Много злато в реките на Източните Родопи

https://www.24chasa.bg/Article/1424502 www.24chasa.bg
Намерените златинки се побират в капачка от минерална вода. СНИМКА: Николай Грудев

В Източните Родопи всяко поточе или рекичка и най-голямата - Арда, са златоносни. Това твърдят хора, които от години практикуват заниманието да добиват благородния метал и да припечелват по нещо напълно законно.Те наричат себе си шлихари - идва от немски език и означава руден концентрат, смляна и промита руда.

След повече от година кандърми те се съгласяват да разкрият тайните на необичайното си хоби.

"Няма да публикувате нито имена, нито наши снимки. А и мястото, където отиваме, е тайна", настояват те. Имената на двамата съдружници - Златан и Златин, не са истинските им. На снимките са заличени и лицата им с фотошоп. По тяхна молба няма да има и общи планове на местността.

Самородното злато се търси под големи камъни и под наносния слой.
Самородното злато се търси под големи камъни и под наносния слой. СНИМКА: Николай Грудев

"Вие влизате в нещо като масонска ложа. Разликата е, че достъпът до общността на зидарите е по-лесен. Нека да не става така, че да предизвикаме златна треска и всичко живо да се юрне по нашите места", призовава Златан, преди да тръгнем на югоизток от Хасково.

Маршрутът върви по дерето в малка бара в Източните Родопи
Маршрутът върви по дерето в малка бара в Източните Родопи СНИМКА: Николай Грудев

Скромният принос на "24 часа" в начинанието са карти на планинския дял с едромащабните 1:100 000. За топографските помагала с надпис "Генеральный щаб" не е уместно да се споменава как са придобити.

Притесненията на Златан и Златин или може би чувство на ревност са напълно оправдани: най-малко утре някой може да им обсеби вече доказаното находище.

"А ако ме намерят мутри, как ще ме защитите", пита Златин.

След като оставяме автомобила, се придвижваме към 2 км срещу течението на малка бара, която през лятото пресъхва. Сега обаче след голямото снеготопене и многото порои рекичката тече нормално, а това е добре за работата.

Проблемът е, че заради дълбоките вирове по пътя към билото трябва да лазим по почти отвесни на места гъсто обрасли с остри драки скатове.

По пътя едва намираме оставените от предния път инструменти - кирка, лопата и ламаринен улей, дълъг към метър.

Носим и 2 легена с различна големина. Демонстрацията трябва да покаже най-примитивния способ за добива на култовия от най-дълбока древност химичен елемент с №79 в Менделеевата таблица.

"Мнозина аматьори се лъжат, че в пясъка може да има злато. Това, което при бистра вода се вижда да проблясва на дъното, всъщност е котешко злато - обикновена слюда", обяснява шефът на групата.

"Това, което търсим, се намира под големите камъни и под донесените от реката наноси. Понякога е необходимо да се копае на половин метър дълбоко, за да се стигне до годен за промиване слой. Най-добре е основата да е твърда, а скалата да бъде с напуквания напречно на течението. Пукнатините стават като капан за златото. Причината е, че то е много тежко - в пъти над заобикалящите го други минерали", уточнява той.

Пълним малкия леген със смес от кал и камънак. От големия леген в малкия пресипваме вода, която евентуално да отмие на дъното полепналите по камъни и коренища на дървета прашинки.

След това по-едрото съдържание се отстранява ръчно. Специалистът върти съда за вода по няколко различни начина: първо рязко го потапя до над ръба, след което го изсипва. Целта е обаче сместа да стои неподвижна в съда.

Второто движение също с пълен съд е въртеливо, след което пак следва изсипване. На 20-ото повторение на упражнението, което отнема към 10-15 минути, на дъното остават ситни зрънца и лъжичка вода. При разместване най-тежката фракция, в която се съдържа самородният метал, вече остава на място. Именно заради обстоятелството, че е по-тежък от всичко друго.

Движенията на майстора са абсолютно отмерени, рутината и професионализмът личат.

"Аз не мога така, зрънцата могат лесно да бъдат изпуснати при по-рязко отмиване", казва Златин.

Репортерът на "24 часа" също се пробва, но явно това е нещо като замятането с въдица мухарка - искат сериозни тренировки и опит.

Още в първата взета проба остават няколко златни люспи. Втората е още по-богата, но относително - и при двете промивания не става дума за повече от микрограмове.

Изследваме барата и по-нагоре, където потокът се разклонява. Там си оставаме с тежката хамалогия - пробите са отрицателни.

"При целодневна работа на най-малко двама души по този способ могат да се добият между половин и 2,5 г злато", обобщава Златан.

Значение обаче има и мястото, и конкретната технология.

С металния улей ефективността и коефициентът на полезно действие е много по-голям.

Преди да се започне, в падащата под ъгъл около 13% долна част на приспособлението се слага оребрена стелка от автомобил, а каналите на гумата трябва да са перпендикулярно на посоката на отмиване на водата.
Така златните зрънца остават именно в тези каналчета.

Друга разновидност на технологията включвала използването на кошница на фритьоза, в която да останат по-едрите парчета преди същинското отмиване.

Слагаме намереното в буркан и след 4 часа тръгваме обратно. Краят на процеса обаче още е далече: златото в смеската е объркано с черна шлака, съдържаща други тежки минерали, а миниатюрните златинки не могат да се отделят механично. Необходимо е всичко да изсъхне, за да може по-лесно да се опощи ценното от ненужното.Има и друг начин: сместа се прави на флюс със силна горелка, а при достигането на 1064 градуса започва да се топи. Необходимо обаче е влагането на определени металургични компоненти - най-често калциев карбонат (сода бикарбонат - б.а.) или калциев нитрат, които се свързват и извличат вредните съставки.

Тогава обаче малко пада и пробата: от абсолютните 24 карата и чистота като на банково злато тя става около 23,5 карата.

"Този тип добив с прости и първобитни инструменти винаги е бил разрешен от държавата. По време на социализма обаче изкупуването на готовото злато ставаше от БНБ чрез държавната фирма "Минералсувенир". Сега е много по-либерално. Всеки бижутер може да ви изкупи събраното.

В обществото ни обаче винаги е съществувала предубеденост към това занимание, наричано и маламарство. Основната причина е чисто човешка завист, непознаване на материята и разпространяващи се легенди, които нямат нищо общо с действителността. Затова и не бием тъпана, когато тръгваме на експедиция", казва Златан.

"Колко може да се спечели?" Отговорът на този въпрос не е еднозначен.
Първо, не всеки сезон е подходящ за бродене из реките. При късмет обаче една "златна" ваканция може да осигури почти една заплата. Лошото е, че физическото натоварване е твърде голямо. "В практиката на колеги е имало случаи, в които е ваден къс от 2,5 г самородно злато.

Има данни и за по-големи и масивни парчета, но по принцип намирането им е свързано с космическа случайност", уточнява Златан.

Собствениците на ювелирни магазини и ателиета в момента изкупуват грама от 42 до 55 лв. Те обаче свалят служебно пробата на метала и го приравняват към 22 карата, въпреки че чистотата реално е по-висока.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон