Болниците в Бургаско закрили 673 легла

https://www.24chasa.bg/Article/1420820 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

С 673 са намалели леглата в многопрофилните и специализираните болници в Бургаско за 1 година, съобщиха от Териториалната статистика.

Многопрофилните болници остават 7, но леглата, отредени за лежащо болни са редуцирани на 951 или с 80 броя по-малко от 2010 г. С цели 80% падат леглата и в 3-те специализирани болници в региона - от 992 сега те са едва 399, сочат данните на статистиката към края на 2011 г.

С другите лечебни заведения като ДКЦ-та, медицински центрове и др. стационарът, на който може да разчитат жителите на региона е общо 2 854.
Осреднено населението в Бургаско може да разчита на 485 легла на 100 000 души, сочат данните.

Не по розово е положението при лекарите, част от които емигрират в чужбина заради по-високото заплащане там. Лекарите на трудов договор към лечебните и здравни заведения в областта към края на 2011 г. е 1143. Медицинските специалисти по здравни грижи пък са 2051. Според изчисленията на статистиците на един лекар се падат средно 363 души от населението в региона.

"Тенденцията все повече лекари да емигрират в чужбина се задълбочава и засега остава необратима. В Бургас се чувства недостиг на специалисти като анестезиолози, рентгенолози, патоанатоми, хирурзи.

Младите колеги, които сега завършват също бягат заради специализациите навън, заплащането, условията на труд, материалната база", коментира зам.-председателят на Регионалната лекарска колегия д-р Здравко Димитров.

У нас лекарите получават около 400 евро срещу 4000 евро в чужбина. Освен това специализицаиите навън били 3 години, през което време те имат заплащане. За да вземат специалност тук им трябват 5 години и собствено финансиране, без помощ от държавата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане