ТИР изръси 20 тона гипс на магистрала, затвори я

https://www.24chasa.bg/Article/1416031 www.24chasa.bg
Заради разпиления гипс по лентата към София движението бе пуснато на обяд. СНИМКА: Атанас Кънев

20 тона гипс и цимент наръсиха автомагистрала "Тракия" след преобръщане на ТИР. 32-годишният водач се е отървал без драскотина, бил е сам в кабината. Инцидентът стана към 5,15 часа в зоната, ползвана допреди 2 години за летищна писта, на 155-ия км на границата между Пловдивска и Старозагорска области, съобщиха от полицията.
Движението от Бургас към София бе спряно до обяд, докато бъдат разчистени чувалите и разлялото се гориво по асфалта. Трафикът се отклоняваше от Чирпан през Поповица към Пловдив.

"Карах с 80 км/ч, защото камионът има ограничителна шайба до 90 км/ч. Не съм заспивал, отдавам го на моментно невнимание", каза шофьорът Марин Колев от село Аксаково. Там той натоварил чувалите с гипс и цимент в неделя и след забраната за движение на ТИР-ове към 22 часа поел курса към Гоце Делчев.

На правия участък на 155-ия км камионът, който се движел в дясната лента, се отклонил наляво. ТИР-ът избутал около 40 метра от мантинелата, дори натиснал втората метална преграда към отсрещното платно. Водачът завъртял "пълен десен" волан. От рязката маневра обаче и от тежкия товар камионът излязъл в затревената площ и се преобърнал на лявата страна.

Заради разпиления гипс по лентата към София движението бе пуснато на обяд.
Заради разпиления гипс по лентата към София движението бе пуснато на обяд. СНИМКА: Атанас Кънев

"Отклоняване на вниманието е причината за инцидента. Няма спукана гума, не е установена никаква повреда по камиона", коментираха от сектор "Пътна полиция".

Не съм заспивал, стана много бързо, каза шофьорът на ТИР-а Марин Колев, който се е отървал без драскотина.
Не съм заспивал, стана много бързо, каза шофьорът на ТИР-а Марин Колев, който се е отървал без драскотина. СНИМКА: Атанас Кънев

"Добре, че нямаше никакво движение зад мен. Нямам обяснение как стана, но беше много бързо. Преди инцидента съм правил почивка, не бях уморен", обясни ергенът Марин Колев, който има професионална книжка от 1998 г.