Веско признал, че от анаболите имал проблеми с дишането и сърцето

https://www.24chasa.bg/Article/1419283 www.24chasa.bg
Доц. Снежа Илиева е разтревожена, че у нас свободно се продават креатин и прохормони. СНИМКА: Искра Сотирова

Младият мъж, който издъхна от анаболи във Варна, е признал, че взема стероиди по схема. Медици от ВМА пазеха в дълбока тайна името на момчето, сполетяно от внезапна смърт.

Веселин Цанков, на 26 г., е помпал мускули отдавна, но по-целенасочено започнал да се занимава с фитнес, след като отишъл да учи специалност защита на националната сигурност във Варненския свободен университет.

Веско е от Видин и е завършил местното СОУ "Св.св. Кирил и Методий". Когато си идвал в родния град, обикновено посещавал фитнес залата на стадион "Георги Бенковски".

За последно бил през май около абитуриентските балове, външно нямал вид на човек със здравословни проблеми. Само пред най-близките си приятели споделил, че от 2 месеца има затруднения с дишането. Веско не им е казал, че е вземал анаболи. Те предполагат, че вероятно е ползвал медикаменти, които нямат разрешение за официална продажба.

"Дори и да е ползвал стероиди, явно фитнес програмата му не е била подготвена правилно и не се е натоварвал достатъчно, за да ги освободи при тренировка", допусна негов познат.

Сред фитнес маниаците било много популярно използването на метан, който действал много бързо и за кратко време водел до неколкократно увеличаване на мускулната маса, но бил пагубен за сърцето.

Преди 2 г. и друг млад видинчанин е починал в резултат на прекомерна употреба на анаболи. И тогава младият мъж издъхнал във Варна.
26-годишният Веско е очаквал да бъде лекуван в столична болница. Когато го приели в токсикологията на ВМА-Варна, лекарите открили, че той има тромби в белия дроб и краката.

"Беше контактен и ни каза, че взема от няколко години анаболи. Много красиво, атлетично момче", казва доц. Снежа Златева, завеждащ токсикологията. Сърцето на Веско спряло изведнъж, час след като постъпил. Лекарите успели да възстановят сърдечния ритъм, но за малко. "Сполетя го внезапна смърт, за която чуваме в спортните новини.

По аналогичен начин на терена издъхнаха двама футболисти и един атлет", казва д-р Златева. Аутопсията показала, че причина за състоянието на фитнес маниака са анаболи. Приемани са в голямо количество и от дълго време.

Вестта за смъртта на момчето се разнесе много бързо из фитнес залите във Варна. Инструктори и запалени посетители се чудеха кой е този млад мъж. Трениращите фитнес се делят на такива, които залагат на натурална храна и много редовни тренировки, и които разчитат на зоб. Така най-общо се наричат хранителните добавки за увеличаване на мускулната маса.

След шокиращата кончина на фитнес маниака спортуващите в залите шушукат дали не е станал жертва на анаболи менте. Ампули с произведени в Индонезия и Тайван стероиди могат да се купят за по 2,50 лв. парчето.

Случай на тежко увреждане на здравето от фалшиви хапчета за мускули у нас е познат. Миналата година младеж от Созопол претърпя 5 операции и животът му едва бе спасен. Полицията откри продавача на хапчета във фитнес залата, където е тренирал потърпевшият.

Загорели момчета с яки бицепси вдигаха рамене на влизане във Варненския свободен университет - нито задочници, нито редовни студенти от специалност защита на националната сигурност бяха чували за смъртта на колегата си.

"Нормално е да тренират много. В нашата специалност се покриват задължителни стандарти по самоотбрана и защита. Аз водя отбора на университета по лична защита и при мен са попадали такива момчета. Дори съм успял да откажа няколко да се тъпчат с анаболи", казва Димитър Узунов, инструктор и треньор в специалността. "Анаболите водят до нарастване на мускулите, а сърцето не е готово да подхрани тази маса с кръв. То е като помпа, която в един момент се чупи - стига се до инфаркт. По-лекият ефект е да се скъса мускул. Сухожилните връзки не издържат на тази уголемена маса, нараснала от анаболи", обяснява специалистът по самозащита.

Има и психологически момент, казва Узунов - в наше време на по-големите мускули се гледа с респект и възхищение.

Шокиращата смърт от анаболи на Веско е първи случай за варненската токсикология от началото на годината. Медиците обаче от няколко години наблюдават, че тенденцията се засилва.

"Младежите получават съвет от "запознати", които нямат медицинско образование. Казват им, че трябва да вземат анаболите по схема 45 дни. А може още на третия-четвъртия ден човекът да стане неадекватен и дори да не си познае близките", казва д-р Златева. Тя е разтревожена от свободната търговия с прохормони. В закона за прекурсорите тяхната продажба не е забранена. А всъщност това са изкуствени форми на тестостерон. Освен големи мускули и сила обаче той отключва агресия и желание за разрушение и побой у младежите. Приемът му подлъгва мозъка и той спира да произвежда естествен тестостерон.