Рейчъл Роу написала песен за Мария Илиева за 24 часа

https://www.24chasa.bg/Article/1423577 www.24chasa.bg
Рейчъл и Мириам в тийнейджърска възраст

Едва на осем, Рахел-Лилия с артистичното име Рейчъл Роу вече знаела немски и малко английски. Но единственото нещо, което била научила на български език, били няколко песнички за лека нощ. Пеела ги майка й Камелия Тодорова - на нея и на сестра й, в Мюнхен, където двете са родени. Затова и единственото нещо, което могли да кажат на братовчедите си, когато се преместили в България, било "лека нощ". "Още като ни посрещнаха през деня на летището в София, ги поздравихме така", смее се Рейчъл.
Тя израснала в подножието на Алпите. Вероятно затова и до днес й се струва, че зеленото в природата на Швейцария и Германия е по-различно, по-зелено.

Двете с разнояйчната й близначка Мириам били палави и само чакали да свършат с уроците, за да започнат да лудуват с приятелката си Никол. Трите прескачали по дворовете на къщите и си крадели я по някое яйце, я някоя играчка и редовно разлайвали съседските кучета. Когато се преместили в България, имали по-голяма компания. Били много деца, от 6 до 16-годишни. Играели на държави, на ластик, на стражари и апаши. Обичали да се катерят по дърветата. Затова до днес Рейчъл има по тялото си много "спомени" от детството.

В началото, когато двете с Мириам още не разбирали езика, децата им се подигравали и ги карали да говорят глупости. "А ние се правехме, че всичко ни е ясно, и само повтаряхме "да, да". Наложило се да се върнат в 1-и клас заради езика - в Германия били изкласили вече до 3-и. Г-н Иванов от 51-о училище оставал с тях след часовете, за да наваксат по-бързо.

Близначките на Камелия Тодорова като малки
Близначките на Камелия Тодорова като малки

От малки музиката е с тях. Родени са през 1984 г., когато е основана телевизия Ем Ти Ви. Не случайно проходили в музикалния свят именно с хитовете от канала. Танцували и пеели с по една четка за коса в ръка. "Освен Ем Ти Ви вкъщи винаги се е слушало и джаз заради мама". Баща им, режисьорът Михаел Юлиус Кунстман, или Майкъл, както го наричали в България, обичал поп и рок. "Имаше един огромен плакат на Бон Джоуви в хола - 3 на 2 метра", смее се Рейчъл.

Рейчъл на представянето на дебютното си парче. Срещу нея е приятелят й Страхил (KiNK)
Рейчъл на представянето на дебютното си парче. Срещу нея е приятелят й Страхил (KiNK)

Близначките знаели, че майка им пее, но не подозирали, че е известна. Ходели в студиото с нея, но не и по турнета. "Разбрахме едва когато бяхме на един неин концерт в НДК през 1991 г.", спомня си Рейчъл.

Рейчъл Роу написала песен за Мария Илиева за 24 часа

Още в училище Рейчъл започнала да пише рими, но с тях винаги идвали и мелодии. Заедно със сестра си и още три момичета сформирали група, вдъхновена от "Спайс гърлс", и написали първата си обща песен.

Рейчъл Роу написала песен за Мария Илиева за 24 часа
СНИМКА: Ивайло Дончeв

Един ден Камелия чула дъщеря си да тананика поредната мелодия. Така се ражда песента You Me, която става част от албума на Тодорова от 2006 г. Feels like. Междувременно Рейчъл влязла в Музикалната академия и започнала да свири на пиано, да си слага акорди и да пише песни за изпълнители. "Направих една песен за Маги Джанаварова - "По-добре далече", а после започнах да пиша за Рут Колева", обяснява тя.

Един ден Мария Илиева й се обадила, за да напише текст за парчето I like, но се оказало, че сроковете са изключително кратки - 24 часа. Последните щрихи нанасяли до 1 часа през нощта, защото на сутринта Мария щяла да снима видеото към парчето. Оттам насетне много артисти започнали да се обръщат към Рейчъл, предимно за текстове. Последните две песни, които написала, са за Криста - "За теб" и една балада, с която тя ще представи страната ни на фестивала "Евросоник".

Ежедневието на Рейчъл е динамично, но тя има организаторски нюх и се справя отлично с всички задачи. Не случайно едно време искала да става рекламен мениджър. Води си дневници, в които записва и систематизира всякакви истории, мисли, хрумвания. Един ден може и да ги издаде в книга. Понякога се буди посред нощ и записва някоя идея, затова държи тетрадките до нощното си шкафче.

Другата седмица Рейчъл пуска за свободно сваляне в сайта си първата си песен на български - "Тук и сега". Около рождения й ден на 25 юли пък ще излезе третото й парче, а през лятото планира да запише дебютния си албум и да започне с живите изяви пред публика. През следващите месеци предстои и работа по съвместния й проект с две български певици, с които вече е работила. "И за мама пиша две песни. Една изповедна българска балада и едно парче, което е много фънки, шейсетарско. Записваме и първия си дует L.O.V.E., който ще представим на джаз фестивала в Банско", разказва Рейчъл.

Наред с музикалните ангажименти тя ще дебютира в киното с малка роля в новия български филм "Шшт, попей ми". "То ще е по-скоро едно леко присъствие. Но няма да казвам отсега кои известни актьори ще участват", смее се певицата. Тя работи по саундтрака на новата продукция, чиито снимки вече са започнали. В момента Рейчъл е на фестивала "Сонар" в Барселона със своя приятел и колега Страхил, с артистичния псевдоним KiNK, където двамата ще промотират сингъла Hand made от новата им съвместна плоча.

Рейчъл срещнала любовта си на 16. Със Страхил са заедно от години. Не се виждат толкова често, защото той е по-зает и от нея и пътува много. "Но едно е сигурно - не си омръзваме. В момента ремонтираме жилището си, а и себе си. Смятам, че всеки един ремонт на гнезденцето е свързано и с някакъв нов етап от живота, който имате заедно", казва певицата. Засега сватба не планират, съсредоточили са се върху кариерите си. А и според Рейчъл е много по-важно да живееш тук и сега. Не случайно така се казва и новият й сингъл.