Къде дават най-вкусния сладолед

https://www.24chasa.bg/Article/1424717 www.24chasa.bg
В “Джолити” в Рим винаги е пълно с хлапета, които чакат с нетърпение за фунийка с любимия сладолед. СНИМКА: РОЙТЕРС

Какво правят децата на Обама, докато баща им решава съдбините на света в Рим? Отиват да опитат любимия си сладолед.

Така се случи с Малия и Саша, докато американският президент бе в Италия за срещата на Г-8 през 2009 г. Тогава посолството на САЩ в Рим помоли прочутия производител “Джолити” да направи демонстрация как се приготвя леденото изкушение пред двете момиченца и след нея те си тръгнаха с препълнени фунии.

Кои са местата в света, където човек може да опита най-вкусния сладолед?

Част от асортимента на “Мадо” в Истанбул
Част от асортимента на “Мадо” в Истанбул

Рим

Къде дават най-вкусния сладолед

“Джолити” е една от важните забележителности на италианската столица, пише сп. “Форбс”. Фирмата съществува от 1890 г. и магазинчето й е съвсем близо до Пантеона. И досега то се управлява от потомци на една и съща фамилия. Те упорито отказват да продават марката или да я предадат под управлението на някоя голяма компания. Сред прочутите видове сладолед на “Джолити” са тези с вкус на шампанско, сицилианска касата или марсала. Ако посетителят има късмет да намери място в самото кафене, там може да опита някои от историческите десерти като “Копа Джолити” от шоколадов сладолед, стрити лешници, разбит каймак и забайоне по рецепта от 1920 г. или “Копа Олимпика” във формата на олимпийски факел, измислен за игрите в Рим през 1960 г.

Десертите на “Бертийон” се правят с доставени същия ден плодове от фермите във Франция.
Десертите на “Бертийон” се правят с доставени същия ден плодове от фермите във Франция.

Лондон

Щандът на “Морелис джелато” се е разположил удобно в лондонския “Хародс”. Първите сладоледаджии в Англия били италианци, затова фирмата и досега се владее от неаполитанско семейство. Сред най-прочутите предложения са сладоледите с вкус на ябълков пай, сицилиански червени портокали и коледен пудинг. На практика обаче за всеки клиент може да се изработи авторски уникален сладолед с всякакви съставки. По думите на собствениците те вече са правили сладолед от круши и горгонзола, от бял шоколад и пиемонтски трюфели или с маринован лук. Най-странна била поръчката на десерт с вкус на хагис – традиционно шотландско ястие от агнешки дреболии.

Берлин

В “Карамело” в Берлин фанатично държат на всичко органично и екологично. Тук не се използва никаква химия. Всички екзотични съставки, които не растат в Германия, се поръчват само у производители с биосертификати. В началото “Карамело” било скромно кафене със сицилиански рецепти. Днес обаче сладоледите са подходящи за всеки алергичен към глутен или при непоносимост към лактоза и млечни белтъци. Сладоледите се делят на две части – с мляко и без. Предназначеният за пълни вегетарианци раздел е най-интересен. Там десертите се правят от плодови пюрета и соево мляко. “Карамело” все пак балансира успешно между крайностите да е едновременно храм на сладкото и на здравословния начин на живот.

Истанбул

Когато сте в Истанбул, не може да не опитате сладолед с мастика и шамфъстък. Той е много гъст и затова се топи по-бавно. В специализираните магазини продавачите даже театрално го режат с брадви, за да демонстрират колко е твърд. В Гърция този сладолед е известен като каймаки. Според “Форбс” обаче самите гърци признавали, че са заимствали рецептата от турците. В Турция сладоледът се нарича дондурма и в Истанбул се водят яростни спорове къде правят най-вкусния. За еталон обаче се смятат заведенията “Мадо”. Там десертът се прави само с мляко от планински кози, а рецептата е от 300 г. Предлага се нарязан на парчета и трябва да се яде с нож и вилица. Сред обикновените сладоледи на “Мадо” особено прочут е кестеновият.

