Хубавата Елена излиза от сянката на Хачо и тръгва към Троя

https://www.24chasa.bg/Article/1423124 www.24chasa.bg
ЕЛЕНА МАРКОВА

Хубавата Елена не иска повече да свързват името само с Хачо Бояджиев, мир на праха му. 

Защото като актриса Елена Маркова е постигнала успехите си сама и единствено благодарение на таланта си.

Да, двамата с Хачо имат кратка, но силна емоционална връзка, плод на която е дъщеря им Мария Луиза. Като съпрузи живеят заедно само два дни, официален развод подписват, когато малката е на година и четири месеца. На практика тя е отгледана от сегашния съпруг на Елена Стоян Янев. Толкова.

Като Радо Госпожина в сериала
Като Радо Госпожина в сериала

Сега пред актрисата стои ново предизвикателство. Тя ще участва в спектакъл, какъвто никога досега не е имало по нашите земи: с дървен кораб от времето на бронзовата епоха (отпреди 3500 години) тя, като Евтерпа, музата на тракийския цар Резос,
ще измине пътя по море от Варна до Троя.

Елена Маркова (вдясно) и Иван Кръстев във филма
Елена Маркова (вдясно) и Иван Кръстев във филма

Идеята за римейка на древното плаване на тракийците е на режисьора Атанас Димитров. Той е автор на предаването "Непознатата земя" по БНТ - документална поредица за археологическите проучвания.

Находките му са уникални свидетелства за древни култури и цивилизации, населявали нашите земи. Акцентът сега е върху тракийските царе - митове, легенди, факти и хипотези.

Атанас Димитров почти е завършил дървения кораб, точно копие на древния съд, с който ще бъде повторен маршрутът на цар Резос.

Митичният тракийски цар е син на бога на реките Стримон. Според легендата Резос притежавал вълшебни коне, от които зависела съдбата на Троя по време на Троянската война. Скоро след пристигането му в града Резос е убит във военния си стан от Диомед и Одисей, които похищават белите му коне.

Това Омир е описал в десета песен на "Илиада". След смъртта си Резос се превръща в полубожество и броди из горите на Родопите. Тракийците го почитат с жертвоприношения на диви животни. Митът за него е сюжет на античната едноименна трагедия, приписвана на Еврипид.

С кораба, който ще се движи от специално наети гребци, по маршрута на цар Резос ще пътуват археолози, историци, еколози и артисти. Учените ще вършат своята си изследователска работа.

Но експедицията ще има и културна мисия. Във всеки град по маршрута артистите ще представят на местните хора трагедията "Резос" на Еврипид.

До образа на Евтерпа Елена Маркова изминава творчески път, който би бил още по-богат, ако не беше онази внезапна смърт на българското кино в първите години на прехода след 1989 г.

Първи известният актьор и мим Вельо Горанов открива артистичния талант на младото момиче. Взема Елена в трупата си в театър "София" и я включва в пантомимичните си пектакли. Някъде по това време тя печели и награда на фестивала "Ален мак" в Благоевград. Което доказва, че я бива и в пеенето.

Артистичаната кариера тръгва повече от блестящо. Само на 17 години е, когато се снима във филма "Степни хора" на режисьора Януш Вазов по сценарий на Ивайло Петров. Тя е красивата дъщеря Елена на един от ратаите на богатия чифликчия Сайдаров. Сайдаров я насилва и след това се жени за нея, като се опитва да купи любовта с много пари и злато.
За ролята си в "Степни хора" младата дебютантка печели "Златна роза" за женска роля
на кинофестивала във Варна през 1986 г.

Още е студентка в класа на проф. Елка Михайлова във ВИТИЗ, когато е избрана за ролята на Рада Госпожина в 9-серийния телевизионен филм "Под игото" на режисьора Янко Янков. Роля, която във версията от 1952 г. изиграва самата Лили Попиванова. Сериалът излиза на малкия екран през 1990 г., когато българите са на площадите, а не пред малкия екран.

В образа на Бойчо Огнянов е Андрей Слабаков, а Елена Маркова има изключителния шанс да си партнира с някои от колосите на българското кино и театър: Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Георги Георгиев-Гец, Стефан Гецов, Филип Трифонов, Любен Чаталов и др.

