

"На острова всичко е в скали. За да построят някоя къща, първо копаят толкова надолу, колкото ще се издига нагоре. Нямаше никакви морски птици, нито улични кучета", разказва актьорът.

Но дори и в тази различна култура той и Миряна откриват нещо балканско. Защото един ден, както си седят в заведение, чуват българска реч. Оказва се, че българин държи бара за шампанско и цигари. Заговарят се и Ивайло разбира, че има още много нашенци, които работят и живеят в Малта. Среща и двойка българи, която продава кожени изделия. Сприятеляват се и подаряват на младоженците колани и гривни за сватбата им.
По план Ивайло и съпругата му трябва да почиват в Малта 11 дни, но без да искат, удължават престоя си. "Изпуснахме си самолета - мислехме, че полетът ни е следобед, а се оказа, че бил сутринта", разказва Захариев. Търсят друг начин за прибиране в България, защото след няколко дни актьорът трябва да участва в представлението "Железният светилник" във Велико Търново. Намират полет до София, но е с прекачване в Лондон. А от другата компания така и не им връщат парите за полета от Малта
до България, който пропускат.

В английската столица те пристигат рано сутринта и трябва да чакат до вечерта, за да се качат на самолета за вкъщи. Използват времето, за да видят лондонските забележителности. Докато обикалят, съвсем случайно срещат приятел на Иво - актьора Антон Радев, който живее там отдавна. А той веднага предлага да им покаже най-интересните места в Лондон.

Когато най-накрая стигат в София, никой не ги посреща, защото е много рано сутринта. Иво и Миряна се прибират в новия си дом, по който актьорът и сега работи. Докато чака да почнат снимките на третия сезон на "Под прикритие", театърът и домът са нещата, с които се занимава. "Хубаво е човек да се отдели, преди сватбата не сме живели заедно. Нали има такава смешка - мъж пада на колене и пита: "Скъпа, ще споделиш ли живота си с мен и 30 години да изплащаме апартамента. Така сме и ние", смее се Захариев.

Двамата са си купили ново жилище, в което Иво все намира какво да прави. С негов приятел дори превърнали сами килера в мокро помещение. "Измазах го, боядисах го - харесва ми да правя ремонти, особено щом е в дома ми." И както на сватбата при подписването единият настъпил другия, а после в църквата си сменили ролите, така и в дома им сега има пълен баланс. "Тя ме допълва в неща, в които не съм много силен. Като например, че е много по-организирана от мен, но и тя ми е разказвала, че има други области, в които аз съм по-силен от нея", обяснява той. За деца още не мислят, но и на това ще му дойде времето някой хубав ден.