Бейрут

Покрай бейрутското кафене “Хана” в Ливан можете да минете, без да го забележите. Зад щанда стои възрастна семейна двойка, която прави сладолед на ръка от десетилетия. Той се изработва от мляко, смесено със салеп – стрити на прах грудки от дива орхидея. В тях се съдържа веществото глюкоманан, благодарение на което сладоледът става разтеглив като тесто. Впрочем той се замесва по подобен начин. Най-известен тук е този от шамфъстък. Плодовите пък се правят само със сезонни плодове от местните пазари. Друга гордост на ливанците са ледените десерти от фъстъци, бадеми и шоколад. Има също и с вкус на фурми и гръцки орехи.

Сингапур

Специализираните магазини за сладолед в Сингапур са най-прочутите в Югоизточна Азия. Не е случайно, че тук има две места, заслужаващи световно внимание. Едното е “Томс палете”, където се предлагат видове, които няма как да бъдат открити другаде. Например сладолед с черен ориз, лайм и уасаби, женшен, лимонова трева и совиньон блан, тофу, хризантема, карамелизиран лук. Другото забележително място е “Ъдърс”, където се набляга на сладоледите с алкохол като ром със стафиди или уиски с шоколад. Може да се опитат и разновидности с индонезийска палмова захар и неузрели плодове на мангрова палма или с чемпедак – ароматния родственик на хлебното дърво. Главно място обаче заемат сладоледите с дуриан – плод с вълшебен вкус и гадна миризма, заради което е забранен за пренасяне в самолети.

Токио

По възможности за избор на необикновени сладоледи Токио също не отстъпва. В това всеки може да се убеди в “Къп айс мюзиъм”, разположен в един от огромните молове на японската столица. Въпреки името си това изобщо не е музей, а специализиран магазин, в който са събрани продукти от цялата страна. Затова и щандовете са разделени на райони. Търгува се със сладоледи от телешки език, картофи, раци или калмари. Да не говорим пък за сладоледа с китово месо. Може да бъде открит десерт и с вкуса на всеки любим японски специалитет – било то водорасли от остров Хокайдо, или с прочутата японска морска сол. Отделно място заемат алкохолните сладоледи с вкус на саке, бира или оризова водка.

Мумбай

Направата на много сладоледи се отличава с голяма трудоемкост, но палмата на първенството в това отношение държи индийското кулфи. То се прави от мляко, което ври в продължение на часове, докато не се изпари наполовина. През цялото време се бърка, за да не прегори. Някога с производството на кулфи се занимавала отделна каста. След изпаряването по-мазната, гъста и сладка смес се замразява в глинени съдове. Десертът напомня на крем брюле. Подправят го с шамфъстък, кардамон, розова вода или шафран. В големите търговски вериги рецептата е опростена и за нея обикновено се използва кондензирано мляко. “Бадша кулфи” в Мумбай обаче е едно от местата, където всичко се прави според старите традиции. (24 часа)

За парижани “Бертийон” е институция

Според много чревоугодници сладоледът на „Бертийон” в Париж е най-вкусният в света, пише сп. „Форбс”. Затова, да отидеш във френската столица и да не се отбиеш на о. Сен Луи да го опиташ, е непростимо. Историята на тази сладоледаджийница започва през 1954 г. Оттогава фирмата отказва упорито да се разширява и да стане верига. Пред магазинчето на острова винаги има дълга опашка. Собствениците си позволяват да го затворят за 2 седмици през август и тогава сладоледът се продава от техни съдружници, но отново само на острова. Смята се, че тайната е в начина на разбиване на сместа, който го прави направо въздушен. Най-известни са вариантите със сливи и арманяк, джинджифилов карамел, захаросани кестени, лимоново-кориандрово пралине, какао с уиски и малини с рози. От време на време може да бъде намерен и най-декадентският десерт в света – от фуа гра (гъши дроб). Но традиционните – шоколадов, ягодов и ванилов - се харчат най-много. Всички плодови видове са правят само с пресни плодове и естествени съставки. (24 часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон