Морето поевтинява с 30% в Гърция, скоро и у нас

https://www.24chasa.bg/Article/1414727 www.24chasa.bg

Сериозна война за туристи чрез намаление на предварително обявените цени започват гръцките и българските хотелиери. Засега по-големи отстъпки дават съседите в опит с български туристи да компенсират отказите на германци и англичани. BG хотелиерите обаче подготвят нови предложения, защото вече имат откази на клиенти, които се пренасочили към Гърция.

Отстъпки съседите започнали да правят в последния месец, съобщи зам.-председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Байко Байков.
Намалението спрямо предварително обявените цени стига 30%, като постоянно пристигат нови и нови промоции.

"Реално в момента скъпи дестинации като островите Санторини и Закинтос и висококатегорийните хотели на Халкидики са изключително достъпни за българските туристи", обясни Байков.

Срещу 250-350 лв. на човек може да се организира едноседмична почивка на островите Лефкада или Корфу.

Срещу 1200 лв. българският турист ще отмаря седем дни на Закинтос, като е включен и самолетен билет, а хотелът е петзвезден. Засега цената за същата категория в България е около 700-800 лв. на човек за седмица, но без транспорт и само със закуски.

Очакванията на българските туроператори са, че промоции ще има и през следващото лято, обясни Байков.

"Подходът на гърците е откровен дъмпинг, който е пагубен за нашите хотели", коментира шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Според него цените вече са паднали в някои случаи и под себестойността на услугата.

Първият резултат от гръцките промоции е, че големи групи израелски туристи са се отказали от почивка у нас и са се пренасочили към Гърция. Причината е, че южната ни съседка е по-имиджова дестинация, която в момента предлага цени, равни с българските и дори по-добри, обясни шефът на БХРА.

"Български туристи също започват до се отказват от нашите морски курорти и се прехвърлят за почивка в Гърция", каза още Рагин.

За да отговорят на промоциите, българските хотелиери подготвят сваляне на цените, като офертите ще бъдат пуснати под формата на записвания в последната минута. Засега обаче не се знае колко масово ще е поевтиняването на почивката на Черноморието. Причината е, че голяма част от нашите хотелиери все още изплащат кредити към банките и не могат да си позволят да работят на прекалено ниски цени.

"Със сигурност тези, които вече нямат заеми за плащане и имат по-ниска себестойност, ще свалят цените. Дано само да издържим на подобна ценова война", заяви Рагин.