Италианска клиника дава надежда за сляпо и глухо дете

https://www.24chasa.bg/Article/1416727 www.24chasa.bg
Гошко с майка си Мария и баща си Георги. СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА

Как се живее с диагноза сляпо-глухота и за денонощните грижи на майка му - архитектка, отказала се от кариерата в името на детето, знаят приятелите и близките на семейството.

Гошко се ражда в 24-а седмица с тегло 700 г и с тежки поражения на слуха и зрението. До навършване на 1 г. претърпява 4 очни операции в Рим, където лекарите успяват да възстановят ретината на лявото око. И дават надежда, че след година-две ще може да се имплантира леща на мястото на извадената. Дотогава на всеки 6 месеца трябва да ходи на преглед под упойка.

"При последното изследване лекарите установиха повишено вътреочно налягане и поставиха диагноза глаукома, което значително усложни ситуацията с поставянето на лещи", разказва майка му Мария.

Гостите на момчето нарисуваха “Морска приказка” и я посветиха на него.

СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА
Гостите на момчето нарисуваха “Морска приказка” и я посветиха на него. СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА

Как ще се процедира нататък - думата имат специалистите от Италия. Прегледът трябва да стане не по-късно от края на юли. Досега семейството се е справяло с честите пътувания до Италия. Разходите по транспорта и престоя са за тяхна сметка и възлизат на около 1500 евро. Самото изследване се поема от клиниката в Рим.

Малкият бе  много активен и обикаляше всички кътчета.

СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА
Малкият бе много активен и обикаляше всички кътчета. СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА

"Хрумна ми да направим зелено парти в нашия двор - с музикален кът, готварница и артателие, и така да съберем средства за пътуването. Приготвихме кексчета, пасти, торта, топли и студени напитки. Поканихме приятели, други научиха от фейсбук и сайта, който направихме", казва майката.

В предизвикателството да организира благотворителната акция й помагат музикалният терапевт Светлана Борисова, речевият рехабилитатор Таня Бръсничева и майстор-сладкарят Таня Русчева, нейни и на семейството приятели.

Забързан да оправя озвучаването, да черпи с безалкохолно на бара, да бъбри с гостите, бащата Георги буквално не спира на едно място. В разгара на детския купон всеки бе намерил мястото си - част от малчуганите рисуваха, други свиреха на барабани и китари, млади дами бяха окупирали масата, където се майсторяха вкусни кифлички.

"Написахме специална рецепта с млечно тесто, останалото е дело на децата", въодушевява се сладкарката Таня. Около крехката жена с висока шапка постоянно се тълпяха нетърпеливи малчугани. След половин час чакане от фурната излязоха ароматни кифлички, които мъниците разграбиха за минута.

За малкия Георги прозвуча и специална песничка, написана от баба му Бистра: "Аз съм Гошко - хубавец! Весел съм като врабец! Цял ден скачам - скок-подскок, ставам по-висок...."

Авторката на мелодията Светлана Борисова вече 2 месеца работи с детето като музикален терапевт.

"Заедно свирим на барабани, действа му добре на емоционалното и психическото развитие. Опитва се да комуникира със звуци, наподобяващи бръмчене.

Аз също слизам до нивото му и започвам да бръмча. Явно му харесва, защото се смее и се притиска в мен", обяснява специалистката.

Успоредно с тези занимания Гошко прави и слухово-речева терапия.

"Най-важно за него е развитието, трябва да работим върху комуникацията. Скоро предстои да го запишем в училището за слепи деца във Варна. Това ще промени и нашия живот, тъй като трябва да се преместим там", обяснява Мария.

В момента тя напълно е зарязала архитектурата. Надява се да вземе лиценз и да работи реставрация, за което е специализирала преди раждането на детето. Мъжът й Георги е оператор на програмна машина в електропроизводството. И досега е благодарен на софийския шеф, който му станал личен гарант на заем от 20 000 лв. за първата операция. Семейството има да изплаща лихви още 3 г.

След очния преглед в Рим на Гошко му предстои и електрокохлеография в Падуа - изследване, което ще потвърди или отхвърли тежката диагноза слухова невропатия.

"Инструменталните прегледи са категорични, че момчето няма слух. Субективните, които са на база реакции, обаче сочат, че чува в диапазона от 70 децибела нагоре. Което дава надежди, че може да се поставят слухови апарати", непримирима е майката.

Много необходима за детето е и неговата първа функционална оценка в център, специализиран за сляпо-глухи в Озимо, Италия, за изготвяне на индивидуален обучителен план. Следвайки го, нашите терапевти ще могат да работят по-ефективно.

Заради диагнозата сляпо-глухота семейството не може да разчита на помощта на фонда за лечение на деца в чужбина. Единственият път е този на техните собствени усилия, надеждата, която не ги оставя до последно, и подадената ръка на добри хора. Първите постъпления от 856 лв. след партито вече са налице. Родителите са оптимисти, че сумата от 1500 евро ще се събере и ще могат да помогнат на детето си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на