Розовият кварц е камъкът на любовта

https://www.24chasa.bg/Article/1424680 www.24chasa.bg
Рядко срещани и много ценени са друзите с кристали от розов кварц като този екземпляр от остров Мадагаскар. Снимки: архив

Розовият кварц е камъкът на любовта

Розовият кварц е камъкът на любовта и сърцето. Той вибрира с любовта - към себе си, към любимия, децата, приятелите, родината и целия свят.

Висулка във формата на сърце привлича истинската любов.

Това е един от най-емблематичните камъни, представящи женското начало. Подтиква към състрадание, толерантност, прошка, грижовност и нежност.

Висулка във форма на сърце привлича истинската любов.
Висулка във форма на сърце привлича истинската любов.

Според легендата египетската богиня Изида триела с розов кварц лицето си, за да подмлади кожата си. И до днес египтянките продължават тази практика и твърдят, че розовият кварц изглажда бръчките и забавя състаряването.

Розовият кварц се използва и за лампи.
Розовият кварц се използва и за лампи.

По-големи находища са открити в Мадагаскар, Индия, Япония и Бразилия, Южна Африка, Германия, Великобритания, Швеция, САЩ, Австралия. Основните доставки на пазара са от мините в бразилския щат Минас Жераис.

Обеци от ягодов кварц
Обеци от ягодов кварц

Това е вариант на кварца (силициев диоксид) с примеси. Добре оформени кристали от него обаче има рядко и те са дребни. Почти винаги се среща като масивна скала, чат-пат в малки хоризонтално набраздени шестоъгълни призми.

Няма обяснение защо розовият кварц не се появява по-често в кристали. Това остава научна загадка, тъй като всички други видове кварц изобилстват в добре оформени кристали.

Бразилия е единственият източник на хубави кристали от розов кварц. По-малки екземпляри се срещат и в Мадагаскар. Те са изключително ценни.
Когато в розовия кварц има фини иглички от рутил, се проявява ефектът астеризъм. В резултат при особено осветляване се виждат 6- или 12-лъчеви звезди. Тези образци са редки и скъпи.

Цветът на кристалите му варира във всички нюанси на розовото - от много бледо до наситено. В някои африкански находища граничи с лилавото. Цветът се получава от примеси на титан, желязо или манган. Избледнява на слънце и при нагряване. Най-дълбоко оцветените камъни се наричат ягодов кварц.

Може да бъде просветляващ или прозрачен, но повечето екземпляри са непрозрачни. Всички видове имат отлични лечебни качества.

Розовият кварц лесно се обработва. Най-старата му известна употреба е в Месопотамия от 7000 г. пр. Хр., където правели огърлици. Използвали са го асирийците и римляните, които изработвали от него печати. Исторически е смятан за символ на любовта и красотата.

Всички кварцови кристали са усилватели на енергия. Розовият излъчва наоколо любов, радост, топлина. Енергията му носи вяра и надежда. Стимулира романтиката, чувствеността, щастието. Дава опора в кризи и огромна положителна енергия на притежателя си.

Вибрациите на любовта резонират в цялото тяло и лекуват всички чакри. Камъкът мощно подпомага справянето с проблемите във взаимоотношенията и разбитото сърце. Учи как се дава и получава любов.

Кристалите му са отлични за използване при медитация, тъй като отстраняват стари негативни емоции като гняв, страх, вина и завист от минали преживявания. Лесно могат да се научат техниките за медитация, за да се освободите от тези болезнени чувства.
В стреса на днешния живот мнозина имат нужда от емоционално лечение. За това допринася носенето на бижута от розов кварц. Онези, които имат стари проблеми от детинство, свързани с бащата или друг роднина от мъжки пол, или с липсата на любов, може да бъдат лекувани с енергията на камъка. Той ще помогне натрупаните чувства да бъдат освободени.

Ако нямате бижу от розов кварц, пъхнете необработено парченце в джоба или сутиена си. Важното е да осигурите любящите му вибрации близо до вас. Ще бъдете по-балансирани емоционално.

Розовият кварц е камък на сърдечната чакра и има най-голямо влияние в областта на сърцето. Той оказва силно целебно въздействие и върху всички чакри над нея - тимусната, на гърлото, на третото око и коронната. Помага им да приведат своите вибрации в съответствие със сърцето и всички да трептят като една - вибрацията на любовта и състраданието.

В ритуал с розови свещи може да помогне да намерите човек, който ви допада идеално - любовник и приятел едновременно. Не излъчва вибрациите на сексуалното привличане. За него сексът е само един аспект от връзката, а не единствената й цел.

Розовият кварц стимулира също въображението и интелекта. Изостря творческите способности и позволява да се вземат правилните решения, вместо да командват емоциите. Окуражава човек да приеме промените.

Който го носи, постепенно усеща по-силно собствената си стойност. Ще си прости, ще се обича повече и ще споделя това с другите, което е ключово за себереализацията.
Това е един от най-важните камъни учители. Главният му урок е, че ако не обичаме себе си, не бихме могли да обичаме другите.

По традиция розов кварц се подарява на новородено бебе с вярването, че неговите мистични свойства улесняват прехода му от духовния свят към физическия план. Малчуганите инстинктивно посягат към него и затова го наричат и камък на децата. Умирява ги. Благоприятен е за тийнейджърите и помага на девойките да разцъфтят.

Розовият камък е задължителен за всеки лечител. Цери едновременно физически и емоционални травми. Облекчава главоболие и мигрена, намалява тревожността и дава спокоен сън. Много е полезен при бъбречни разстройства, синузит, проблеми с гърлото, далака, белите дробове.

С него се отслабва и може да осигури идеалното тегло. Помага да се подобри състоянието на болни от паркинсон и алцхаймер.

Ефектът му върху психиката е по-голям, отколкото на пилешката супа при настинка.
Трябва редовно да се почиства и зарежда.

Розовият кварц се комбинира добре с много други кристали, особено тези със силни вибрации. Работи отлично с аметиста. Съчетава се с други розови камъни, свързани със сърдечната чакра - морганит, розов турмалин, кунцит, родонит, родохрозит. Много добри комбинации прави и с изумруд, зелен турмалин, нефрит, лунен камък, апатит, планински кристал.

Златото не върви много добре с този камък.

Изкуствено добити розови циркони често се представят за розов кварц, макар да имат абсолютно различни химични и физични свойства.

Розовият кварц е камък на родените през май. Замества граната като рожден камък на родените през януари.

Планета: Венера
Зодия: Телец, Везни

ФЪН ШУЙ

Всички зони на дома имат полза от поставянето на необработени парчета розов кварц в ъглите на стаите. Той излъчва успокояващи вибрации, които укрепват сърцето, като разтварят гнева и негодуванието. Поддържа мир в къщата и офиса.

Има ефект дори в къта за хранене от тази нежна и сладка енергия, която може да подобри храносмилането.

Ако поставите по един камък във всеки ъгъл на спалнята, ще се събуждате по-освежени.

С ДЪХ НА ЯГОДА

Ягодовият розов кварц е много красив и е отличен за медитация. Разликата с другите е, че наситено оцветените камъни имат още по-силна дълбочина на любовната енергия.
Повишава значително самочувствието, носи хармония и сваля напрежението.
Твърди се, че е бил използван в церемонии в древна Лемурия и Атлантида и повечето хора, които са привлечени от него, са имали там минали прераждания.
Ако медитират с ягодов кварц в ръка, могат да открият как миналият живот е свързан със сегашното им въплъщение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет