Падна козирка на сграда в центъра на София (галерия)

https://www.24chasa.bg/Article/1415801 Падна козирка на сграда в центъра на София (галерия) Падна козирка на сграда в центъра на София (галерия) www.24chasa.bg

Част от козирка на жилищна кооперация се стовари върху сладкарница в центъра на София тази сутрин. За щастие няма пострадали при инцидента, тъй като по време на срутването заведението не е било отворено.

Сградата се намира на ъгъла на бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски". Районът бе отцепен от полицията.

На собствениците на сградата е издадено предписание, съобщи за Дарик столичният кмет Йорданка Фандъкова, която бе на мястото. Тя обяви, че ще бъдат налагани максимални глоби на собственици, които не поддържат своите сгради.

Глобата за неизпълнение на преписанието е между 100 лв. и 5 хил. лв., а при сградите - паметници на културата - санкциите стигат и до 100 хил. лв. Процедурата е предписанието да се връчи на домоуправителите, а там, където няма такива - то отговорността и глобата се плащат от всеки един от собствениците на апартаменти в сградата.

Виенската сладкарница на ъгъла на булевардите „Дондуков" и „Васил Левски" отваря врати в 7 сутринта. 15 минути преди това управителят на заведението заварил порутената фасада на сградата, стоварила се върху козирката на заведението. Нанесени са щети върху масите и столове за клиентите, които стоят отвън. 

"Идвам от Сточна гара нагоре, виждам, че полицията е оградила, не очаквах нещо такова да е станало, мислих дали не е обир, нещо по-сериозно. Дойдох и видях, че се е срутила фасадата отгоре, където е козирката на блока, паднала е върху козирката с рекламата на обекта. Най-важното е, че няма жертви", разказа пред Дарик управителят на сладкарницата.

Столичният кмет обясни, че отговорност за сградата носят собствениците. Ако има инцидент с пострадали хора, собствениците носят отговорността. Първата стъпка при проблем със сградата е незабавното обезопасяване, обясни тя: „Ако се види, че има някакъв проблем, да се сложи ограда, да се сложи лента, така че да не поемаме излишен риск към хората".

Според Фандъкова, ако инцидентът е станал в по-късен час, е можело да има пострадали, тъй като козирката се намира непосредствено над заведение с външни маси и столове: „За това казвам, Слава на Бога, че няма пострадали хора и това е най-важното. Сградата е частна собственост. Това е голяма сграда".

Йорданка Фандъкова припомни, че към районните администрации с нейна заповед са създадени комисии, които извършват огледи на опасни елементи от фасадите и комините. 115 предписания са издали кметовете на петте централни райони в София - Триадица, Средец, Сердика, Възраждане и Оборище, от началото на годината досега, каза още Фандъкова.

„Те са предимно за опасни елементи по сгради, но също така и за опасни сгради, които подлежат на събаряне. От миналата година досега са премахнати 16 опасни сгради, частна собственост. Ние от своя страна сме премахнали 27 опасни сгради общинска собственост. Предстои премахването на 12 сгради общинска собственост това лято. Районните кметове са издали заповед на шест опасни сгради за премахване", каза кметицата.

Собствениците, чиито сгради се нуждаят от ремонт, ще получат предписание за извършване на строителните дейности. След изтичане на законовия срок, те ще бъдат глобявани.

Това е поредният случай на инцидент със стара сграда в София. Преди година балкон на стара кооперация се срути и уби един човек, а ранените бяха двама.

Пет години по-рано, на ул. "Алабин" в София, няколкоетажна сграда се срути и затрупа две момичета в автомобила им.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Одобриха Александър Корнезов за съдия в Съда на ЕС в Люксембург

Доц. Александър Корнезов бе одобрен за съдия в Общия съд на Европейския съюз в Люксембург, съобщиха от министерството на правосъдието. На 15 юни българското правителство официално одобри

Евакуираха махала "Родопско", огънят на два метра от къщите

Махала "Родопско", която е към село Ахрянско е евакуирана заради огромния горски пожар в Ардинско, който продължава да се разраства. Причината е, че има пряка опасност за махалата.

Показаха къде лежи убиецът на Вероника от Велико Търново

Убиецът на Вероника превъртя! Илиян Здравков изтърпява 30-годишната си присъда не в мрачна килия, а в модерната психиатрична клиника към Ловешкия затвор.

Тир затисна лек автомобил до затвора в Бургас

Разсеян тираджия отнесе блондинка с Мерцедес на метри от затвора в Бургас, съобщи Новини бг. Дамата завивала към околовръстното - бул. "Тодор Александров", когато огромният камион я затиснал.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Борисов следи ситуацията с възникналия пожар в Кърджалийско

Министър-председателят Бойко Борисов следи ситуацията с възникналия пожар на територията на община Ардино. Огънят е засегнал над 1000 дка площи. Премиерът разпореди на главен комисар Николай Николов,

Полицията не допуска хора в района на село Ахрянско (Снимки)

Полицията не допуска хора в района на село Ахрянско заради пожара. Отцепен е пътя дотам и не допуска преминаването на автомобили към района на пожара.

Пожарът в Ардинско се разраства (Видео)

Пожарът в Ардинско продължава да се разраства. Пламъците вече са стигнали почти до пътя Кърджали - Смолян. Полицията отбива превозните средства по обходни маршрути.

Болници затварят отделения заради ремонти

Няколко болници затварят отделения и намаляват работата си през август заради ремонти и отпуски. Това сочи справка на Министерството на здравеопазването и Районната здравна инспекция, цитирана от БНР.

"Сова Харис": Борисов с най-високо одобрение от възможните кандидати за президент

Под 50% от българите най-вероятно ще гласуват на предстоящите президентски избори, които ще се проведат на 6 ноември. Борисов води класацията с 32,3%, ако се яви на изборите като кандидат-президент.