До 1350 лв. за стажант - чиновник от 1 август

https://www.24chasa.bg/Article/1419991 www.24chasa.bg

Нови заплати ще имат от 1 август служителите в администрацията. Това предвиждат приети вчера от правителството промени в 13 постановления, наредби и правилници, които регламентират заплащането на чиновниците.

Промените влизат в сила от 1 юли, но ведомствата ще имат месец да преизчислят заплатите. Според новите правила максималното възнаграждение на държавен служител ще е 3500 лв. Право на него ще има главният секретар на Министерския съвет, ако е достигнал най-големия (шести) ранг в чиновничеството.

3200 и 3000 лв. ще са съответно за главен секретар в министерство и агенция. Шефовете на дирекции ще вземат до 2900 лв. месечно, а шефът на НАП - 2800 лв. 3000 ще е таванът на заплатата на посланик. В новата наредба се предвиждат заплати до 1350 лв., включително за стажанти, а главните експерти и митничарите ще вземат до 1900 лв. До 1100 лв. ще е за техническия персонал.

С новите правила се въвежда и система от бонуси за чиновниците въз основа на добра работа. Допълнителните възнаграждения могат да стигат до 30% от основната заплата.
Няма да имат вече право на допълнително заплащане за участието си в съвети, одитни комитети, комисии, работни групи, директорски бордове и всякакви други източници на бонуси.

Това предвиждат промени в закона за администрацията, които също бяха одобрени вчера от правителството.

Причината за премахването на тези допълнителни заплати е, че те не са обвързани с постигането на конкретни резултати и освен това не стимулирали чиновниците да работят ефективно, обясниха от правителствената пресслужба. С текстове в този закон се променят още 13 закона и 2 кодекса, за да важат за всички служители в администрацията, а не само за държавните служители.

От вчера бе премахната и възможността служителите на ведомствата да получават финансово стимулиране като процент от събраните от тяхната администрация глоби и такси.