Светият Синод категорично против гей-парада в София

https://www.24chasa.bg/Article/1421388 Светият Синод категорично против гей-парада в София Светият Синод категорично против гей-парада в София www.24chasa.bg

Светият Синод на Българската православна църква направи изявление, с което категорично се противопоставя на организирането на гей-парад на 30 юни в София.

Ето какво се казва в изявлението: Светият Синод, духовенство и православни християни отново категорично се противопоставяме на провеждането на такава безнравствена проява. Защото изповядваме изконното и неотменимо убеждение на Православната църква, което счита хомосексуализма за противоестествена страст, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото. Ние пазим Христовата апостолска вяра, която е същата вчера, днес и вовеки, тъй като Бог е неизменен. А Сам Бог говори чрез апостола: „жените им замениха естественото употребление с противоестествено; също и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разпалиха се с похоти един към други, и вършеха срамотии мъже на мъже, та получаваха в себе си отплата, каквато подобаваше на тяхната заблуда" (Рим. 1:26-27). Св. апостол Павел в посланието си до Римляни казва още: „Гневът Божий се открива от небето върху всяко нечестие и неправда на човеците, които държат истината в неправда" (Рим. 1:18).

Светата Църква не иска да страдаме и затова ни учи да проявяваме любовта си в телесна и душевна чистота и да пазим неосквернени телата си, за да бъдем здрави и полезни на себе си и обществото. Основата на здравото общество е благословеното семейство, за което Бог казва: „И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори" (Бит. 1:27). „Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи към жена си; и ще бъдат (двамата) една плът" (Бит. 2:24).

Понеже Бог е съвършената Истина и Любов, Той винаги промишлява най-доброто за своето висше творение - човека. Милува го като свое най-любимо чедо. Така и ние трябва да се грижим за нашите деца - с отговорна и очистена от всякаква мерзост любов.

Умоляваме родители, учители и възпитатели да не допускат своите чеда и възпитаници да участват и да стават свидетели на тази вредна демонстрация, която също така нарушава правата на православните християни в България и създава условия за възникване на съблазън, напрежение и конфликти".

Такава е тази зла и неукротима похот: само да победи разсъдъка, не оставя в него никакво чувство на благопристойност, а всичко покрива с нощна тъмнина" (св. Йоан Златоуст) - завършва изявлението.

 

Първият гей парад в света се провежда под формата на протест на 28 юни 1969 в Ню Йорк. В България първият гей парад е проведен на 28 юни 2008 в София под надслов „Аз и моето семейство" и е официално подкрепен от редица чуждестранни посолства в страната.

От съображения за сигурност, маршрутът на шествието е кратък и преминава с твърде ниска посещаемост заради заплахите от крайно десни националистически групировки. Тогава полицията задържа 88 националисти и неонацисти, сред които лидерът на БНС Боян Расате.

Второто шествие за равенство и толерантност, проведено на 27 юни 2009, е наречено „Rainbow Friendship" (на български: Приятелство под дъгата). То се опитва да покаже максимално пъстро и приятно събитието. Този път преминава без инциденти.

На 26 юни 2010 г. се провежда Трети гей прайд с над 700 участници. Шествието преминава под надслов „Обичай равенството, прегърни многообразието." За първи път парламентарно представена българска политическа партия подкрепя парада. Това са Демократи за силна България (ДСБ).

Отправна точка на Четвъртия гей прайд е Мостът на влюбените, откъдето на 18 юни 2011г. тръгват демонстрантите.

По данни на организаторите участие в шествието вземат над 1200 души, но според други оценки, те са едва около 300. Преди началото на шествието кандидатът за кмет на София и общински съветник от БСП Георги Кадиев, заедно със съпругата си Соня отива на Моста на влюбените, в знак на солидарност с участниците. Въпреки демонстрираната либералност, по-късно през същия ден Кадиев заявява, че е против гей браковете и осиновяването на деца от хомосексуални двойки, както и че „предпочита нормалните семейства".

Лили Иванова приветства участниците в София прайд 2011 с думите:

„ Както не можем да изберем външността си, така и не можем да променим това, което харесваме и обичаме отвътре. Но най-важното е това отвътре да бъде свободно! Към всички, които приемат себе си за различни в обществото. "

През май 2012 г. гражданска инициатива с подкрепата на неправителствени организации обявява, че ще организира петия София Прайд, с дата на провеждане на 30 юни 2012 г., предхождана от едноседмична културна програма, включваща София Прайд Арт седмица и София Прайд Филм фест. Събитието получава политическа и финансова подкрепа от дипломатическите мисии на САЩ, Великобритания и Германия.Американският посланик в България Джеймс Уорлик заявява, че лично ще участва в парада.

Събитието не получава официална подкрепа от никоя българска партия или държавна институция.

Всички гей паради в България са били подкрепяни официално от редица чуждестранни посолства в страната. През годините София прайд е подкрепян от посолствата на Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Италия, Норвегия, САЩ, Словения, Финландия, Франция, Холандия, Швейцария и Швеция в България.

p>София прайд официално е подкрепян от Антоанета Добрева-Нети, Деница и Преслава от Мюзик айдъл, Джеймс Уорлик, Лили Иванова, Мария Илиева, Мартина Вачкова, Николай Атанасов, Сашка Васева, Светозар Христов, и др.

Според доклади на Европейската агенция за основни права (FRA), България е държавата с най-ниска търпимост към ЛГБТ-хората (лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър) в целия Европейски съюз през 2009 и 2011 година.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Илиян Томчев се закле като депутат на мястото на Червеняков

Лекарят от Берковица Илиян Тимчев положи клетва като народен представител от "Коалиция за България" днес. Тимчев влезе в парламента на мястото на дългогодишния депутат и вътрешен министър в кабинета

Д-р Тодор Кантарджиев: Едва ли бебето в Стара Загора е починало заради ваксина

След все още неизяснената смърт на бебе в Стара Загора се появи теорията, че тя е свързана с ваксина. По случая все още тече разследване. Директорът на Националния център по заразни и паразитни

Жени Живкова: Левицата може да се разцепи

Аз съм бивш депутат от Коалиция за България и смятам, че това което се случва в левицата не е добре за самата партия. Твърде възможно е да се стигне до разцепление, което няма да е добро,

Политолог: ГЕРБ и БСП водят тиха война

“Резултатите от последното ни изследване показват паритет между БСП и ГЕРБ – разликата е 0,7-0,8%”. Това каза пред БНТ д-р Иво Инджов от Института за модерна политика.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Кметът на Перник: Нямам намерение да напускам БСП

„Нямам намерение да напускам БСП. Дали хората, които са се ангажирали с учредяването на АБВ ще останат в БСП или не, това ще реши Националният съвет на БСП.

Първанов: Днес е ден за размисъл за "Позитано"

Днес е ден за размисъл – да оставим на "Позитано" да размишляват, ние си вършим работата, заяви Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година, на пресконференция на Национална гражданска инициатива

Цветанов се срещна във Виена с Вернер Амон

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща късно снощи във Виена със заместник-председателя на парламентарната група на Австрийската народна партия,

Бойко Ноев не вижда основание за вот на недоверие по темата сигурност

"Не виждам основания за вот на недоверие към правителството в областта на сигурността". Това каза Бойко Ноев, министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова и в правителството на

Греков: Следим отблизо проблема с изкупуването на тютюна

„Предполагам, че до края на деня ще бъдат изплатени всички евросубсидии на земеделските производители, които са подали точни, коректни и на време документи. Успяхме да изпълним обещанието си.