Розовият кварц е камъкът на любовта

https://www.24chasa.bg/Article/1424680 www.24chasa.bg
Рядко срещани и много ценени са друзите с кристали от розов кварц като този екземпляр от остров Мадагаскар. Снимки: архив

Розовият кварц е камъкът на любовта

Розовият кварц е камъкът на любовта и сърцето. Той вибрира с любовта - към себе си, към любимия, децата, приятелите, родината и целия свят.

Висулка във формата на сърце привлича истинската любов.

Това е един от най-емблематичните камъни, представящи женското начало. Подтиква към състрадание, толерантност, прошка, грижовност и нежност.

Висулка във форма на сърце привлича истинската любов.
Висулка във форма на сърце привлича истинската любов.

Според легендата египетската богиня Изида триела с розов кварц лицето си, за да подмлади кожата си. И до днес египтянките продължават тази практика и твърдят, че розовият кварц изглажда бръчките и забавя състаряването.

Розовият кварц се използва и за лампи.
Розовият кварц се използва и за лампи.

По-големи находища са открити в Мадагаскар, Индия, Япония и Бразилия, Южна Африка, Германия, Великобритания, Швеция, САЩ, Австралия. Основните доставки на пазара са от мините в бразилския щат Минас Жераис.

Обеци от ягодов кварц
Обеци от ягодов кварц

Това е вариант на кварца (силициев диоксид) с примеси. Добре оформени кристали от него обаче има рядко и те са дребни. Почти винаги се среща като масивна скала, чат-пат в малки хоризонтално набраздени шестоъгълни призми.

Няма обяснение защо розовият кварц не се появява по-често в кристали. Това остава научна загадка, тъй като всички други видове кварц изобилстват в добре оформени кристали.

Бразилия е единственият източник на хубави кристали от розов кварц. По-малки екземпляри се срещат и в Мадагаскар. Те са изключително ценни.
Когато в розовия кварц има фини иглички от рутил, се проявява ефектът астеризъм. В резултат при особено осветляване се виждат 6- или 12-лъчеви звезди. Тези образци са редки и скъпи.

Цветът на кристалите му варира във всички нюанси на розовото - от много бледо до наситено. В някои африкански находища граничи с лилавото. Цветът се получава от примеси на титан, желязо или манган. Избледнява на слънце и при нагряване. Най-дълбоко оцветените камъни се наричат ягодов кварц.

Може да бъде просветляващ или прозрачен, но повечето екземпляри са непрозрачни. Всички видове имат отлични лечебни качества.

Розовият кварц лесно се обработва. Най-старата му известна употреба е в Месопотамия от 7000 г. пр. Хр., където правели огърлици. Използвали са го асирийците и римляните, които изработвали от него печати. Исторически е смятан за символ на любовта и красотата.

Всички кварцови кристали са усилватели на енергия. Розовият излъчва наоколо любов, радост, топлина. Енергията му носи вяра и надежда. Стимулира романтиката, чувствеността, щастието. Дава опора в кризи и огромна положителна енергия на притежателя си.

Вибрациите на любовта резонират в цялото тяло и лекуват всички чакри. Камъкът мощно подпомага справянето с проблемите във взаимоотношенията и разбитото сърце. Учи как се дава и получава любов.

Кристалите му са отлични за използване при медитация, тъй като отстраняват стари негативни емоции като гняв, страх, вина и завист от минали преживявания. Лесно могат да се научат техниките за медитация, за да се освободите от тези болезнени чувства.
В стреса на днешния живот мнозина имат нужда от емоционално лечение. За това допринася носенето на бижута от розов кварц. Онези, които имат стари проблеми от детинство, свързани с бащата или друг роднина от мъжки пол, или с липсата на любов, може да бъдат лекувани с енергията на камъка. Той ще помогне натрупаните чувства да бъдат освободени.

Ако нямате бижу от розов кварц, пъхнете необработено парченце в джоба или сутиена си. Важното е да осигурите любящите му вибрации близо до вас. Ще бъдете по-балансирани емоционално.

Розовият кварц е камък на сърдечната чакра и има най-голямо влияние в областта на сърцето. Той оказва силно целебно въздействие и върху всички чакри над нея - тимусната, на гърлото, на третото око и коронната. Помага им да приведат своите вибрации в съответствие със сърцето и всички да трептят като една - вибрацията на любовта и състраданието.

В ритуал с розови свещи може да помогне да намерите човек, който ви допада идеално - любовник и приятел едновременно. Не излъчва вибрациите на сексуалното привличане. За него сексът е само един аспект от връзката, а не единствената й цел.

Розовият кварц стимулира също въображението и интелекта. Изостря творческите способности и позволява да се вземат правилните решения, вместо да командват емоциите. Окуражава човек да приеме промените.

Който го носи, постепенно усеща по-силно собствената си стойност. Ще си прости, ще се обича повече и ще споделя това с другите, което е ключово за себереализацията.
Това е един от най-важните камъни учители. Главният му урок е, че ако не обичаме себе си, не бихме могли да обичаме другите.

По традиция розов кварц се подарява на новородено бебе с вярването, че неговите мистични свойства улесняват прехода му от духовния свят към физическия план. Малчуганите инстинктивно посягат към него и затова го наричат и камък на децата. Умирява ги. Благоприятен е за тийнейджърите и помага на девойките да разцъфтят.

Розовият камък е задължителен за всеки лечител. Цери едновременно физически и емоционални травми. Облекчава главоболие и мигрена, намалява тревожността и дава спокоен сън. Много е полезен при бъбречни разстройства, синузит, проблеми с гърлото, далака, белите дробове.

С него се отслабва и може да осигури идеалното тегло. Помага да се подобри състоянието на болни от паркинсон и алцхаймер.

Ефектът му върху психиката е по-голям, отколкото на пилешката супа при настинка.
Трябва редовно да се почиства и зарежда.

Розовият кварц се комбинира добре с много други кристали, особено тези със силни вибрации. Работи отлично с аметиста. Съчетава се с други розови камъни, свързани със сърдечната чакра - морганит, розов турмалин, кунцит, родонит, родохрозит. Много добри комбинации прави и с изумруд, зелен турмалин, нефрит, лунен камък, апатит, планински кристал.

Златото не върви много добре с този камък.

Изкуствено добити розови циркони често се представят за розов кварц, макар да имат абсолютно различни химични и физични свойства.

Розовият кварц е камък на родените през май. Замества граната като рожден камък на родените през януари.

Планета: Венера
Зодия: Телец, Везни

ФЪН ШУЙ

Всички зони на дома имат полза от поставянето на необработени парчета розов кварц в ъглите на стаите. Той излъчва успокояващи вибрации, които укрепват сърцето, като разтварят гнева и негодуванието. Поддържа мир в къщата и офиса.

Има ефект дори в къта за хранене от тази нежна и сладка енергия, която може да подобри храносмилането.

Ако поставите по един камък във всеки ъгъл на спалнята, ще се събуждате по-освежени.

С ДЪХ НА ЯГОДА

Ягодовият розов кварц е много красив и е отличен за медитация. Разликата с другите е, че наситено оцветените камъни имат още по-силна дълбочина на любовната енергия.
Повишава значително самочувствието, носи хармония и сваля напрежението.
Твърди се, че е бил използван в церемонии в древна Лемурия и Атлантида и повечето хора, които са привлечени от него, са имали там минали прераждания.
Ако медитират с ягодов кварц в ръка, могат да открият как миналият живот е свързан със сегашното им въплъщение.