Музата на поезията си шепне на ухо с професор по УНГ

https://www.24chasa.bg/Article/1416365 www.24chasa.bg
Проф. Едрев не брои операциите, които е направил... СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Бабички грохнали,
грозни, съсипани,
вас ли разгонвахме,
плахо опипвахме?
Тъжни самотници
в дългите вечери.
Счупи се стомната,
жаждата - вечна е.

Сещате ли се от кой изучаван поет беше? Толкова просто, изчерпателно, ясно и едновременно с това мелодично, че не се нуждае от нито знак и нито дума повече
или една по-малко.

Няма как да се сетите въпреки усещането за нещо близко, познато и безкрайно естествено. Нито е професионален поет, нито ви се е падал на късметлийски изпит. Авторът е един от най-известните български лекари. Някак между другото само за няколко години в плътния график за прегледите, студентите от 4 държави, семейството, приятелите преди ден издаде трета книга. В която пасторалното "Оркестър от щурци и жаби полето клати като лодка" е римувано с философското "От житото си правим хляба. Но правим си и спирт за водка." Обрат, характерен за словесния стил на проф. Георги Едрев.

Проф. Едрев е в професията е от 1968 г. А влиза в поезията (или пък тя в душата му) преди 4 години.
Проф. Едрев е в професията е от 1968 г. А влиза в поезията (или пък тя в душата му) преди 4 години.

Специалистът по болестите на ушите, носа и гърлото е оперирал хиляди болни. Някои, естествено, няма да познае по физиономия, но твърди, че винаги помни много точно лекуваното място. Сред пациентите му са хора от всички рубрики на новините - от светската през репортажите за обикновени хора до криминалната, но лекарската тайна е един от принципите, които никога не е нарушавал.

Професорът в сърдечен разговор за живота, морала и глобалната политика с журналистката Елена Йончева.
Професорът в сърдечен разговор за живота, морала и глобалната политика с журналистката Елена Йончева.

При него 10-ина години праща болни и Ванга. Сред тях - фелдшер, който настоявал проф. Едрев бързо да го оперира по поръка на пророчицата. Имало защо - по време на интервенцията се оказало, че скрита гной в ухото можело да тръгне към мозъка. През Лукановата зима по съвет на ясновидката помощ при доктора търси момиче от Русе с абсцес на шията. Оперирал го, но заради абсурдните по това време икономии нямало кой да изследва отстранените клетки и година по-късно се върнало със същите оплаквания. Пак я пращала Ванга "при него ке идеш и завинаги ке те оправи". Животът показал, че е познала.

На премиерата на последната, трета книга с художника на всичките му стихосбирки проф. Георги Чапкънов-Чапа
На премиерата на последната, трета книга с художника на всичките му стихосбирки проф. Георги Чапкънов-Чапа

Самата пророчица извикала лекаря за себе си един-единствен път към края на дните си - гласът й бил спаднал. Когато отишъл обаче, отклонила прегледа - нищо ми няма, оправих се, казала, и заговорила за друго. А няколко месеца по-късно тихо угаснала.
Ухото е тясната област на проф. Едрев. Оперирал е и много гърла и носове за ужас на американски професор, при когото специализирал в Сан Франциско - как така, възмущавал се колегата, та движенията при трите вида хирургия са коренно различни! Специализацията днес става все по-тясна, очаквам всеки момент да се наложи
едни лекари да се профилират за ляво ухо, а други за дясно, шегува се асът.

Проф. Едрев в шеговит диалог с подръпване на ушите с актьора Руси Чанев.
Проф. Едрев в шеговит диалог с подръпване на ушите с актьора Руси Чанев.

Специализирал е хирургия на ухото и в Москва и Санкт Петербург, дълги години е национален консултант и член на Европейската асоциация по отология и отоневрология. И в момента докторът на медицинските науки обучава студенти - в университетската болница "Лозенец", позната като Правителствена, на прецизност - много важно условие, ако ще оперираш под микроскоп през дупчица от милиметри в черепа. Не е ли изпипан абсолютно всеки етап, пропускът се връща като бумеранг към лекаря, обяснява професорът.

Прохожда в професията в родния си град. Днес "Остарял и пречистен, и съвсем побелял, пак сънувам Силистра във софийски квартал" , пише поетът. Всъщност глаголът не е точен. "Думите се появяват в главата ми, подреждат се и когато си намерят точно мястото, се обаждам на приятеля и редактор Георги Борисов и му ги казвам, а ако стиховете са се получили, той ги записва", разказва по характерния си непринуден начин Едрев.

Толкова естествено говори и за работата си в лекарския кабинет: ухото е като сърцето, никога не си почива, няма клепач като окото например, което понякога си отдъхва. Мож е да му се вярва безусловно - за сърцето има опит като пациент, за ухото - като лекар.
Последната книга на доктора е "С много лед" - на пръв поглед странно за мъж, който не пие от 20 г. Но своеобразна реплика на строфи от предишните му стихосбирки - "На чисто" и "Точен спусък."

Горещо лято... И защо се плашим?Дори в горещините има ред. И тъй - изваждаме кристални чаши. Уиски малко... Но пък с много лед.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из