Станимир Флоров: Брендо е имал 5 фалшиви паспорта

https://www.24chasa.bg/Article/1416691 www.24chasa.bg

Със Станимир Флоров, директор на ГДБОП, разговаря Илиана Динекова

- Г-н Флоров, след операцията "Кокаинови крале" италианците обявиха, че калабрийската мафия е работила с Евелин Банев-Брендо. Имате ли информация как той се е свързал с фамилията Белоко?

- Нормално е хората, които се занимават с престъпна дейност, да имат контакти. Както ние имаме добри контакти с нашите парньори, така и хората, които се занимават с престъпления, имат добри взаимоотношения. Те не са много и се знаят.

За Брендо се знае, че първоначално той и Иван Тодоров-Доктора започват да се занимават основно с контрабанда на цигари. Най-вероятно са направили една добра схема за транспорт на големи и обемисти товари първоначално за цигарите.
Впоследствие са започнали да се занимават с трафик на кокаин, тъй като са преценили, че бизнесът с наркотиците е по-печеливш. Това е, няма нищо специално.

Доктора също е участвал в схемата и вероятно заради това е бил елиминиран.

- Италианците изненадаха мнозина, като казаха, че Брендо е на по-високо ниво от калабрийската мафия.

- И аз съм го казвал. Предишното ръководство на МВР ме наказа, защото след една пресконференция казах пред ваши колеги, че българите стоят на много високо ниво в контрабандата на наркотици. Сега се разбра, че това е вярно. През годините сме установили, че тези хора стоят на много високо ниво. Тяхната роля няма нищо общо с тази на мафията в Италия, както и на тези, които се занимават с производството на кокаин в Южна Америка.

Всеки има различни задачи - едни го произвеждат, други го транспортират, трети го продават.

- Знаете ли къде е щял да избяга Брендо? Някъде, където не важи европейската заповед за арест?

- И това е вариант, но в хода на разследването установихме, че Брендо и част от хората му са ползвали много различни самоличности. Това показва, че са имали готовност да напуснат България и да се настанят в някоя страна с друга самоличност. Установили сме, че Брендо е имал 5 фалшиви документа с различна самоличност.

- Как Банев е набирал мулетата?

- Срещу сериозно възнаграждение, но няма да коментирам оперативни данни. Мулетата са хора с висока квалификация, защото, за да направиш едно плаване от Южна Америка до Европа, трябват доста познания и умения. Това са екипажи с богат опит.

Част от трафика на кокаина е осъществяван с 15- или 20-метрови яхти. През годините са задържани много яхти по наша информация. Работили сме активно и сме сътрудничили на колегите и голяма част от нещата са се случили благодарение на данните, които сме изпратили.

- Има ли вече яснота коя е къртицата, издала информация на Брендо?

- Не. Колегите от Италия казаха, че на тази среща през 2008 г. са присъствали служители от МВР и прокурори, но този документ е предоставен само на прокурорите.

Той показва абсолютно всички лица и цялата схема и организация на Евелин Банев.

- Има ли данни Банев да е бил покровителстван от служители на МВР или политици през годините?

- Нямам информация да е покровителстван. Преди да стана директор, съм работил като оперативен работник и като началник в отдела за борба с наркотиците. Банев е наблюдаван от нас и благодарение на нашата информация са задържани както големи количества наркотици, така и пари, от 3 до 5 млн. евро, които, предполагаме, са от продажбата им.

Знаете, че преди дни в Германия задържаха двама българи с кола и в нея бяха открити 2,5 млн. евро в тайници, в които е транспортиран и кокаин, и хероин. Единият задържан случайно или не е от Тополовград, откъдето е и Брендо.

- Като сте наблюдавали Банев, защо не е задържан?

- Защото е изтичала информация, както сега се установи. Брендо е развивал престъпна дейност само извън България и затова не сме могли да предприемем нещо. Но ние сме си свършили работа. Това беше отбелязано и от представител на карабинерите, който беше тук преди дни. Той даде висока оценка за сътрудничеството си с нас и за информацията, която е получавана от ГДБОП. Благодарение на това, те са успели да финализират разследването по групата на Брендо.

- Преди време казахте, че правите всичко възможно наши престъпници да бъдат съдени в други страни. Доволен ли сте, че Брендо ще бъден съден в Италия?

- Доволни сме, защото, ако наистина получи присъда за това, в което е обвинен, ако се докажат престъпленията, той трайно ще бъде на място, където би трябвало да бъде.

- Защо само един от 4-мата задържани от групата на Таки - Кирчо Руския, остана в ареста?

- Таки отдавна не е в България. Хората, които задържахме, явно преди време са били в обкръжението му и затова сега ги споменават, че са от неговата група. Те отдавна не са обвързани с Таки. След като той е напуснал България тези хора са се захванали със самостоятелен бизнес.

Работата по групата на Таки е от години и е съвместна с ВКП. Прокурори и наши колеги са събирали информация и доказателства по разследванията. Според установеното тези хора са се занимавали с разпространение на наркотици, като на най-високо ниво е стоял Кирчо Руския. Той беше доста конспиративен. Придвижваше се с кола от 1990 г. След това, за да покаже завидно финансово благосъстояние, се качваше на по-луксозни автомобили, с охрана и се опитваше да всява респект в Бургаско и най-вече в Слънчев бряг, където той и хората му се опитваха да сложат ръка върху най-елитните заведения за разпространение на кокаин и проституция.

