Обискират руски опозиционери

https://www.24chasa.bg/Article/1416680 www.24chasa.bg
Маскиран московски полицай влиза в блока, където живее блогърът Алексей Навални. СНИМКА: РОЙТЕРС

Следователи и полицаи в Москва обискираха домовете на над десет организатори и участници в митинг срещу президента Владимир Путин на 6 май, предаде ИТАР-ТАСС.

Претърсени са жилищата на Алексей Навални, Сергей Удалцов, Иля Яшин, Ксения Собчак, Борис Немцов и други опозиционни активисти. За участие в масови безредици преди месец са задържани 12 заподозрени. От тях са иззети база данни и дрехи, с които са били тогава на протеста.

Обиските се извършват ден преди насрочената за днес поредна антипутинска акция на руската опозиция, наречена също като протеста от 6 май Поход на милионите. 12 юни е официален празник в Русия. Страната чества приемането през 1990 г. на декларацията за държавния суверенитет на Руската федерация.

“Добре дошли в 37 година”, бе вчера основният анонс с новини от Русия в социалната мрежа “Туитър”. Посланието прави асоциация с 1937 - годината на най-кървавите сталински чистки и репресии.

Някои опозиционни активисти смятат, че вчерашните хайки ще изкарат днес на улицата повече хора, отколкото на 6 май. Други обаче подозират, че много хора ще се уплашат и няма да посмеят да протестират.

На 6 май на Блатния площад в Москва полицията разпръсна разрешения Поход на милионите. Опозицията обвини силите на реда, че пречели на шествието и митинга. Полицията от своя страна обвини противниците на Путин в умишлени провокации, прераснали в безредици.