Галя Щърбева искала да се омъжи за Аксел Роуз

https://www.24chasa.bg/Article/1412984 www.24chasa.bg
Журналистката в трети клас. Никога не е имала лош успех. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Няма човек, който да си спомня с умиление обедния сън в детската градина. И Галя Щърбева не прави изключение. Толкова било скучно, че веднъж си вкарала копче от пижамата в носа. То влязло толкова навътре, че се наложило да го вади доктор.
Градината, в която тя била записана, се намирала на няколко метра от блока . Поради тази причина вземането на Галя оттам бързо станало задължение на брат Христо. Той е с 4 години по-голям от нея и като батко не умирал от желание да се занимава с малката си сестра. Често пращал приятели и гаджета да я вземат от градината.

С Христо е свързан и първият съзнателен спомен на журналистката. Била оставена на него да я гледа. Докато лежала в креватчето си, той започнал да трупа отгоре одеяло след одеяло и така, докато не станали 15 на брой. "Беше ме завил, но се беше престарал. Нещо си е играл с мен, но аз в един момент започнах да се задушавам", спомня си Галя.

Друг път я зарязал сама в пясъчника навън, докато той си играел с приятели. После изтърпял и наказанието си, разбира се.

На коледното тържество в детската градина Галя е играла снежинка.
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
На коледното тържество в детската градина Галя е играла снежинка. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

По-късно, когато родителите им купували сладки неща, тя си ги криела от него. Той обаче намирал вкуснотиите и ги изяждал. Въпреки това били единни, когато нямали пари за сладолед - връщали бутилки от бира и си делели стотинките, за да си купят.

СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ
СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

Стават приятели едва след като порастват и Христо се връща от казарма.
В детската градина Галя не е имала гадже, но за сметка на това много харесвала Асенчо. Той винаги измислял луди неща, за да впечатлява момиченцата. Например хващал хлебарки, слагал си ги в устата и ги гълтал. Убеждавал останалите, че имат вкус на банани.

Галя Щърбева като бебе
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Галя Щърбева като бебе СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Щърбева не се вълнувала особено, когато започвала училище, защото покрай брат си вече знаела какво я чака. Първият учебен ден започнал с гнила ябълка върху косата на излизане от вкъщи по път за училище "Юрий Гагарин" (днешното 138-о СОУ "Проф. Васил Златарски" - б.а.). Съсед хвърлил плода през терасата. Ябълката се размазала върху главата й. "Потиснах се жестоко", казва тя.

На училище я водели ту нейните родители, ту тези на съседчето й Янко, който бил в другия клас. След известно време двамата започнали сами да ходят дотам и обратно.
Веднъж, когато се прибирали с автобуса, шофьорът ги свалил не на обичайната спирка, а по средата на бул. "Цариградско шосе", защото нямали билетчета. Галя се шашнала, тъй като не знаела накъде да тръгне, но Янко я успокоил: "Спокойно, аз знам". Ученичката тръгнала след него и наистина благополучно се прибрали.

Първото по-сериозно гадже се появило, когато била в VI клас. Запознали се в училище. Галя ходела първа смяна, а Данчо идвал за втора. Изпитвала ужасен срам да му каже. За сметка на това непрекъснато досаждала на съучениците му. Когато им писнало да слушат за него, му казали всичко и двамата станали гаджета. Връзката им се изразявала в това той да я изпраща до вкъщи. Всичко свършило, когато на Галя писнало от Данчо. Той ходел късно вечерта пред блока й, седял под прозореца и я викал да излезе, за да си говорят. Малко след това Данчо бил зарязан.

Щърбева е отличничка от малка. Оценките винаги били хубави. Проблем имала само с математиката за кандидатгимназиалните изпити. Но не много голям, защото я приемат в 33-а езикова гимназия с английски език. Любим предмет е физиката.

Там се запознава с Босилена, която и до днес е близка приятелка. В гимназията били неразделни. Веднъж, за да се правят на интересни пред компанията, в която били, си поръчали бири. В крайна сметка се прибрали пияни. Майката на Галя - Таня, се притеснила много, защото първоначално не разбрала каква е работата. Бабата стигнала до заключението, че внучката е или пияна, или бременна "Галка, пила ли си, маме", провикнала се майка й. "Да!", казала Галя от банята. "Пияна е, пияна е!", с облекчение се обърнала Таня към бабата, щастлива, че дъщеря не е бременна.

"Те са ми преди всичко приятели, после родители", казва журналистката за майка си и баща си. С тях тя говори винаги за всичко, дори и по сериозните въпроси. Въпреки това се стъписала много, когато открила книгата "Мъжът и жената интимно" в четвърти клас.
Обичала много да играе на фунийки, ластик и криеница до късно. Най-любима й била играта "Сбий се, народе". Правилата гласят, че всички деца трябва да застанат под прозореца на свое приятелче, а то да хвърля разни вещи отгоре, за които останалите долу да се бият. Така отишли голям брой червила и дезодоранти на Таня.

По свое желание Щърбева се записва през годините на пантомима, пиано, народни танци, кукловодство и какво ли още не. Проблемът е, че бързо става безинтересно. Най-дълго е свирила на пиано, а най-малко е ходила на кукловодство.


Като малка обичала да слуша Сандра, Сабрина, Сиси Кеч и Майкъл Джексън. В пубертета обаче минала на ню уейв - "Депеш Мод", "Дъ Кюър" и "Гънс енд Роузес". Била дълбоко влюбена в Аксел Роуз и дори имала сериозно намерение да отиде в САЩ, да го намери и да се омъжи за него.

После пораснала.

СТЕЛА АТАНАСОВА