В Бургас учат 28 руснаци, сирийци и индонезийка на български

https://www.24chasa.bg/Article/1419228 www.24chasa.bg
Ирина Буланова

28 руснаци, сирийци и индонезийка-единствената, постоянно пребиваваща в Бургас от тази националност, усърдно залягат над учебниците по български. Успоредно с това се научават и как по-лесно да се адаптират в Бургас, например къде да потърсят лекар, как да си купят билет за влак или къде да се оплачат при нередност.

Занятията вървят всеки ден в Информационния център за имигранти на ул. "Поп Георги" 3. "Групите са три според това колко са напреднали в изучаването на езика.
Най-многобройна е сутрешната група, която посещават близо 25 руски граждани", обясни Виолета Стоева, координатор в центъра за имигранти. На обяд тънкостите на българския усвояват две сирийчета и индонезийка, които знаят само английски. След това идват други чужденци.

Медиаторът Йоана Гюрова, която провежда заниманията е категорична, че курсистите са изключително мотивирани и бързо усвояват новостите, които са им необходими в ежедневието тук.

Руснаци по време на заниманията по гражданска ориентация в центъра за имигранти.
Руснаци по време на заниманията по гражданска ориентация в центъра за имигранти.

"Всички имигранти, освен езика, получават и така наречената гражданска ориентация. Наред с това даваме и различни консултации - хората идват и се интересуват най-вече от правно-административната система, какви документи са нужни при едни или други вълнуващи ги въпроси", посочи Стоева. Семейства с деца пък питат къде има детски градини и училища и как могат да запишат малчуганите си там. Досега са консултирани над 50 чужденци, потърсили помощ в центъра.

Координаторите там са доволни от срещите, които са организирали досега за иностранците. На 24 май спретнали манифестация, на 1 юни децата се забавлявали, рисувайки на асфалт, а на следващия ден почели паметта на революционера Христо Ботев.

В средата на месеца предстои да ги заведат на екскурзия до Поморие и Медово. На 20-и планират да покажат на видеостена какво са направили досега в рамките на проект "Единни в многообразието". Точката, поне засега, ще бъде поставена с концерт "Цветни ритми на морския бряг".

Работещите в центъра, и самите чужденци се надяват финансирането на проекта да продължи и занапред. Засега съществуването му е сигурно само до 30 юни.

Ирина Буланова, координатор в Информационния Център за имигранти в Бургас: Имигрантите са млади и образовани, потенциалът им трябва да се използва.

- Какви са основните проблеми, с които се сблъскват имигрантите в Бургас според вашите наблюдения в центъра?

- Центърът за имигранти в Бургас работи с граждани на трети страни, които легално пребивават в града и региона. По нашето законодателство има много възможности имигрантите да останат тук до 1 година, срокът после се удължава с по 1 година - до 5, след което може да се поиска статут на постоянно пребиваване. Точно тази целева група среща затруднение и като всички имигранти първата пречка е езикът. Огромната част от имигрантите, с които работим са от Русия. Сега се занимаваме с въвеждането на хората в обстановката в Бургас с часове по гражданска ориентация и за голяма радост те се посещават изключително много.

Освен езика, това, което за чужденците е важно са децата и учебните заведения, които те ще посещават. По настоящото законодателство тази категория имигранти със статут на продължително пребиваване трябва да заплащат такси, дори и в основното училище. Сега обаче текат промени в Закона за образованието и на второ четене тази дискриминационна нотка е отстранена.

Другият тип проблеми за имигрантите са проблемите със здравеопазването. Те нямат право на личен лекар, трябва да плащат такси. Разбира се, те имат нужда от контакти с представители на българската общност и на своите общности. В Бургас специално се оформиха няколко обществени организации, които обединяват гражданите на Русия, защото те имат нужда да се срещат някъде, да общуват помежду си.

Искам веднага да ви кажа, че емигранти има не само в Несебър, Св. Влас и Равда, имигранти има в Подвис, Сунгурларе, Каменар, Тръстиково, Брястовец, Черни връх. Те си купуват малки къщи с двор, които реновират и правят страхотно хубави домове.

- Руската общност в Бургас и региона става все по-голяма. С какъв бизнес основно се занимат те и като цяло трудно ли е намирането на работа за чужденците?

- Различно, зависи от начина и повода, по който пристигат в Бургас. Но като цяло намирането на работа е трудно. Имигрантите по принцип са млади и образовани. Част от тях идват у нас и създават фирм, но има условие за наемане на поне 10 български граждани. Някои се опитват да влизат в туристическия бизнес. Други работят по интернет, например рускиня, завършила организационна психология седмично работи 2 дни по интернет и е доволна. Част от тях нищо не работят, учат езика. Други идват като експерти, представители на чужди фирми, специалисти, които работят в промишлеността - в Лукойл, Промет. Има също лекари, художници, журналисти, разбира се, и пенсионери.

Но тези хора, които не са със статут на продължително пребиваващи и не са съпрузи на български граждани, нямат право да се регистрират в Бюрото по труда. Смятам, че този човешки потенциал трябва да се влее тук, защото хората са избрали да живеят тук, не са просто курортисти.

- Какво показват официалните данни - колко са имигрантите в Бургас и от какви националности?

- Точните цифри могат да се вземат от статистиката и от дирекция "Миграция". Общо взето имигрантите в Бургас са на пето място по брой в страната. И са 5% от общия брой на живущите в Бургас. Може би затова и центърът за имигранти бе отворен именно в Бургас.

По националности най-много са руснаците. В предишни години имаше и доста арменци, но сега броят им е намалял, тъй като след 5 години те получават статут на постоянно пребиваващи. Има граждани на Сирия, китайци, индийци и др.

Сергей, 53 г., от Москва

Пенсионирах се преди 3 години, работих като водолаз. Гмуркал съм се в цяла Русия, ремонтирал съм газопроводи под вода.

След пенсионирането реших да се установя в България, защото това е добра страна с добри хора. Купих къща в Брястовец. Сега при мен е съпругата ми Лариса и дъщеря ни Марияна, на които много им харесва тук. Имам приятели българи, с които си ходим на гости, играем шахмат. Уча български, другите ми удоволствия са морето, карам и мотор.

Екатерина, 25 г., от Москва

От 2 месеца съм в България, родена съм в Москва. Женена съм за българин от Сунгурларе.

Запознахме се преди 2 г. докато бях на почивка в Слънчев бряг. Първоначално той идваше при мен, после аз отново дойдох в България. След 1 г. се оженихме. Сега живеем на квартира в Бургас. Работя по интернет в московска фирма, правя маркетингови проучвания. Чувствам се добре, но и малко самотна - нямам приятели и не знам много добре български. Баба ми има апартамент в Св. Влас, чакам с нетърпение да дойде през лятото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца