Богомил не спира: “Спри” - първа песен, първи хит

https://www.24chasa.bg/Article/1423810 www.24chasa.bg
С ментора си Васко Василев в очакване на резултатите в шоуто "Х фактор"

Онзи най-малкият участник в "Х фактор", заради когото продуцентите зад граница свалиха възрастта с две години, за да участва, а после взе, че се класира на финалите и с 49,4% от гласовете на зрителите спечели второ място, година след първите кастинги вече се върти по радиоефира и песента му "Спри" удари тавана по слушаемост.

Първият самостоятелен сингъл на Богомил Бонев с рефрена "Но спри, ако боли, yeah... Всичко забрави" скоростно се превръща в летен хит, особено след клипа към денс парчето.

"И друг път съм влизал в студио, но сега бе по-различно. Това бе първата моя песен и трябваше да звучи добре, да има настроение и енергия в самото изпяване. Надявам се тя да няма само бърза слава, а да се задържи по-дълго в класациите", казва Богомил.

Богомил в кадър от клипа на сингъла
Богомил в кадър от клипа на сингъла "Спри". СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И САЙТА НА "Х ФАКТОР"

Парчето е написано от немски композитори специално за Богомил. Преди да го изберат, прослушват и други. Богомил е малко раздвоен - хората около него твърдят, че гласът му е по-добър за балади, той пък е убеден, че песента трябва да е по-бърза - за танци и настроение.

Богомил през 2008 г. на конкурса
Богомил през 2008 г. на конкурса "Звезди над Дунав" в Силистра. Тогава е на 11 г., печели трета награда.

Решават - тази мелодия се запомня и ще стигне по-бързо до хората. С автора на текста Гери Турийска се спират на провокативното заглавие "Спри". "Имаше много варианти, докато изберем с продуцентите от "Вирджиния рекърдс" подходящия текст. Работехме в екип и се допитвахме взаимно, обяснява Богомил.

Променят някои думи в текста на "Спри", за да бъде по-близо до младите хора, които ще слушат песента. Богомил пък търси баланса - да не звучи пресилено или пък вяло.

За видеото режисьорите Атанас Генов и Евгени Тодоров използват твърде много локации. За да монтират трите минутки с участието на фрийрън формация Zero Gravity, снимат четири дни, а край басейна мръзнат в дъжда и една нощ.

Докато тийнейджърите са във възторг от първата му самостоятелна изява, Богомил вече заляга над друго. Най-важният урок, който ми даде нашият ментор в "Х фактор" Васко Василев, бе: "Никога не се наслаждавай на преминало твое изпълнение, старай се винаги да надграждаш и да оставиш хората да се радват на това, което правиш."

Всъщност, като попада в групата на цигуларя Васко Василев, най-малкият участник в риалитито си казал:"Ох, Боже, нали всички казваха, че той е лошият в журито, сигурно ще бъда сред първите, които ще отпаднат, защото той иска да подбере качествени изпълнители, които да се състезават успешно. Имах предубеждението, че ще съм сред изгонените, и ми беше много притеснено", спомня си Богомил. Но на кастинга във Велико Търново спечелва ментора си с песента "Хей, Джуд" на "Бийтълс" и друга на Джъстин Тимбърлейк.

Но първо реклама за "Х фактор" по телевизията приковава вниманието му. "Трябва да отида", казва си той. Но паралелно върви и реклама за "Гласът на България". Богомил обаче е гледал клипове от шоуто "Х фактор" в други страни и се запалва. Но там допускат участници над 16 години, а той е на 14. Журито толкова го харесва, че пишат до продуцентите да променят регламента. "Може би така е трябвало да стане", казва певецът.

Той няма в рода си певци - майка му държи аптека, а таткото е електроинженер. Но музиката е на почит. "Майка и баба са свирили професионално на пиано, а дядо ми е бил китарист любител. Преди 2-3 години и аз седнах пред пианото, но само за 2-3 месеца, тъй като нито аз, нито учителят ми имахме време."

С пеенето обаче му потръгнало. Няма спомен за първите си "изяви", майка му ги разказва. Докато бил бебе, тя често слушала музикален тв канал. Още тогава Богомил загатнал за своя любима песен.

Щом я чуел като бебе, се надигал да танцува и тананика

Коментарът вкъщи бил, че от него може да излезе музикант. Шестгодишен, записва пеене в горнооряховското читалище "Напредък" при учителката Аделина Колева. На 10 вече тя започва индивидуално да се занимава с него.

Първата изпълнена от него песен на читалищната сцена е "Илюзия" на Георги Христов. "Бях на 12 години, адски много се притеснявах в началото, абе то си беше страх дори - от сцената и от това, че те гледат една камара хора", признава Богомил.

