Имаш изпит? Пий вода, яж шоколад и дишай дълбоко

https://www.24chasa.bg/Article/1424470 www.24chasa.bg

Наближават изпитите, а заедно с тях - вълненията стресът и емоциите.

Как да преживеем този тежък период с минимални поражения върху психическото и физическото ни здраве? И същевременно да се постараем да имаме “отличен”.

Пиенето на вода е една от най-добрите рецепти за успешно полагане на изпита, твърдят британски учени от Университета на Източен Лондон, цитирани от в. “Комсомолская правда”. Те стигнали до неочаквания дори за самите тях извод след експеримент с неколкостотин студенти. Всички младежи се държали преди изпита съвсем нормално.

Студенти се тълпят пред Софийския университет “Свети Климент Охридски” преди изпит.
Студенти се тълпят пред Софийския университет “Свети Климент Охридски” преди изпит. СНИМКА: Йордан Симeонов

Учените обаче помолили всички желаещи да направят малък отчет за получените оценки и да споделят какво са пили преди изпита. Оказало се, че студентите, утолявали жаждата си с чиста вода, полагали изпитите си с 10 на сто по-успешно от любителите на кафето и газираните напитки.

Изказани били десетки най-различни предположения защо водата въздейства на младите по-добре от тонизиращите напитки. Но шефът на екипа Крис Поусън смята, че по всяка вероятност водата подобрява работата на главния мозък и изостря връзката между клетките. По този начин информационните потоци стават по-ефективни. Затова според учените за успех на изпита е достатъчно човек да изпие чаша вода.

Не са за подценяване и дихателните упражнения, допълва Крис Поусън. Те са най-добрият начин студентът да се справи с вълнението си преди изпита.

Според учените от Източен Лондон дори такова елементарно упражнение като три дълбоки вдишвания и издишвания успокоява човека и го настройва на положителна вълна.

Докато се подготвяте за изпит, не се опитвайте на обхванете необятното, съветват британските специалисти. За няколко дни и без това няма да запомните целия обем информация. Значително по-просто и най-вече по-ефективно е да отделите главното, да структурирате информацията и да измислите собствени примери.

Можете да обобщите знанията си на един най-обикновен пищов. Не е задължително обаче да го използвате по време на изпита. Ще ви помогне зрителната памет, защото информацията се запомня при написването й на хартия.

Освен това, докато учите, не забравяйте разходките и от време на време сменяйте позата си - учете на леглото, на стола, може и прави.

Подготовката за изпита е нещо индивидуално. На някого е по-удобно да чете нощем, на друг - през деня. Най-важното нещо е вечерта преди изпита да изкарате дълбок осемчасов сън.

Да не забравяме и шоколада, продължава д-р Поусън. Кой от нас не е ял шоколад преди изпит? Май няма такъв.

Преди самия изпит е добре човек да изяде две блокчета шоколад. Това ще помогне за концентрацията върху дадената задача. Освен това шоколадът е отличен антидепресант. Хем е вкусен, хем е полезен, хем помага за справяне със стреса. (24 часа)

Как да се преборим със стреса

Всеки изпит представлява силен стрес за психиката и нервната система, пише руският специализиран сайт Интераура.

Отсъствието на психологическа устойчивост към него може да доведе до това, че дори отлично подготвен студент да не може да демонстрира истинските си знания. Сред причините е неспособността на някои хора да контролират емоциите си и да съхраняват вътрешното си спокойствие в критични ситуации.

Главни фактори за успех на изпита са фундаменталната основа на подготовката и душевното състояние на изпитвания. Разбира се, влияе и времето, с което човек разполага, за да се подготви.

Психологическата настройка преди изпита пряко влияе върху успеха. Няма нищо по-лошо от страха и неувереността. В такова състояние може да изпадне дори отличник, запознат отлично с предмета. Това може да се случи с него от опасения, че може да не издържи изпита на необходимото ниво.

Човек трябва да тренира паметта си, като може да се опита да си спомни темите по предмета по реда на тяхното изучаване. Той трябва да се справи със своето вълнение и дори в условията на стрес да е в състояние да изложи своите мисли и знания.

Но при всички положения изпитваният трябва да е учил. Защото липсата на знания в никакъв случай няма да го спаси. (24 часа)