Максим Генчев от "7 часа разлика" на кастинг за турски сериал

https://www.24chasa.bg/Article/1423454 www.24chasa.bg
Актьорът в сцена от втория сезон на “Седем часа разлика” си партнира с Илия Раев, в ролята на Лука Карлов. СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Вторият сезон на "Седем часа разлика" свърши, но един от главните актьори в сериала няма време за почивка. Максим Генчев, или екранният Кирил Коцев, който се оказа в основата на всички нещастия на двамата централни персонажи Милото и Таня Стоева, от няколко седмици стои на бюрото вкъщи и чете сложен текст. Пак сценарий, но този път на английски - Максим се подготвя за главната роля в нов турски сериал. "Покани ме режисьорът, но не знам никакви подробности - къде и как ще се снима", обяснява той.

Веднага след прослушването за чуждата продукция ще се запъти към снимачната площадка на сериала на Би Ти Ви, където усилено върви работата по третия сезон. "Питах Любен Дилов какво става във филма, а той ми отговори: "Няма да ти кажа, но ще се хванеш за главата, като прочетеш. Държи ни в неведение, за да можем самите ние да се изненадваме с героите си. Най-сладкото в изкуството е да успяваш да се изненадваш", казва Максим.

Той вече има над 60 роли в театъра, участия в 40 чуждестранни продукции (италиански, американски, френски), реклами и дори няколко собствени филма. А всичко започва, когато е едва в 6-и клас. Роден във Видин, покрай професията на баща си - граничен офицер, обикаля цяла България, а по това време живее в Петрич. В града няма нито кино, нито театър, Максим не знае и какво е телевизия. Но за сметка на това той и приятелите му четат Братя Грим. Веднъж Генчев решава да изиграе една от приказките с компанията си. Събират родителите на площадката на 4-ия етаж в блока. "Бойка играеше принцеса, аз - принц, и постоянно измъчвах брат ми, който беше слугата",
спомня си актьорът. След края на приказката цялата публика прихва да се смее, а Максим е нещастен - историята е толкова драматична, а те се смеят! "Тогава си казах - каква магия е да накараш някого да се усмихне или да се натъжи. Но после го забравих."

По време на снимачния процес на филма му “Гераците”.
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
По време на снимачния процес на филма му “Гераците”. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Не за дълго. В осми клас се премества със семейството си в София, където му е много странно как говорят хората. Той е свикнал на диалекта, нормални изречения за него са всички, съдържащи "ке" вместо "ще". "Я говоря на македонски - ке одиме там, ке таковаме момичките. Не разбирах какво ме пита учителят, изкарах седем двойки за срока и си казах: "Леле, какво нещо, аз съм глупав", разказва Максим. От отчаяние започва да бяга от час - ходи в Банкя на минералния плаж. "Бях в пубертета и ми беше любопитно да гледам жените по бански", смее се актьорът. Вечер, когато се прибира, родителите му не го разпитват нищо, като си мислят, че е бил на училище. Един ден, докато е в 9-и клас, пак бяга от час и попада на театър на открита сцена. Там вижда много красив и добър актьор. "Направо онемях. После разбрах, че това е Стефан Данаилов. Казах си, че така мога и аз, и ще съм щастлив, ако го направя", разказва Генчев. И за да може да сбъдне мечтата си, сяда здраво над учебниците и изкарва гимназията.

Максим Генчев живее в Елин Пелин през лятото, където си има нива.
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Максим Генчев живее в Елин Пелин през лятото, където си има нива. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Оттам пътят му е ясен - ще учи във ВИТИЗ. Заедно с Ивайло Христов, Пламен Сираков, Атанас Атанасов кандидатстват по няколко пъти. "Късаха ни на последния етап, защото нямахме протекции - тогава всички се деляха на "наши" и "ваши". Приеха ме на четвъртия път", обяснява той. Учи при проф. Крикор Азарян, завършва режисура и актьорство в драматичен театър. Професорът го научава, че дори при слаба режисура всеки може да направи добре ролята си със свои умения. Но това, по негови думи, след време му изиграва лош номер.