Младата актриса представя пред зрителите една интелигентна и сдържана Рада Госпожина, всеотдайна в даскалуването си и предана в обичта си към Бойчо Огнянов.

1990 г. е особено силна за младата актриса: освен в сериала "Под игото" излизат и филмите с нейно участие: "Кмете, кмете..." на Пламен Масларов и "Най-тъмно е на разсъмване". Главни роли изпълнява в постановките на телевизионния театър: "В полите на Витоша" и "Ветрилото на лейди Уиндърмиър".

После киното изпада в клинична смърт. Спорадично се появяват филми, които не блестят с особени качества. Сякаш по инерция Елена участва в някои от тях: "Аритмия", "Ч.А.Д.О. ООД", "Всичко от нула" и др.

Сега Маркова твърди, че тогава е отказвала роли и участия. "Правех го, защото исках да запазя името си и честта на професията.
Не може да си продавал диаманти и веднага след това -кюфтета.

Но имаше кой да ме храни и можех да си го позволя. И не упреквам колегите, на които им се наложи да правят компромиси", казва актрисата.

За да не прави компромиси, Елена Маркова приема да работи при Билян Балев, икономически директор на "Нюз холдинг", който издаваше в. "Стандарт". Той я води като съветник, но тя си знае, че е секретарка.

Била е и манекенка и фотомодел. Просто има качества за това. Участвала е в ревюта за модна къща "Лада", Центъра за нови стоки и мода" (ЦНСМ), и "Ариес Уникат".
Опитва и в два американски филма, които се снимат в "Ню имидж".

И двата с подобни имена: "Влакът на смъртта" и "Дерайлиращ влак". В първия е в компанията на цял отбор български актьори - Ники Сотиров, Ивайло Герасков, Венци Кисьов, Николай Бинев и др.  Във втория се прегръща със самия Жан-Клод ван Дам.

Но не изпитва никакво творческо удовлетворение от участието си в тези второстепенни екшъни. "Получаваме боклукчиви роли, плащат мизерно, подценяват ни като актьори, въпреки че въобще не отстъпваме на техните", аргументира актрисата нежеланието да се снима повече в "американските бози".

Докато Елена правеше кафе, разгърнах книгата "Асеновград в миналото" на Николай Хайтов.

Авторът собственоръчно е написал: "На Елена, моята любима актриса - затова, че се оказа достойна праправнучка на председателя на революционния комитет от 1876 г. в Асеновград - пра-прадядото Павел Костов. И то си личи, Елено, че си от корен, да си жива и здрава и все така самоовладяна и талантлива. 26.2.2001 г."

След Освобождението на България (1878) Павел Костов е избиран два пъти за кмет на Станимака (дн. Асеновград). Кметуването му остава в историята главно с две неща: първо, строителството на най-красивия мост над река Чая, сега известен като Павлов мост. И, второ, полагат основите на Асеновградската гимназия.

Павел Костов е депутат в Петото обикновено народно събрание (1887-1889). Бил е в много добри приятелски отношения с Петко Киряков (по-известен като Капитан Петко войвода) и с известните дейци на Либералната партия - Петко Каравелов, Драган Цанков, Стамболов и др.

Приятелство го свързва и с Иван Вазов. И ето че 100 години по късно - през 1990 г. пра-правнучката му Елена Маркова се въплъщава в образа на Рада Госпожина.

След два несполучливи брака Елена Маркова най-после намира хармонията, спокойствието и щастието на семейния живот. Омъжена е за бившия главен архитект на София Стоян Янев-Стуци. Дъщерята Мария Луиза е студентка в Консерваторията, учи оперно пеене.

Любимото хоби на Елена е да пътува, обиколила е почти цял свят. Любимата държава е Италия, но страшно обича и Лондон с неговото разнообразие и контрасти. Обожава да кара кола, ски и зимни кънки, притежава и капитанско право за яхта, което отлично съчетава с другата си страст - плуването. Най-добре разтоварва напрежението си с... не, не с шопинг, а с бокс.

Ами това е Елена Маркова във времето, след като прости за всичко на Хачо Бояджиев и се настройва за ролята на Евтерпа.