Болниците в Бургаско закрили 673 легла

https://www.24chasa.bg/Article/1420820 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

С 673 са намалели леглата в многопрофилните и специализираните болници в Бургаско за 1 година, съобщиха от Териториалната статистика.

Многопрофилните болници остават 7, но леглата, отредени за лежащо болни са редуцирани на 951 или с 80 броя по-малко от 2010 г. С цели 80% падат леглата и в 3-те специализирани болници в региона - от 992 сега те са едва 399, сочат данните на статистиката към края на 2011 г.

С другите лечебни заведения като ДКЦ-та, медицински центрове и др. стационарът, на който може да разчитат жителите на региона е общо 2 854.
Осреднено населението в Бургаско може да разчита на 485 легла на 100 000 души, сочат данните.

Не по розово е положението при лекарите, част от които емигрират в чужбина заради по-високото заплащане там. Лекарите на трудов договор към лечебните и здравни заведения в областта към края на 2011 г. е 1143. Медицинските специалисти по здравни грижи пък са 2051. Според изчисленията на статистиците на един лекар се падат средно 363 души от населението в региона.

"Тенденцията все повече лекари да емигрират в чужбина се задълбочава и засега остава необратима. В Бургас се чувства недостиг на специалисти като анестезиолози, рентгенолози, патоанатоми, хирурзи.

Младите колеги, които сега завършват също бягат заради специализациите навън, заплащането, условията на труд, материалната база", коментира зам.-председателят на Регионалната лекарска колегия д-р Здравко Димитров.

У нас лекарите получават около 400 евро срещу 4000 евро в чужбина. Освен това специализицаиите навън били 3 години, през което време те имат заплащане. За да вземат специалност тук им трябват 5 години и собствено финансиране, без помощ от държавата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от