"От няколко години не играя в театъра - системата не ме харесва. Имам 60 роли там, но през цялото време, в което съм бил на сцена, съм срещал само двама-трима добри режисьори. И когато системата те усети, че си самостоятелен и имаш мнение, тя те изхвърля по един или друг начин", разказва актьорът.

Макар че не се появява в храма на Мелпомена, той не спира да играе - насочва енергията си към телевизията и киното. Много хора и сега си го спомнят от реклама на кренвирши с репликата му "О, Пепи". Освен това пред камерата си е партнирал с имена като Рей Лиота, Рой Шайдър, Дженифър Тили. Още си спомня как Люк Бесон му казва, че ако знаел английски, отдавна да е пробил в Холивуд. И по тази причина френският режисьор го взема да изиграе бодигард на главния герой във филма си Hitman.

В българските сериали Максим Генчев попада отдавна. Играе бащата на героя на Юлиан Вергов в първите епизоди на "Тя и той", после е таткото на образа на Асен Блатечки в "Морска сол". Дори обича да се шегува, че на когото изиграе баща, след това става известен. Появява се съвсем за кратко и в "Стъклен дом" като шефа на ДАНС, но истинската си слава чрез телевизията постига в "Седем часа разлика".

За сериала научава случайно. И щом разбира, че го прави Магърдич Халваджиян, с когото заедно работят по "Морска сол", решава да се свърже с него. "Отидох да се видя с него, бях с дебело яке, а той ме попита: "Имаш ли корем, с тази дреха не мога да те преценя". Аз му казах - тренирам по цял ден - копая домати, имам нива, като здрав селянин съм", смее се актьорът. Халваджиян решава да го включи, като в началото ролята му е доста малка, а във втория сезон я доразвива. "Хубаво ми е да изиграя най-мръсните неща на душата. Не намирам героя си за лош, симпатяга ми е. Разбирам неговата логика - защо Таня Стоева и Милото ще му пречат, той ги е извадил от улицата. Ти го създаваш това момче и то след това те предава. От гледната точка на Кирил Коцев тяхното поведение е възмутително. Единият станал мутра, другата станала съдийка, а те изведнъж му съсипват бизнеса в Америка, това е недопустимо. Това е самочувствието на персонажа", обяснява Максим Генчев.

Героят му Кирил Коцев много напомня на друг образ, който той изиграва преди време. Но не във филм, а в музикален клип - на песента на "Каризма" "Ще избягам ли от теб". В него Максим е лошият баща на Миро, който тормози него и майка му. "Това е продължение на същия мръсен типаж, когото вкъщи никой не обича, но е уважаван от обществото", разказва Генчев.

Ролята на бащата, която често играе, му е позната отблизо. В реалността той има три деца - дъщеря и двама синове, и тримата- от различни жени, които са споделяли части от живота на Максим. Сега той живее с приятелката си Деси и по-малкия си син. Зимата стоят в столицата, а лятото - в къща в Елин Пелин, където Максим се опитва сам да построи зид. Засега само големият му син Николай е тръгнал по стъпките му - учи кинорежисура в НБУ и дори помага на Максим при реализирането на филма му "Гераците".

Освен че Генчев прави свои филми, само допреди няколко години рисува икони. Казва, че започва да го прави в най-тежкия период от живота на мъжа - между 35-ата и 42-ата година, когато той самият се почувствал грешен. Първоначално подхожда като лаик към новото си занимание, а после започва да разпитва за тънкостите в занаята - как се прави грундът, кой пласт върху кой се наслоява, как се получава напукването. Изрисува близо 400 икони, като повечето подарява. Само първата пази близо до себе си - парче дърво, на което е изобразил Иисус Христос. Вече не прави икони, защото има проблеми с очите, но продължава да рисува. Има и 2-3 изложби-живопис. Остава му мечтата някой ден да направи филм за Левски, но не като портрет на Апостола, а като разказ за самия човек. Какъвто прапрабаба му му е разказвала, когато е бил едва на 6 г.