Газовата отстъпка със задна дата, ако пуснем “Южен поток” от 15 септември

https://www.24chasa.bg/Article/1416516 www.24chasa.bg
Министърът на икономиката Делян Добрев минава зад гърба на енергийния министър от правителството на НДСВ Милко Ковачев на форум за инвестиции във ВЕИ. СНИМКА: Ивайло Дончeв

Обещаната от първи април отстъпка от 11,1% върху цената на природния газ ще бъде ползвана със задна дата. Това обяви вчера министърът на икономиката Делян Добрев.

Условието обаче е България да подпише за изграждане на "Южен поток" и проектът да стартира до 15 ноември. За целта акционерите в "Южен поток - България" - руската компания "Газпром" и "Български енергиен холдинг", трябва да изчистят някои подробности по проекта.

Според Добрев спорните въпроси не били финансови.

Размерът на отстъпката за 11% намаление на природния газ е между 115 и 120 млн. долара, каза министърът и увери, че няма теми, по които не може да се постигне съгласие. Сутринта Добрев прогнозира поскъпване на природния газ у нас заради увеличените цени на долара и петролните деривати. Малко по-късно през деня от "Булгаргаз" обявиха, че са поискали увеличение на цената с 15,73% от юли. Те настояват газът от юли да се продава за 809,05 лв. за 1000 куб. м без акциз и без ДДС. По-високата със 109,95 лв. цена се дължи най-вече на това, че "към настоящия момент въпреки положените усилия не е възможно да бъдат отчетени постигнатите на най-високо държавно ниво договорености за намаляване на разходите ни при внос на природен газ", обясняват от газовата компания. Друга причина била, че курсът на долара се е повишил с 5,02 на сто през второто тримесечие. Поскъпването било нужно и за осигуряване на 148,5 млн. куб. м в газохранилището в Чирен.

Представителите на бизнеса обаче се обявиха категорично против увеличението на таксите за т.нар. зелена и кафява енергия, които се включват в цената на тока. На консултативен съвет в София вчера предприятията скочиха и срещу въвеждане на нова такса "Невъзобновяеми разходи", с която ДКЕВР се надява да покрие разходите от скъпите централи АЕS Гълъбово и ТЕЦ "Марица изток 1".

"Смятаме, че сега е нужно да се преразгледат в детайли договорите с тези централи или дори да се развалят", заяви Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Според бизнеса икономическата криза може да се третира като форсмажор, още повече че към нея се добавя и ново искане за сериозен скок на газа. "За каква конкурентоспособност говорим, при положение че в Русия синьото гориво струва 120 долара на 1000 куб. метра, в САЩ е 77 долара, а у нас , ако се приеме цената, искана от "Булгаргаз" ще стане 521 долара", попита Стаменов.

Махат преференциите за "зелен" ток от догодина?

Още от средата на следващата година може да отпаднат преференциалните цени за произведената от възобновяеми източници енергия. Това предупреди вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Преференциални цени за нови ВЕИ-та няма да има, ако България достигне целта за 2020 г. от 20,8% енергия от алтернативни източници предсрочно. Ако сегашните темпове на нарастване на производството на "зелен" ток продължат, целта ще бъде постигната през средата на 2013 г., твърди Добрев.

"В момента ограничаваме инвестициите във ВЕИ, за да може целта да бъде достигната плавно до 2020 г. В противен случай България седем години няма да има никакви инвестиции в алтернативни източници", каза министърът на икономиката на форум за зелените инвестиции, организиран от българското училище за политика.