После тръгва по конкурси за млади изпълнители на популярни песни - "Звездици за Лора" в Свищов, "Сребърна Янтра" във Велико Търново, "Звезди над Дунав" в Силистра, в Стара Загора - вземал е и първи, втори, трети награди, и специална. В момента ги е поприбрал на рафта в неговата стая. Смята, че е хубаво да ги вижда. Няма най-любима - всяка ми е ценна, за всяка съм полагал труд, затова не мога да откроя някоя от другите."

Така конкурс след конкурс идва участието му в "Х фактор". Това е голямата сцена, от която може да покаже на хората какво може. Вече е превъзмогнал онова първо притеснение от публиката и прожекторите. Но знае, че ако въобще превъзмогне вълнението на сцената, изпълнението ще е някак изкуствено, без душа.

Седем месеца делят първия му кастинг във Велико Търново от големия финал. Дали е вярвал, че ще е сред победителите? "Разбрах чак когато ми съобщиха името. Напрежението бе голямо, всяка конкретна седмица мислехме как ще се представим в момента, а не за финал."

По време на състезанието Богомил получава пето асо - неистовата подкрепа на родния му град. По-голямата част от съучениците заедно с класната му в гимназията по електротехника и електроника пътуват да го подкрепят два пъти на живо - на втория концерт и на финала. "Тяхното съпричастие към това, което правя, бе много зареждащо", благодарен е Богомил.

Гадже сред публиката е нямал

"Не (смее се дълго), направо го казвам директно - нямаше."

Да, но след успеха става център на дамски ухажвания. "Наблюдавам, че има такива, но може би аз или съм прекалено капризен, или по-скоро търся подходящото момиче, с което да имаме общите интереси - да вярва сериозно в желанията си и да ги следва. До някаква степен това определя моята нагласа към момичетата. А и ме харесват предимно тийнейджърки, какъвто съм и аз, а за да намериш човека до себе си, трябва време. Тоест рано е..."

Иначе най-близки са му две приятелки - Силвия и Александра. Те заедно с Йордан и Георги от същия клас са любимата му тайфа. Ако не е с тях, ще е или в часа по пеене при Аделина Колева, или да тренира на тенис корта, или ще гледа любимия си сериал "Дневниците на вампира", "защото фентъзито развива въображението". Поддържа връзка с останалите от "Х фактор" - Рафи, Джийсън, Ани.

Семейният контрол у Боневи е висша форма на доверие. Вероятно родителите искат Богомил до 22 ч да си е вкъщи? "О, дори и по-рано ме викат. Често имаме конфликти с баща ми, тъй като моите приятели ги пускат до по-късно навън. И тъкмо компанията е в разгара, отворила се е приказка, забавляваме се и баща ми по телефона: "Прибирай се". И ми става неудобно пред приятелите."

В плановете за лятото е и концертът на Лейди Гага. Ще му се да я види и да вземе нещо от опита й на сцената. После на море.

"С нашите ходя на почивка, не ме пускат само с приятели.

Нямам свободата на пълнолетен човек, та аз съм на 15 г. Сменяме местата - Балчик, Приморско, Поморие. Били сме и на квартира, и на къмпинг - всяка година е различно. Сега обаче най-важното е да си направя всички класни и да завърша успешно годината", казва 9-класникът в гимназията по електротехника и електроника. Той учи компютърна техника и технологии и мисли да продължи образованието си извън страната. Смята, че навън младите хора имат по-добра перспектива и шанс за развитие. Но засега няма ясна идея нито за избора на страната, нито за специалността.

Дали се вслушва в родителите? "Ами те, доколкото гледам, непрекъснато ми дават съвети. Общото в тях е: Не се предавай, гледай перспективно, следвай мечтите си.

Васко Василев: Ще вдъхновят други деца

"Много съм горд с Богомил. Проследих избора на песен, като видях и видеоклипа, мога спокойно да кажа, че той си заслужи напълно да бъде изключението от правилата за първия сезон на "Х фактор". Боги е едно от най-талантливите деца, които съм срещал, а има и нужните качества като характер да понесе сериозна музикална кариера - фокусиран, много отговорен, последователен и чувствителен.

Много съм горд с момчетата си - и Рафи, и Богомил, а сигурен съм - и Джийсън Брад Луис, ще оставят следа и ще се превърнат самите те във вдъхновение на много други деца. И на 3-мата им се наложи много бързо да преминат през голяма школа за музика и телевизия, както и да се справят с популярността и феновете си, като останат и нормални момчета. Впечатлен съм и им желая от сърце много късмет и още повече успех."