ГДБОП е направила необходимото - лицата, които са ни подадени, сме ги задържали. Оттук насетне прокуратурата и съдът имат думата, но ние няма да стоим безучастни. Ще направим каквото можем.

- Каква е била ролята на Руския в подготовката на покушенията срещу съдия Владимира Янева и колегата ви Валентин Цоновски?

- Не знаем много подробности. Ако знаехме, нямаше само да предупреждаваме тези лица. Получихме информация, която после се потвърди, че е имало среща между Митьо Очите и Хамстера в Бургас и на нея е бил и Кирчо Руския. Установено е, че е приета такава поръчка, тъй като се случиха някои неща, които не са приятни за техните преки ръководители.

- Вярно ли е, че след срещата с ваши служители Митьо Очите е емигрирал?

- Имаме информация, че в момента се намира извън България. Знаем къде е. Преди време ме питахте дали знаем къде е Таки и аз ви казах, че знаем.

- Така е, но никой не ви повярва. А знаете ли къде се крият приятелите на Таки - Ицо Исуса и Къро?

- И тях ги знаем къде са.

- При Таки ли са били?

- Най-вероятно, но след това, което се случи с него, няма как да са там. От време на време са се виждали и са имали контакт и в Дубай и в други страни.

- Има ли разместване в престъпния свят след арестите на Брендо и Таки?

- Нещата не стоят така, както преди години, и това се дължи на усилията ни организираната престъпност да бъде сломена. Правим всичко възможно да я ограничим до възможния минимум. Усилията на МВР и другите институции са сериозни и резултатите са видни, независимо че някои журналисти се опитват да твърдят, че акциите - и за Гриша Ганчев, и за Таки, и за Брендо, са заради предстоящия доклад на Брюксел. Няма такова нещо. Не можем да планираме кога ще се случат определени обстоятелства, за да задържим едно лице.

- Бившият вътрешен министър Румен Петков нарече ареста на Брендо и другите ви акции провал. Как ще му отговорите?

- Не може да са провал, след като сме установили сериозни престъпления и все още има задържани лица. Обвинението към Гриша Ганчев предизвика серозно негодувание у него, защото до този момент той не е бил притесняван. И вероятно въобще не си е и помислял, че ще бъде притесняван.

Стараем се и се опитваме да въведем ред и дисциплина в държавата, а не да си оправим имиджа пред европейските партньори.

Преди време са се случвали доста нелицеприятни неща. Сега установяваме, че тогава организираната престъпност е била обвързана както с партии, така и с ръководството на държавата. Нали помните снимката, намерена в колата на Иван Тодоров-Доктора?

- Пламен Галев и Ангел Христов бяха обвинени задочно в пране на 35 млн. лв. Имате ли представа откъде имат толкова пари? Явно не са от рекет над таксиметрови шофьори.

- Не мога да ви отговоря. ГДБОП е проявявала интерес към тях и тази служба установи срещата на Румен Петков с тях. Видяхте как се развиха нещата след това. Опитаха се да смачкат ГДБОП, като ни казаха да не си врем носовете, където не ни е работа. Тогава службата беше станала дирекция в рамките на Генералната дирекция на полицията и имаше няколко началници, които да ни контролират, за да не допускаме такива "грешки".

Тогава сме работили по Галеви, но не сме установили категорично, че те се занимават с
производство и разпространение на наркотици.

Тези хора, които сега най-много ни критикуват за организираната престъпност и контрабандата, когато бяха на власт казваха, че в България няма организирана престъпност и контрабанда и затова няма нужда от тази служба.

- Младен Михалев-Маджо представлява ли интерес за ГДБОП?

- За момента не. Той в по-голяма част от времето пребивава извън България. Службите в МВР работят на наша територия. Това не значи, че не сме обменяли информация с чуждите ни партньори.

- А за тях той представлява ли интерес?

- Няма как да ви отговоря.

- Как ще коментирате изявленията на бившия шеф на ЦСБОП (така се е наричала ГДБОП тогава б. а.) през 90-те години Тихомир Стойчев, който ви обвини в изтичане на информация към престъпниците и предателство на хората, които са ви помагали?

- Този "корифей на оперативно-издирвателната дейност" се е задържал на ръководен пост само няколко месеца. Тогавашният министър Йордан Соколов го уволни заради нерегламентирани контакти с криминалния контингент, знаете за Фатик.
Имаше такава среща, за която Стойчев говори. Аз лично отидох с него и още един колега, за да ни покаже една къща, в която се предполагаше, че се произвеждат наркотици. Стойчев обаче сега не смее да спомене името на човека, на когото е къщата. Това е Коко Клисарски.

Направихме проверка на къщата още на следващия ден и се оказа, че там не се произвеждат наркотици. А Коко Клисарски е човек, който многократно е задържан от ГДБОП и има и ефективна присъдца.

Откакто през 1995 г. започнах в службата, съм работил единствено и само по наркотиците. Така че, ако съм предавал информация на Коко Клисарски, той нямаше да бъде задържан от служителите, които съм ръководил. Вероятно помните, че преди дни пак имаше операция в къща на Коко Клисарски и беше открито оборудване за производство на наркотици.