По 1000 беемвета на ден с български седалки

https://www.24chasa.bg/Article/1418461 www.24chasa.bg
Южноафриканка държи пред премиера Бойко Борисов ластик за автомобилна седалка, който той да пререже. Вчера министър-председателят откри завод за кожени седалки за автомобили в софийското село Мусачево, собственост на компанията ALC от РЮА. В него ще се произвеждат 60% от седалките за луксозните автомобили BMW. СНИМКА: Румяна Тонeва

Всеки ден от конвейерите на заводите на БМВ в Германия ще излизат по 1000 автомобила, които са обзаведени с ушити в България кожени салони. Това обяви главният мениджър по седалките на автомобилния производител Вернер Шмадерер. Общо БМВ произвежда 1600 автомобила на ден.

Кожените седалки за луксозните германски автомобили ще се шият до софийското село Мусачево в завод на южноафриканската компания ALC, който бе открит вчера от премиера Бойко Борисов. Инвестицията е за 4 млн. евро и са разкрити 500 работни места.

"До края на годината от този завод ще бъде направен износ за 30 млн. евро. Освен седалките в България се правят и почти всички автомобилни стъкла в Европа, носачи, семеринги, уплътнения и маркучи. Скоро БМВ ще произвежда в Германия само моторите", обяви Борисов на откриването, преди да нареже с ножица церемониален ластик вместо традиционната лента. "Ставам за кроячка", похвали се премиерът пред шивачките от завода.

Премиерът Бойко Борисов прегръща собственикът на ALC Йоханес Малгуджани докато открива инвестицията на южноафриканската компания. Борисов поръча на работниците да се трудят качествено, за да дойдат още инвеститори.
Премиерът Бойко Борисов прегръща собственикът на ALC Йоханес Малгуджани докато открива инвестицията на южноафриканската компания. Борисов поръча на работниците да се трудят качествено, за да дойдат още инвеститори. СНИМКА: Румяна Тонeва

"Радвам се, че откривам такива сериозни инвестиции, защото допреди нас 75% от чуждите инвестиции бяха в строителството, сиреч спекула, а другите във вятърни и соларни паркове", заяви още Борисов.

България е избрана за място за инвестицията в състезание с почти всички държави от Източна Европа, обясни собственикът на ALC Йоханес Малгуджани. "Тук ни привлече това, че сте член на ЕС, имате ниски корпоративни данъци и най-важното страната е стабилна политически и икономически", каза южноафриканецът.

До края на вчерашния ден трябваше да бъде оправен пътят между Мусачево и София, обеща Борисов. Ремонт на пътя по време на откриването на завода не бе започван. "Успех и още една фабрика да направите тук", обърна се премиерът към инвеститорите.